Hoppa till huvudinnehåll

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Publicerad 27 september 2017
Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Foto: Carlos Cortez
Det nya sjukhuset tar form i Doro, Sydsudan.

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden. Om det inte finns några befintliga hus på plats använder vi tält och andra tillfälliga byggnader för att ta hand om våra patienter. Men dessa är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

”Det var extremt varmt inne i tältet där läkare, logistiker och patienter svettades tillsammans. Det luktade starkt av klor och i ett hörn droppade vatten från en kran konstruerad av en plasthink och en stol. Kvinnorna låg i sina sängar utan att veta var de skulle ta vägen. Tältets väggar var fläckiga och väderbitna efter tre slitsamma år.

Det var varmt, otroligt varmt - upp emot 50 grader - och det var dammigt. Jag kände hur dammet konstant kliade i min hals och i mina öron.

Mödravårdsavdelningen på sjukhuset i Doro, Sydsudan.

Mödravårdsavdelningen i Doro, Sydsudan. Foto: Carlos Cortez.

Jag var på besök på mödravårdsavdelningen i Doro, Sydsudan, en del av vårt arbete i ett flyktingläger där vi tillhandahåller hälso- och sjukvård.

Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Doro i många år. Men trots våra ambitioner var sjukhusanläggningen nu i ganska dåligt skick. Samma tält som vi installerade i början av projektet fanns fortfarande kvar, även om de bara var avsedda som en nödåtgärd.

STORA UTMANINGAR FÖR BYGGPROJEKT

När jag tidigare arbetat som logistikkoordinator ute i världen har jag sett detta många gånger: sjukhus som ser ut som ett lapptäcke av tält, tegel och lera. Behoven i ett projekt förändras ständigt. Ett sjukdomsutbrott eller en upptrappning av en väpnad konflikt kan innebära att fler patienter än vad som planerades för dyker upp, och därför måste anläggningarna anpassas. Förändringarna blir ofta av varierande kvalitet. 

Under 2017 räknar Läkare Utan Gränser med att bygga totalt 40 000 m² medicinska anläggningar runt om i världen. Men många av de platser där vi arbetar, som till exempel Sydsudan, är bara åtkomliga med flyg (eftersom vägarna är obrukbara under regnperioden) och säkerhet samt lokal tillgång på bra byggmaterial och kunnig arbetskraft kan ofta vara problem. Detta gör ett byggprojekt till en riktig utmaning. Så vi behövde hitta en lösning som var bättre anpassad till de utmaningarna.

I början av förra året började vårt konstruktionsteam arbeta med en lösning på problemet - en standardiserad, prefabricerad modulbyggnad av god kvalitet anpassad för olika projekt, behov och kontexter runt om i världen.

Modulsjukhuset i Doro, Sydsudan.

MODUL(H)O sjukhuset. Foto: Carlos Cortez.

Får jag presentera… MODUL(H)O konceptet. Namnet kanske inte säger mycket men det är en 90 m² stor byggnad i aluminium som inte kräver något betongfundament. Den har ben som kan anpassas efter höjd och vinkel, är lätt och inga tunga maskiner behövs. På en vecka ska åtta arbetare och en tekniker kunna få den på plats. Konstruktionen har en livslängd på 30 år och kan demonteras och återanvändas.

MÅLET FÖRBÄTTRAD VÅRDKVALITET

När så logistikavdelningen fick en officiell begäran om att ha en fullskalig mödravårdsavdelning på plats i Doro innan nästa regnperiod började fick vi bråttom. Den första MODUL(H)O byggnaden skulle på plats!

Det var en stor utmaning och i början gjorde vi många misstag. Men till sist, efter tre månaders hårt arbete, var byggnaderna färdiga! Och lagom i tid innan regnperioden började.

 

Teamet i Doro, Sydsudan.

Teamet i Doro, Sydsudan. Foto: Carlos Coretz.

Läkarna i Doro var mycket nöjda med resultatet - några av dem ville till och med förlänga sina uppdrag så att de kunde arbeta i de nya husen.

Och jag förstår dem. Skillnaden är enorm. Lokalerna är nu anpassade efter behoven på plats, det är svalare, lättare att rengöra och förutsättningarna för våra patienter och våra medicinska team är mycket bättre. Det innebär att kvaliteten på vården också kommer att förbättras avsevärt.

Och det är just detta som är målet för vårt projekt; att säkerställa att vi kan ha en hög standard även på de mest isolerade platserna på jorden och förbättra vårdkvaliteten för våra patienter.

Självklart finns det fortfarande detaljer som måste förbättras, men på det stora hela är resultatet mycket positivt.

 

Första barnet som föddes på nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.

Första barnet som föddes på nya sjukhuset i Doro, Sydsudan. Foto: Viviane Mastrangelo.

Vår nästa utmaningar är en traumaklinik i Haiti och en operationsavdelning i Mauretanien. Och med tanke på hur bra det gick att bygga vårt nya modulhus här i Doro tror jag att kommande projekt blir enklare, snabbare och billigare.

Fortsättning följer, som man brukar säga!”

– Carlos Cortez, byggspecialist som arbetat i Sydsudan.