Hoppa till huvudinnehåll

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Publicerad 4 december 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna. 

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar. 

– Jag återvände för två dagar sedan och mitt hus har stora skador. Jag försökte röja bort rasmassorna innan jag tog hit resten av familjen. Vi måste fortfarande bygga upp huset igen, men det är bättre att bo i sitt eget skadade hus än i ett tält, berättar en 45-årig kvinna.

Sedan striderna avtog i Raqqa i mitten av oktober har våra team på sjukhusen i Tal Abyad och Kobane, de närmsta sjukhusen med kirurgisk kapacitet, behandlat över 100 patienter med skador orsakade av sprängladdningar. Under tio dagar från 19 till 28 november kom 49 patienter till Läkare Utan Gränsers klinik i Al Meshlab öster om Raqqa.

– En del finner sina hus totalförstörda, andra hittar döda kroppar och försåtsminering i hus, trädgårdar och på gatorna. Alla är rädda för att råka detonera sprängladdningar som gömts i byggnader eller att trampa på en mina, säger Craig Kenzie, som leder Läkare Utan Gränsers akutteam i Raqqa-provinsen.  

Svårt att nå sjukvård

Allvarligt skadade människor har stora svårigheter att ta sig till sjukvård. Många vägar är i dåligt skick eller blockerade, och det kan ta två timmar för en ambulans att nå närmast fungerande sjukhus med kirurgisk kapacitet. Det leder till att patienter med omfattande skador riskerar att dö före eller under transporten.

– Jag hörde att mitt hus träffats, men jag visste inte att det var förstört. Jag kom tillbaka igår och såg att bara är grus kvar. Jag har inte råd att bygga ett nytt hus, så jag måste fortsätta bo i ett tält tills jag hittar ett sätt att bygga upp det igen, säger en 33-årig man.

De många skadade och förstörda husen i Al Meshlab tyder på att striderna här var mycket intensiva. Bland rasmassorna och gruset finns alla typer av sprängladdningar. Så även om striderna är över skadas människor fortfarande.

Människor som flytt striderna i Raqqa återvänder till raserade hus och minerade gator.

Människor som flytt Raqqa återvänder till raserade hus och minerade gator. Bild: Diala Ghassan.

– Det är hemskt att se att människor som utstått striderna och som redan har förlorat så mycket fortfarande löper risk att skadas och dö, säger Kenzie. Våra team är redo att ta hand om patienter med allvarliga och livshotande skador.

Stora risker för återvändande

De som har tvingats fly från striderna har nu ett nästan omöjligt val: att stanna i tillfälliga läger eller bostäder, som de ofta delar med flera familjer – eller att återvända till Raqqa. De som återvänder måste acceptera riskerna och utmaningarna med att leva i det som nyss var en stridszon. De är omgivna av sprängladdningar och minor. Att utbilda människor om minor kan öka deras medvetenhet om farorna och hjälpa dem att överleva.

Al Meshlab är bara ett av många bostadsområden i Raqqa som måste minröjas och byggas upp igen så att människor kan återvända utan att riskera sina liv.

Striderna i denna del av Syrien är över men konsekvenserna för människors liv och hälsa kommer troligtvis kännas i många år framöver.

Ett team från Läkare Utan Gränser i Raqqa bedömer de medicinska och humanitära behoven

Ett team från Läkare Utan Gränser i Al Meshlab. Bild: Diala Ghassan.

Läs mer om vårt arbete i Syrien. 

Relaterade nyheter

Ali*, en av pojkarna som skadades av en mina när han vallade får i Kubar, Deir ez-Zor, Syrien.
Syrien

”Om de inte dödar, förstör de liv”

Allt fler människor återvänder hem i nordöstra Syrien. Men landminor och försåtsminering som gömts under trappor, i tekannor och leksaker kommer att orsaka stor skada lång tid framöver om inget görs.

Blodtransfusioner är ett av de största problemen just nu i östra Ghouta, Syrien.
Syrien

En röst från sjukhuskällaren i östra Ghouta

”De flesta människor i östra Ghouta bor under jorden. Medicinsk vård erbjuds alltmer i källare."
- Berättat av en läkare för Meinie Nicolai, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Bryssel.

Abu Wasim, syrisk kirurg, på ett förstört sjukhus i östra Aleppo
Syrien

Sju röster om kriget i Syrien

Det har gått sju år sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut. Det är ett fruktansvärt brutalt krig där civila och sjukvård blivit måltavlor. Läs sju berättelser av fältarbetare som arbetat i en av de värsta humanitära kriserna någonsin. 

Arkivfoto från Syrien 2013. Blodpåsar är något som saknas just nu i östra Ghouta, Syrien.
Syrien

Östra Ghouta: 71 personer dör i snitt varje dag

Kriget i Syrien fortsätter skörda offer i östra Ghouta. Nya siffror som vi har samlat in berättar om genomsnitt 344 skadade per dag. Samtidigt sinar lagren av sjukvårdsmaterial på vårdinrättningarna snabbt.