Hoppa till huvudinnehåll

”Jag har sett skador som inte kan beskrivas”

Publicerad 5 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ortopeden Abu Khalid jobbade på ett sjukhus i Aleppo fram till den 21 augusti.

Ortopeden Abu Khalid jobbade på ett sjukhus i Aleppo fram till den 21 augusti. 

Efter intensiva bombningar återstår nu bara fyra sjukhus i östra Aleppo. Mitt bland förödelsen jobbar de sista kvarvarande läkarna dag och natt för att hjälpa krigets offer. Läkaren Abu Khalid vittnar om en mardrömslik situation för Aleppos befolkning. 

– Bombningarna har intensifierats och allt fler människor skadas och dör. Under den senaste veckan har sjukhusen i östra Aleppo utfört runt 100 operationer om dagen. Förödelsen i staden går inte att föreställa sig, säger ortopeden Abu Khalid, chef för ett av de sjukhus som Läkare Utan Gränser stödjer i östa Aleppo.

Abu Khalid befinner sig just nu i Azaz, nära den turkiska gränsen. Där jobbar han på Läkare Utan Gränsers sjukhus Al Salamah. Den 21 augusti lämnade Abu Khalid Aleppo i tron att belägringen av staden var över. När belägringen återinfördes några dagar senare kunde han inte längre återvända. På avstånd har han maktlöst följt hur sjukhusbombningarna fortsatt. Den 30 september bombades två sjukhus i östra Aleppo, följt av bombningar av ett traumasjukhus och ett operationssjukhus den 1 och 2 oktober.

Ortopeden Abu Khalid. Foto: Hospitals of Aleppo/MSFLäkaren Abu Khalid. Foto: Hospitals of Aleppo/MSF

Överfulla sjukhus

Idag finns det bara 35 läkare kvar i östra Aleppo. Endast sju av dem är kirurger och har expertis inom krigsskador. Hjärnkirurger och många andra specialistläkare saknas helt. Med överfulla sjukhus och en aldrig sinande ström av svårt skadade patienter får nu läkarstudenter hoppa in och assistera vid operationerna. Det saknas även mediciner och Aleppo är idag helt utan insulin, vilket kan få dödliga konsekvenser för diabetiker.

– Läkarna är utmattade och har inte ens tid att sova. De är under extrem press eftersom skadade människor fortsätter att välla in på sjukhusen. Läkarna tvingas skjuta upp akuta operationer när operationssalarna alltid är upptagna. De måste prioritera de mest akuta och kritiska fallen.

Maktlösa läkare

När sjukhus tvingats att stänga på grund av bombningarna finns det nu endast tolv intensivvårdsplatser kvar i hela östra Aleppo.

– Hade staden inte varit belägrad hade tolv platser kanske räckt. Men när läkarna inte kan evakuera patienter utanför den belägrade stadens gränser ställs de inför oerhört svåra val. De tvingas att prioritera bort patienter med liten chans att överleva för att ge andra patienter chansen att leva.

Läkaren Abu Khalid på sjukhus i Syrien. Läkaren Abu Khalid kunde inte återvända till Aleppo, idag jobbar han i Azaz-distriktet. Foto: Hospitals of Aleppo/MSF

 Aleppo är också paralyserat av bristen på bränsle. Innan belägringen kunde skadade människor komma till sjukhusen i egna bilar. Idag måste ambulanserna göra allt jobb. Många skadade tvingas därför vänta på gatorna där de ofta dör.

– Jag har sett människor med skador som inte kan beskrivas. En dag kom en flicka som förlorat halva kroppen in. Flickan var fortfarande vid medvetande och kunde prata. Hon hade svåra smärtor och bad mig stoppa dem. Vi opererade henne, även om en kropp utan bäcken och lämmar inte kan överleva. Efter operationen vaknade hon upp och kunde träffa sin familj en sista gång innan hon avled. En människa dör mitt framför dina ögon och du kan inte göra någonting för att stoppa det.

Hotas av svält

Många människor lider också svårt av bristen på mat. Aleppo är en industristad med få platser för odling. Det gör staden helt beroende av mat som kan lagras, så som konserver som ofta är näringsfattiga.

– Mitt största hopp är att bombningarna slutar. Jag hoppas också att belägringen hävs så att civilbefolkningen kan ta sig därifrån, skadade kan söka vård, och hjälp kan nå fram. Om belägringen fortsätter kommer människor att svälta, säger Abu Khalid.

Läkare Utan Gränser stödjer åtta sjukhus i Aleppo. Vi driver sex kliniker i norra Syrien och stöttar fler än 150 vårdcentraler och sjukhus runt om i landet, många av dem i belägrade delar.

Aktuellt om Syrien

Hjälppaket för vintern
Nyheter från fältet

Vi säkerställer stödet till flyktingarna från östra Aleppo

Vårt akutteam i Idlib fortsätter att nå ut till de internflyktingar som anlänt från östa Aleppo. Bland annat har hjälppaket delats ut, och lagren med mediciner fyllts på. 

Området Bustan Al Kasr i östra Aleppo, Syrien.
Nyheter från fältet

Vi uppmanar alla parter att skona civila i östra Aleppo

Medan slaget om staden Aleppo når sin mest kritiska punkt ser vi med bestörtning på det våld som utövas mot civila och den passivitet som visas av alla de som kan göra något för att stoppa det. 

Andra våning på ett av de sjukhusen som vi stöder i östra Aleppo, Syrien.
Nyheter från fältet

"Jag blev liggande på marken, i chock"

27-åriga Abu Ahmed skulle träffa några vänner när han skadades av en klusterbomb. Fyra veckor senare har hans ben ännu inte läkt. Hans enda hopp är specialistvård i Turkiet - men han är fångad i östra Aleppo. 

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.
Nyheter från fältet

”Hela familjer utplånas i attackerna”

Många har skadats i nya intensiva strider i belägrade områden nära Damaskus och Homs. Sjukvårdspersonal i området rapporterar om många offer, bland dem kvinnor och barn.  

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.