Hoppa till huvudinnehåll

Att hålla flickan vid liv

Publicerad 19 januari 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan. 

En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen.

Modern hade gått på mödravårdskontroller på Läkare Utan Gränsers klinik, men när det blev dags för förlossning var det stora översvämningar som stängde in familjen och de kunde inte ta sig hit. De bor en dags vandring bort. Varför modern avled i samband med förlossningen får jag ingen klarhet i. Men flickan lever!

Jag gör en kroppslig undersökning och inser att hon har hög feber, ögoninfektion och blodförgiftning. Hon är trött och slö och har inte fått ordentligt med mjölk. En annan kvinna i familjen som har ett barn på ett år har försökt amma flickan, men inte haft tillräckligt med mjölkproduktion i brösten.

Flickan får antibiotika och terapeutisk mjölk för undernärda barn som vi spär ut med tanke på flickans låga vikt. Efter fjorton dagar mår hon bra, växer långsamt och skulle kunna skrivas ut från kliniken, men vad ska hon få för föda hemma? Vi har gjort vårt bästa för att stimulera bröstmjölksproduktionen hos kvinnan som tagit sig an barnet, men det kommer inte många milliliter.

Jag blir förtvivlad

Modersmjölkersättning finns inte att köpa i Maban eller Doro även om man skulle ha pengar. Vi har sett att getmjölk är en nödlösning som många använder, men de barnen brukar till slut hamna på vår undernäringsavdelning, svårt sjuka, då getmjölk inte alls innehåller tillräckligt med energi eller näringsämnen för att få en bebis att utvecklas och växa.

Det beslutas att försöka flyga hit ersättning från huvudstaden Juba, men inte ens där finns det just nu att få tag på. Dagarna går och kvinnan börjar tröttna på att vara på kliniken. Hon har flera barn hemma som behöver tas omhand och efter översvämningen är det mycket som måste ordnas.

Slutligen lyckas vi få en donation från ett av våra andra projekt i Sydsudan. Men innan den hinner levereras till vår avlägsna del av landet har kvinnan skrivit ut sig och tagit flickan med sig hem. Jag blir förtvivlad, men vem kan klandra fostermamman, hon har väntat tålmodigt i fyra veckor på att mjölken vi lovat henne ska komma.

Vad barnet får för föda nu? Ingen aning, kanske getmjölk? Om barnet lever? Jag hoppas det av hela mitt hjärta!

Läs hela Marie Inhammars blogg från Sydsudan.

Relaterade nyheter

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.

Vår team i Yambio, Sydsudan, arbetar med att återanpassa forna barnsoldater i sina lokalsamhällen.
Psykisk ohälsa

Att hjälpa forna barnsoldater

I Sydsudan pågår just nu en process för att återanpassa barnsoldater som tvingades slåss under landets långa inbördeskrig. Vi erbjuder psykosocialt stöd för att hjälpa dem att komma över sina upplevelser och kunna komma tillbaka in i samhället.

Flickan Lokoli, som blev attackerad av en krokodil i Sydsudan.
Sydsudan

Krokodilbett i Sydsudan

"Vi hörde på radion att en av våra bilar var på väg in med en patient som hade blivit attackerad av en krokodil. Jag föreställde mig någon med allvarliga skador. Täckt av blod."
- Heidi Strømsholt, sjuksköterska i Sydsudan.

kirurg Heidi Wikström i Sydsudan
Sydsudan

”Jag kände mig skyldig för att jag inte kunde hjälpa henne”

"Ayak hade många problem. Varje dag la jag om hennes förband, torkade henne ren och försökte att inte göra henne illa." 
- Heidi Wikström, kirurg i Agok.