Hoppa till huvudinnehåll

En akutsituation i New Fangak

Publicerad 4 maj 2018
Ett mobilt team reser längs floden Phow, i Fangak-området, Sydsudan.
Foto: Frederic Noy/COSMOS
Ett mobilt team reser längs floden Phow, i Fangak-området, Sydsudan.

- Hur mycket kostar den, frågar jag på engelska. 
Ahmad översätter till arabiska och får svaret; 
​- 2 500 SSP (22 dollar). 

Vi prutar ned till 2 300 SSP (20 dollar) och jag är nöjd. Ett vackert silkeslikt tyg jag tänkt ge till min flickvän. Vi sätter oss på stolarna bredvid vid bordet, där vi nyss reste oss från. Det söta teet, gjort på ingefära, har redan serverats. Lyckligtvis har vi hittat skugga i den 40-gradiga hettan. Jag är där med Leonel, som är snickare och entreprenör i botten, bosatt i Paris och Ahmad, apotekare från Egypten. Min franska kommer till användning, även i Sydsudan.

Plötsligt ropar de på radion:

- Alex, Alex från Florence!

- Ja Florence, jag hör dig.

- Alex, det är en akutsituation i New Fangak, knivhugg i ryggen. Du måste åka, och ta med honom till Old Fangak.

I New Fangak finns ingen kirurgi, bara en vårdcentral som är öppen dagligen och kan stabilisera läget, om något är akut.

Vi betalar för oss, lämnar resten av teet och skyndar oss tillbaka.

Vi planerar en kiss movement

Fem minuter senare är jag i båten. Det är jag, Rigo, outreach-ansvarig sjuksköterska från Tchad och Mike, vår projektkoordinator från England. Båten åker i 20, 25 knop. Sträckan tar egentligen två timmar, men en annan båt har åkt med patienten för att möta oss. Vi planerar en så kallad ”kiss movement”, då vi möts halvvägs, för över patienten till vår båt och åker tillbaka.

Det är väldigt varmt, men vinden svalkar en del. Sedan jag var liten har vattnet och framför allt havet alltid fått mig att känna frihet och mitt i allt så hinner jag ändå ta in vyn längs floden. Lite längre bort mynnar floden ut i Vita nilen. Här är den 30 till 50 meter bred och fåglar flyger längs med flodens kanter. Det finns så många olika fågelarter att jag inte kan hålla räkningen. Naturen här ger mig energi och hjälper mig att finna styrka. Tiden går mycket fort, vi ser både krokodiler, ormar och ett flertal fiskare i sina kanoter. Plötsligt har det gått över en timma och vi ser den mötande båten!

Patienten, en ung man, blev spetsad i ryggen med ett spjut under gårdagen. Han har ont men läget är stabilt. Han ligger på båren som vi flyttar över till vår båt. Ett dropp kopplas på och en timme senare är vi framme vid sjukhuset. På akuten här har vi ultraljud. Vi ser blod runt levern, men patienten är fortfarande stabil, likaså hans blodvärde. Sannolikt har spjutet gjort en liten skada på levern, men det finns inget tecken på akut pågående blödning. Jag föreslår att observera patienten, kirurgen instämmer, kanske behöver vi inte operera, iallafall inte akut, i nuläget.

Läkaren Alexander Nyman gör ronden i Sydsudan.

Alexander Nyman gör ronden tillsammans med sina kollegor. Foto: Frederic Noy/COSMOS.

Dagen efter är patienten fortfarande stabil. Blödningen har minskat runt levern och den behandling vi gjort följs upp och förhoppningsvis kan han skrivas ut om några dagar och ta sig hemåt.

Läs hela Alexander Nymans blogg från Sydsudan.