Hoppa till huvudinnehåll

Att minska dödlighet bland nyfödda i Pakistan

Publicerad 15 november 2018
Foto: Laurie Bonnaud/Läkare Utan Gränser
En nyfödd bebis på Peshawar kvinnosjukhus i Pakistan.

I Pakistan dör ett av 22 barn under sin första levnadsmånad. Det är den högsta siffran i världen för dödlighet bland nyfödda. Genom vårt projekt i Peshawar arbetar vi för att minska dödligheten.

– Dödlighet bland nyfödda i Pakistan beror främst på för tidig födsel, komplikationer under graviditet eller förlossning och infektioner, förklarar Khadija Habib, en barnläkare på Peshawars kvinnosjukhus.

De flesta av våra patienter i Peshawar kommer från fattiga, avlägsna samhällen på landsbygden där sjukvård knappt är tillgänglig eller kostar för mycket. Därför tillhandahåller vi inte bara vård på vårt sjukhus utan erbjuder också transport till sjukhuset helt kostnadsfritt. Dessa kvinnor lever under hårda förhållanden som påverkar deras hälsa och deras graviditeter.

– För att föda ett friskt barn måste mamman vara vid god hälsa, fortsätter Khadija Habib.

Kvinnor i Pakistan föder barn hemma

På Peshawars kvinnosjukhus ger vi mödrar vård efter förlossningen, råd om vaccination, och om vikten av hudkontakt och amning. Allt detta är viktigt för att förbättra barnens chanser att överleva och utvecklas.

Sedan Peshwar kvinnosjukhus öppnades 2011 har över 25 000 kvinnor förlösts där. Foto: Laurie Bonnaud/Läkare Utan Gränser.

– Vi visste ingenting om allt det här, säger Shaheen, en nybliven mamma, som nyligen fött sitt fjärde barn på lika många år. Det är underbart, jag älskar att ha hudkontakt med mitt barn.

Det är fortfarande vanligt att kvinnor i Pakistan föder barn hemma, under dåliga hygienförhållanden och utan hjälp av sjukvårdspersonal.

På vårt sjukhus i Peshawar arbetar ett team på nästan 100 medicinsk personal (barnläkare, barnmorskor, gynekologer och sjuksköterskor) för att ge mödrar och barn den bästa möjliga vården. Med sin neonatalavdelning som har inkubatorer och annan viktig utrustning hör sjukhuset fortfarande till ovanligheterna i Pakistan. Vår personal besöker också samhällen på landsbygden för att informera människor om vikten av att få mödravård på en vårdcentral under graviditeten. Vi samarbetar med 32 vårdcentraler dit blivande mammor kan gå och sedan hänvisas vidare till Peshawars kvinnosjukhus när det är dags att föda.

Shakeela, en av de kvinnor som fött barn på Peshawar kvinnosjukhus, Pakistan. Foto: Laurie Bonnaud/Läkare Utan Gränser.

Oxytocinhormon – ännu en orsak till dödlighet

I Pakistan är hormonet oxytocin ännu en orsak till osäkra förlossningar och att dödligheten bland nyfödda i landet är den högsta i världen. Oxytocin går att köpa för mindre än en krona (10 rupier) och används för att stimulera sammandragningar och sätta igång förlossningen. När det inte ges av en person med medicinsk utbildning kan det vara extremt farligt både för mamma och barn. Trots det använder många kvinnor i Pakistan hormonet, vilket ofta slutar med svåra blödningar och sprucken livmoder. Det nyfödda barnet kan få andningssvårigheter och i vissa fall dö. Många av de kvinnor som kommer till vårt sjukhus lider av konsekvenserna efter att ha fått hormonet. Och trots utbildad personal och tillgänglig utrustning är dessa fall en utmaning och många barn kan inte räddas.

– Många dödsfall beror på komplikationer som så lätt kan undvikas, förklarar Khadija Habib.

Förutom att tillhandahålla professionell sjukvård spelar vi en viktig roll när det kommer till utbildning och uppföljning av blivande mammor. Bismilla* har fram tills nu fött sina barn hemma. Men efter sin senaste förlossning har hon tänkt om.

– Jag har alltid fött mina barn hemma. Och om jag inte hade haft komplikationer under denna graviditet så hade jag fött hemma den här gången också. Men nu ser jag annorlunda på saken. Det är mer hygieniskt här och den medicinska personalen är snäll och alltid tillgänglig, säger hon.

* Namnet är ändrat

Läkare Utan Gränser tillhandahåller mödra- och barnhälsovård i Peshawar i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen (en region som gränsar till Afghanistan), Quetta, Chaman och Timergara, och Jaffarabad och Naseerabad-distrikten. Sedan Peshwar kvinnosjukhus öppnades 2011 har över 25 000 kvinnor förlösts där.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare