Hoppa till huvudinnehåll

Ebolacenter ur drift efter attack

Publicerad 27 februari 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm

Sjukvårdspersonal i Katwa, Nordkivu. Foto: Alexis Huguet

Vi tvingas avbryta vårt arbete på ebolacenter i Nordkivu, Kongo-Kinshasa. Beslutet togs till följd av en våldsam attack den 24 februari, då delar av centret brann ned. Tillgången till livsviktig sjukvård för ebolasjuka i Nordkivu har nu minskat drastiskt.

Klockan 22.00 den 24 februari attackerade okända personer Läkare Utan Gränsers ebolacenter i Katwa i den konfliktdrabbade provinsen Nordkivu. Efter att ha kastat sten mot centret sattes delar av byggnaden i brand. Både utrustning och hela avdelningar förstördes. En av de inneliggande patienternas bror dog när han försökte fly, men omständigheterna kring dödsfallet är fortfarande oklara. 

– Attacken var traumatiserande för patienterna, deras anhöriga och personalen, säger Emmanuel Massart, akutkoordinator i Katwa. Vi lyckades förflytta alla patienter till närliggande behandlingscenter, men attacken har drastiskt minskat vår möjlighet att tackla utbrottet.

– Vad som ligger bakom attacken är fortfarande oklart, men den här sortens våld är oacceptabelt. Vi kan bara konstatera att aktörerna som jobbar mot ebola, däribland Läkare Utan Gränser, har misslyckats med att skapa förtroende hos en stor del av befolkningen, säger Meinie Nicolai, generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers belgiska sektion, som just nu är på besök i Nordkivu. Alla aktörer måste satsa mer på att nå ut till de sörjande och arbeta mot rädslan bland invånarna.. Tidigare ebolautbrott har visat på vikten av att skapa förtroende hos lokalbefolkningen. Utan förtroende göms sjuka och döda, och sjukvårdspersonal riskerar att hotas eller attackeras.

Ebolautbrottet i Nordkivu och Ituri har pågått i över sex månader och är ännu inte under kontroll. Hittills har Läkare Utan Gränser tagit emot över 870 bekräftade fall och 540 personer har dött. Efter att ha lyckats stoppa smittspridningen i Mangina och Beni, där utbrottet startade, samt i Tchomia, Mutwanga och Masereka, har epidemin nu spridits till flera nya områden . Människor fortsätter att dö  och smittas på vårdcentraler, och majoriteten av de nya fallen kan inte spåras till kända ebolafall. 

Vi fortsätter insatserna mot ebola i Butembo, Bunia, Bwena Sura, Kayna och Biena.

Relaterade nyheter

En av våra medarbetare i Kongo-Kinshasa sätter på sig skyddsutrustning innan hon går in på ett av våra ebolacenter.
Ebola

Ebolaepidemin ännu inte under kontroll

Förra veckan attackerades två av våra ebolacenter i Kongo-Kinshasa. Detta är bara ett av flera problem som allvarligt försvårar arbetet i Nordkivu. Ebolainsatsen måste få en helt ny riktning och ske utan tvång.

Ebolacentret i Butembo, Kongo-Kinshasa, innan attacken.
Ebola

Ebolainsats avbruten efter attacker i Kongo-Kinshasa

Vi har avbrutit vårt medicinska arbete i ebolautbrottets epicenter i städerna Butembo och Katwa i Nordkivu-provinsen, Kongo-Kinshasa efter en attack mot vårt ebolacenter i staden Butembo i onsdags.

Ebola

Kongo-Kinshasa: Ökar insatser mot ebola under politiska spänningar

Sex månader efter ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa är sjukdomen ännu inte under kontroll. Insatserna försvåras av oroligheter som kan kopplas till presidentvalet i slutet av december förra året.

Läkare Utan Gränsers personal med en patient i Butembo, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Oroande att farliga myter om ebola sprids

DEBATT | Det misstänkta ebolafallet i Sverige genererade rädsla, märkliga spekulationer och skuldbeläggande. Våra fältarbetare, som vårdat ebolasjuka i både Västafrika och i Kongo-Kinshasa, reder ut myterna som spridits.