Hoppa till huvudinnehåll

Hjälpen kom med helikopter

Publicerad 21 oktober 2016
Foto: Andrew McConnell/Panos Pictures
Många av husen på sydvästra Haiti förstördes under orkanen Matthew.

Lopineau är en av de bergsbyar på Haiti som drabbats hårt av orkanen Matthew. Med helikopter kunde vi nå den ödelagda byn. Där väntade många bybor som skadats av flygande föremål och raserade tak.  

Före orkanen bestod Lopineau av små hus insprängda i en bergig dalgång. Idag finns det bara avbrutna stammar kvar av byns höga bananträd. Överallt ligger skräp från de sönderblåsta träden och material från husen spridda på marken. Allt som finns kvar av byns kyrka är en tegelvägg. Även byns vattenstation förstördes och byborna har nu svårt att hitta rent vatten.

När orkanen kom sökte många bybor skydd i en tegelbyggnad som användes som vårdcentral. Idag fungerar den som mobil klinik där vi tar emot patienter. Några av dem vårt team vårdat är 80-åriga Annette, 15-åriga Givro, mamman Marie och hennes snart tvååriga dotter Rosminalda.

– Både min mamma och min son var hemma i vårt hus när orkanen kom. Vinden blåste ner en metallplåt från huset och den föll på dem. De kunde knappt röra sig, samtidigt som rummet fylldes med vatten, berättar Annettes dotter Liselle Beloni.

Övergiven vårdcentral

Liselle hade själv besökt en närliggande by och skyndade sig hem så fort orkanen passerat. Där hittade hon sin mamma Annette och sonen Givro med skador i huvudet och öppna sår på fötterna. Men i byn fanns ingen hjälp att få eftersom sjuksköterskorna från vårdcentralen sökt skydd i en annan by. Istället fick en annan bybo lägga om Annettes sår. Han sydde även ihop såret på Givros huvud.

När jag hörde talas om kliniken tog jag direkt med henne hit

– Min son hade väldigt ont och jag kunde inte ens ge honom tillräckligt med mat. Även min mammas hade mycket ont. Hon kunde inte gå och ville knappt äta. Det gick inte att ta henne till sjukhuset i det tillståndet. När jag hörde talas om kliniken tog jag direkt med henne hit, säger Liselle.

På kliniken blev Givros och Annettes sår rengjorda och bandagerade. Annette vaccinerades också mot stelkramp.

Fallande träd förstörde hus

Marie Lekse var hemma med sin man och sina två barn när stormen började. Plötsligt föll ett träd över deras hus.

– Huset är byggt av sten men taket är gammalt så bitar av metall och sten började ramla in i huset. Min man och jag tog barnen och sprang för att söka skydd i köket. Men vinden och trädet som rasat in hade förstört det också. Så vi sprang till grannarna men deras tak hade också rasat in, berättar Marie.

Marie och hennes familj visste inte var de skulle ta vägen så de satte sig tillsammans tätt mot väggen. När de satt där, i regnet, kom ett metallstycke flygande och träffade Maries dotter och grannen.

– Nästa dag fanns det ingen på vårdcentralen som kunde ta hand om min dotter och vi hade inte möjlighet att ta oss till Jérémie för att få vård. Jag är glad att hon fick behandling i dag. De har gjort rent såret och satt på ett rent bandage. Och sedan ska vi komma tillbaka om tre dagarna och byta bandaget, berättar Marie. 

Fyra team från Läkare Utan Gränser jobbar just nu med att kartlägga behoven efter orkanen och bistå drabbade med sjukvård. Vårt fokus är på de fem områdena Grande Anse, Sud, Nippes, Artibonite och Nord-Ouest. Vi bedriver verksamhet på Haiti sedan 1991, bland annat via sjukhus i och i närheten av huvudstaden Port-au-Prince. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare