Hoppa till huvudinnehåll

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Publicerad 4 december 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna. 

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar. 

– Jag återvände för två dagar sedan och mitt hus har stora skador. Jag försökte röja bort rasmassorna innan jag tog hit resten av familjen. Vi måste fortfarande bygga upp huset igen, men det är bättre att bo i sitt eget skadade hus än i ett tält, berättar en 45-årig kvinna.

Sedan striderna avtog i Raqqa i mitten av oktober har våra team på sjukhusen i Tal Abyad och Kobane, de närmsta sjukhusen med kirurgisk kapacitet, behandlat över 100 patienter med skador orsakade av sprängladdningar. Under tio dagar från 19 till 28 november kom 49 patienter till Läkare Utan Gränsers klinik i Al Meshlab öster om Raqqa.

– En del finner sina hus totalförstörda, andra hittar döda kroppar och försåtsminering i hus, trädgårdar och på gatorna. Alla är rädda för att råka detonera sprängladdningar som gömts i byggnader eller att trampa på en mina, säger Craig Kenzie, som leder Läkare Utan Gränsers akutteam i Raqqa-provinsen.  

Svårt att nå sjukvård

Allvarligt skadade människor har stora svårigheter att ta sig till sjukvård. Många vägar är i dåligt skick eller blockerade, och det kan ta två timmar för en ambulans att nå närmast fungerande sjukhus med kirurgisk kapacitet. Det leder till att patienter med omfattande skador riskerar att dö före eller under transporten.

– Jag hörde att mitt hus träffats, men jag visste inte att det var förstört. Jag kom tillbaka igår och såg att bara är grus kvar. Jag har inte råd att bygga ett nytt hus, så jag måste fortsätta bo i ett tält tills jag hittar ett sätt att bygga upp det igen, säger en 33-årig man.

De många skadade och förstörda husen i Al Meshlab tyder på att striderna här var mycket intensiva. Bland rasmassorna och gruset finns alla typer av sprängladdningar. Så även om striderna är över skadas människor fortfarande.

Människor som flytt striderna i Raqqa återvänder till raserade hus och minerade gator.

Människor som flytt Raqqa återvänder till raserade hus och minerade gator. Bild: Diala Ghassan.

– Det är hemskt att se att människor som utstått striderna och som redan har förlorat så mycket fortfarande löper risk att skadas och dö, säger Kenzie. Våra team är redo att ta hand om patienter med allvarliga och livshotande skador.

Stora risker för återvändande

De som har tvingats fly från striderna har nu ett nästan omöjligt val: att stanna i tillfälliga läger eller bostäder, som de ofta delar med flera familjer – eller att återvända till Raqqa. De som återvänder måste acceptera riskerna och utmaningarna med att leva i det som nyss var en stridszon. De är omgivna av sprängladdningar och minor. Att utbilda människor om minor kan öka deras medvetenhet om farorna och hjälpa dem att överleva.

Al Meshlab är bara ett av många bostadsområden i Raqqa som måste minröjas och byggas upp igen så att människor kan återvända utan att riskera sina liv.

Striderna i denna del av Syrien är över men konsekvenserna för människors liv och hälsa kommer troligtvis kännas i många år framöver.

Ett team från Läkare Utan Gränser i Raqqa bedömer de medicinska och humanitära behoven

Ett team från Läkare Utan Gränser i Al Meshlab. Bild: Diala Ghassan.

Läs mer om vårt arbete i Syrien. 

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn. 

Syrien

"För mig var det chockartat"

Märit Halmin är narkos- och intensivvårdsläkare och arbetar till vardags på Södersjukhuset i Stockholm. Hon har nyligen kommit hem från norra Syrien och berättar om situtionen i flyktinglägren och människorna hon mötte där.

En bil som användes för att frakta sjukvårdsmaterial som förstördes i ett bombanfall 5 december förra året i östra Ghouta, Syrien.
Syrien

Syrien: intensiva bombningar pressar sjukvården i östra Ghouta

I östra Ghouta, Syrien, har intensiv bombning resulterat i ett stort antal skadade och många människor är i behov av sjukvård. Vi uppmanar alla parter att följa internationell humanitär rätt och tillåta leveranser av mediciner och sjukvårdsmaterial till området.