Hoppa till huvudinnehåll

Colombia: Kvinnor och unga flickor nekas säkra aborter

Publicerad 27 september 2019
En illustration av en man som håller ett finger i luften i en lucka som argumenterar med en flicka
Foto: Läkare Utan Gränser

Trots att abortlagstiftningen i Colombia ändrades och abort blev lagligt för över tio år sedan möter kvinnor och unga flickor fortfarande stora hinder när de vill avsluta en graviditet.

På den internationella dagen för säkra aborter 28 september släpper vi vår rapport Osäkra Aborter, kvinnor i riskzonen (engelska), som baseras på data insamlad under vårt arbete i Colombia. Vi bistår med säkra aborter i alla våra projekt i de delar av landet där vi jobbar.
 

En illustration av en gravid kvinna som håller sig om magen
En illustration av en kvinnlig läkare med en ung flicka
En illustration av en kvinna i en säng tillsammans med en läkare från läkare utan gränser

De vittnesmål som vi samlat in till rapporten visar att kvinnor och unga flickor som vill avsluta en graviditet möter såväl sociala hinder som svårigheter inom hälso- och sjukvården. Av de 428 patienter som vi gav abortrelaterad vård under 2017 och 2018 hade 88 procent upplevt minst ett av följande hinder:

 1. Uppfattningen att abort är olagligt.
  47 procent visste inte att de hade tillgång till kostnadsfri och säker abort.
   
 2. Sociala stigman
  Fem procent hade blivit avvisade av familj och vänner eller upplevt annan form av stigmatisering.
   
 3. Socioekonomiska barriärer
  Kvinnor och unga flickor från landsbygden måste resa till större städer för att kunna genomföra en säker abort men många har inte råd att betala för resan. Bland de 143 kvinnor som remitterats till våra kliniker av andra sjukvårdsinrättningar hade 70 procent varit tvungna att ta sig till städer som Cali, Medellin, Pasto och Villavicencio.
   
 4. Fördomar, stigma och okunskap inom vården
  Av de kvinnor som kom till våra kliniker hade 27 procent förvägrats en säker abort hos andra vårdinstanser. Många hade varit med om verbala kränkningar, fördomar, brist på patientsekretess, felinformation kring lagstiftning, okunskap om procedurer och protokoll, samt förseningar och systemfel på grund av bristen på utbildad personal eller på mediciner.

Osäker abort: ett medicinskt akutläge

När en kvinna eller ung tjej har bestämt sig för att avbryta sin graviditet kommer hon ofta att försöka göra det, oavsett om ingreppet är säkert eller lagligt eller varken det ena eller det andra. Utan tillgång till säkra aborter är deras hälsa, eller till och med liv, i fara.

Den vanligaste metoden är att vända sig till en outbildad person som utför aborter eller att försöka genomföra aborten själv. Många av de vanligaste metoderna är ineffektiva, men kan samtidigt leda till bestående skador. Osäker abort är en av de fem vanligaste orsakerna till mödradödlighet i världen och den enda som helt skulle kunna undvikas.


Baserat på våra erfarenheter i Colombia har vi uppmanat hälso- och sjukvårdsinrättningar att:

 • Förhindra oönskade graviditeter genom att öka och förenkla tillgången till familjeplanering, med en tonvikt på ungdomar och kvinnor på landsbygden.
 • Förhindra dödsfall och konsekvenserna av osäkra aborter genom att se till att det finns heltäckande abortvård i hela landet.
 • Stärka hälsorådgivning och de förebyggande insatserna genom att bland annat säkra den lagliga rätten till säkra aborter.