Hoppa till huvudinnehåll

Att nå ut med information till sexarbetare i södra Afrika

Publicerad 22 juni 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Cecilia Mondar Khanje lär prostituerade i Moçambique hur de ska använda kondom för att minska spridningen av hiv.

Cecilia Mondar Khanje, kamratstödjare hos Läkare utan Gränser, visar sexarbetare i Moçambique hur de ska använda kondom för att minska spridningen av hiv.

Ett nytt hivprojekt har startats i södra Afrika. 
– Vi får kvinnorna att testa sig för hiv, och om testet är negativt lär vi dem hur de ska göra för att inte bli smittade i fortsättningen heller, och om det är positivt skickar vi dem vidare till en klinik där de kan få behandling, säger Cecilia Mondar Khanje som jobbar som kamratstödjare i projektet.

Syftet med projektet, som sträcker sig från Moçambique via Zambia och Zimbabwe till Malawi, är att nå sexarbetare och andra som löper hög risk att smittas av hiv men är svåra att nå med information. Projektet vill också hitta ett sätt att ge kontinuerlig, daglig och livslång vård och behandling till människor som flyttar från plats till plats, som till exempel lastbilschaufförer och säsongsarbetare.

Motståndet hos männen när det gäller att använda kondom och svårigheten att få tag på gratis kondomer är bara några av hindren som kvinnor med hög risk att smittas av hiv konfronteras med.

Zimbabwes många sexarbetare känner dessutom ofta ett stort motstånd mot att besöka vårdcentraler eftersom de vet att många i personalen utgår ifrån att de är prostituerade, och det leder till diskriminering och stigmatisering. De har inte heller tillgång till profylax mot hiv som minskar risken för hivsmitta efter oskyddade samlag.

Cecilia Mondar Khanje, 30 år:

Cecilia är sexarbetare och anställd av Läkare utan Gränser som kamratstödjare för att sprida information om hiv i Zalewa, Malawi.

Cecilia är sexarbetare och anställd av Läkare utan Gränser som kamratstödjare för att sprida information om hiv i Zalewa, Malawi.Cecilia Mondar Khanje på en av barerna där hon arbetar. Foto: Aurelie Baumel/MSF

”När Läkare utan Gränser kom hit i juli 2014 bad en rådgivare mig att hjälpa dem med att nå ut till sexarbetare och starta ett hivprojekt. Jag visade dem alla ställen där de prostituerade kvinnorna i Zalewa jobbar, och när Läkare utan Gränser sedan behövde anställa en kamratstödjare för att utbilda kvinnorna valde de mig. Jag fick utbildning och ett intyg, och började arbeta för Läkare utan Gränser i juli 2015.

Zalewa är en knutpunkt eftersom det ligger i ”korridoren”, den landremsa som sträcker sig från Moçambique till Malawi.  Alla som kommer till Malawi från Sydafrika, Zimbabwe, Moçambique passerar Zalewa. Speciellt lastbilschaufförer – och de har dessutom mycket mer pengar än andra människor. Vi har också en fabrik som tillverkar motorer här, och varje år i mars kommer dessutom säsongsarbetarna för att plocka mandariner. Så om du är sexarbetare är Zalewa en bra stad att arbeta i.

Själv behöver jag prostituera mig för pengarnas skull; jag har två barn, fyra och sex år gamla, och jag har separerat från min man. Jag försörjer dessutom min sjuka mormor. Men sedan jag började jobba för Läkare utan Gränser prostituerar jag mig bara på helgerna.

Som kamratstödjare hjälper jag Läkare utan gränsers team att få kontakt med kvinnorna. Och om någon av dem avbryter sin behandling är det mitt jobb att leta reda på dem och få dem att fortsätta. Jag pratar bland annat med dem om hygien, sexuellt överförbara sjukdomar och att de ska testa sig för tuberkulos.

Jag och rådgivaren jobbar nära varandra. Vi får kvinnorna att testa sig för hiv, och om testet är negativt lär vi dem hur de ska göra för att inte bli smittade i fortsättningen heller, och om det är positivt skickar vi dem vidare till en klinik där de kan få behandling. Eftersom all information på kliniken är sekretessbelagd, och de inte heller blir dåligt behandlade på grund av sitt yrke, går de med på att gå till kliniken. Att vården är gratis hjälper också till.

Jag är stolt över att jobba som kamratstödjare; det känns som att jag är en bra förebild för de andra kvinnorna.

Jag är glad att jag kan hjälpa dem eftersom jag är i samma sits, jag är en av dem. Kvinnorna känner mig, de ser mig ute bland dem varenda dag, och därför litar de mer på mig än de skulle göra på någon annan. Att vinna deras förtroende är svårt!

Jag jobbar dessutom tillsammans med barägarna, de har mitt telefonnummer och hör av sig så fort de ser en ny kvinna prostituera sig. Då åker jag dit och pratar med henne om vikten av att sköta sin hälsa och testa sig för hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Jag lär dem var de kan få hjälp om de behöver det, och jag hjälper dem också att lära sig säga nej till kunder som vägrar använda kondom.”

Aktuellt om Hiv/Aids

Hivtester på hiv-avdelningen på sjukhuset i Arua, Uganda.
Nyheter från fältet

Kraftsamling nödvändig för att stoppa aids, tuberkulos och malaria

Svenska regeringens stöd till Globala fonden är av stor vikt om aids, tuberkulos och malaria ska stoppas till 2030.Vi som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar vill att Sverige skickar en tydlig signal om att vi kommer att fullfölja våra åtaganden för att stoppa dessa epidemier.

Två kvinnor som lever med hiv i Kongo-Kinshasa. För dem är hivmediciner livsviktiga, men de har inte råd att köpa dem.
Nyheter från fältet

Hutlöst dyra läkemedel för resistenta hivpatienter

Priset för nya hivmediciner är så högt att det hotar kampen mot hiv. Det är ett stort hälsoproblem för patienter som är resistenta mot äldre läkemedel.

En hälsoarbetare genomför ett hivtest hemma hos en kvinna i KwaZulu-Natal, Sydafrika.
Nyheter från fältet

Sydafrika: ​Dörrknackning kan rädda många hivsmittade

Att hivtesta människor i deras hem är ett effektivt sätt att förebygga hiv. Det visar vårt pilotprojekt som gett mycket goda resultat i Sydafrika.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.