Hoppa till huvudinnehåll

”Jag har tagit upp kampen mot hiv”

Publicerad 28 november 2018
Foto: Tommy Trenchard/Panos Pictures
Marie är medlem i RNOAC, en patientgrupp bestående av människor som lever med hiv.

Fembarnsmamman Marie lever med hiv. Hon vet hur viktigt det är att ta sina mediciner. Nu arbetar hon med att utbilda andra om sjukdomen och att få fler att testa sig.

Den 1 december infaller den internationella aidsdagen, en dag som uppmärksammats sedan slutet av 1980-talet. Även om allt fler människor som lever med hiv har fått tillgång till effektiv behandling de senaste decennierna, så dör fortfarande närmare en miljon i aidsrelaterade sjukdomar varje år, de flesta i Afrika söder om Sahara.

För många människor är avstånden till vårdcentraler eller sjukhus där de kan få sina hivmediciner ett stort hinder, särskilt i länder med svaga sjukvårdssystem. I vissa länder måste de gå i timmar för att få sina läkemedel. Därför har vi under de senaste åren utvecklat allt fler modeller för att ta vården närmare patienten. På så vis kan vi säkerställa att fler testas mot hiv och att de som står på behandling upprätthåller den. Ett av dessa projekt finns i konfliktdrabbade Kongo-Kinshasa.

"Min man dog i aids 1995"

– Efter att min man dog i aids 1995, testade jag mig och fick reda på att jag också var positiv. Tack vare långvarig behandling genom Läkare Utan Gränser är min virusnivå nu oupptäckbar och jag mår väldigt bra, säger Marie, som är medlem i RNOAC, en patientgrupp bestående av människor som lever med hiv.

– Jag har slutat gömma mig. Jag har tagit upp kampen mot sjukdomen och utbildar nu andra kring vikten av behandling. Mina fem barn och 14 barnbarn är alla friska.

Med stöd från Läkare Utan Gränser har patientgruppen RNOAC satt upp enkla vårdcentraler i byarna kring Kinshasa. Nu kan människor som lever med hiv få all den hjälp de behöver i sitt närområde, istället för att behöva ta sig den långa vägen till ett sjukhus.

Ett besök tar vanligtvis inte mer än 15 minuter. De som lever med hiv kan hämta mediciner och få sin behandling utvärderad. På vårdcentralen erbjuds även hivtestning med enkla diagnostikmetoder, vilket gör att fler kan diagnostiseras i ett så tidigt skede som möjligt.

Fler än 2 600 påbörjade sin behandling

RNOAC utbildar även invånare i byarna kring hiv och vikten av behandling. Projektet har lagt ett särskilt fokus på att nå ut till så kallade nyckelgrupper, det vill säga människor som löper högre risk att drabbas av hiv, som sexarbetare och män som har sex med män.

Vårt arbete i Kongo-Kinshasa fick under 2015–2017 stöd av Postkodlotteriet som ett av deras utvalda specialprojekt. Under tidsperioden testades bland annat 35 000 personer för hiv och fler än 2 600 påbörjade sin behandling. Postkodlotteriets stöd möjliggjorde att 2 840 patienter kunde testas för hiv och att 978 patienter kunde få behandling.*

Läkare Utan Gränser har arbetat med att bekämpa hiv i Kongo-Kinshasa sedan 1993. Under 2003 började vi tillhandahålla antiretroviral behandling och har arbetat målmedvetet för att integrera hivvård i primärvården. Allt för att behandling ska finnas tillgänglig så nära patienten som möjligt.

* Beräknat på att Postkodlotteriets stöd utgjorde närmare 10 procent av projektets totala finansiering under perioden 2015–2017.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare