Hoppa till huvudinnehåll

Bristfällig vård för mammor och barn i Pakistan

Publicerad 5 juni 2019
En kvinna och hennes barn tar emot medicin på barnavårdscentralen i Kuchlak, Balochistan, Pakistan
Foto: Khaula Jamil
En kvinna och hennes barn tar emot medicin på barnavårdscentralen i Kuchlak, Baluchistan, Pakistan

Varje år dör tusentals kvinnor och barn i Pakistan av orsaker som skulle kunna förebyggas. I provinsen Baluchistan i sydvästra delen av landet är situationen särskilt allvarlig.

– Undernäring är ett utbrett problem och det förvärras av provinsens extrema fattigdom, konflikter många tvingas fly ifrån, att få patienter söker vård i tid och att de sociala skyddsnäten är svaga. Alla de här orsakerna måste hanteras, men det ligger utanför vårt mandat, säger Pylypenko Tetyana, medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser i Pakistan.

Att få personer söker vård i tid kan bero på vårdkostnader, att det är långt till sjukvård, kulturella övertygelser, dålig kunskap om hälsa och otillräckliga vårdinrättningar. 

Våra hälsoinformatörer jobbar sida vid sida med medicinsk personal. De håller regelbundna träffar för att utbilda människor om hälsa och få dem att inte ta till metoder som kan vara farliga.

– När jag inte kunde amma gav jag honom grönt te istället, säger Malaika vars nyfödda son Arish skrevs in på vår klinik några dagar efter att han föddes.

– Min svärmor sa att det var det bästa jag kunde göra. Jag gjorde så med mina tidigare åtta barn också.

En barnläkare undersöker ett undernärt barn med Downs syndrom
Foto: Khaula Jamil
Dr Muhammad Iqbal undersöker ett undernärt barn med Downs syndrom i Baluchistan, Pakistan.

Både grönt och svart te och andra örter kan orsaka allvarliga skador hos nyfödda bebisar. Trots det är det vanligt i distrikten Naseerabad och Jaffarabad. 

När Malaika upptäckte att hennes bebis Arish inte mådde bra tog hon honom till en privatklinik. När han fortsatte gå ner i vikt skickade man honom vidare till Läkare Utan Gränser. Men tyvärr var Arish mycket sjuk när han kom, och dog.

– Den här typen av fall är väldigt vanliga, säger läkaren Zia Ullah. Svart och grönt te används för att behandla allt från brännskador till undernäring.

Det stora antalet undernärda innebar förra året att myndigheterna i Baluchistan utlyste en undernäringskris. Tidigare under året visade en nationell demografi- och hälsoenkät att 47 procent av barnen i Balochistan fått återkommande infektioner, otillräcklig psykosocial stimulering och uppvisade symptom på att vara tillväxthämmande, vilket är ett tillstånd som kan uppstå om man inte fått i sig tillräckligt med näring.

Läkare Utan Gränser är en av de största sjukvårdsgivarna i Balochistan. Vi ger obstetrisk och gynekologisk vård till mammor och pediatrisk vård till barn. Våra team behandlar över 11 000 undernärda barn om året i fyra av provinsens distrikt. En viktig del av teamens arbete är att sprida kunskap om nutrition och amning.