Hoppa till huvudinnehåll

"Jag vill inte förlora ett till barn i malaria"

Publicerad 15 augusti 2018
Maryam Sherif tillsammans med sin dotter Aisha i Muna-lägret i delstaten Borno, nordöstra Nigeria.
Foto: Musa Yahaya/Läkare Utan Gränser
Maryam Sherif tillsammans med sin dotter Aisha i Muna-lägret i delstaten Borno, nordöstra Nigeria.

Maryam Sherif är 35 år gammal och bor i Muna-lägret i Maiduguri, huvudstaden i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. I lägret bor fler än 40 000 människor som flytt undan konflikten mellan den nigerianska militären och väpnade grupper.

”Tidigare bodde jag i byn Dagumba i Borno. Men nu bor jag här, i Muna-lägret, med mina sju barn och andra som flytt våldet.

Under regnperioden förra året dog min tvåårige son Ibrahim i malaria. Han blev plötsligt sjuk och jag kunde inte rädda honom. Jag hade inte råd att ta honom till sjukhuset och jag visste ingen som kunde hjälpa mig. Jag har inte träffat min man på två år. Boko Haram attackerade min by och jag har ingen aning om han är död eller lever.

Jag vill inte förlora ett till barn i malaria. Det är det enda jag kan tänka på sedan regnet började. Jag hörde talas om Läkare Utan Gränsers projekt med förebyggande malariabehandling, så jag bestämde mig för att komma hit. I natt kunde jag inte sova så bra eftersom jag var så angelägen att min tvååriga dotter, Aisha, skulle få medicinen.

Jag kom hit tidigt på morgonen  och det var redan en stor folkmassa på plats. Det kändes som att en del behövde medicinen mer än jag, de verkade mer desperata. Jag blev också lite frustrerad och orolig att jag inte skulle få medicinen. Jag tänkte, "vad händer om jag förlorar ett till barn?"

Sedan såg jag hur ett team från Läkare Utan Gränser organiserade köerna, satte upp tält och gav medicin till barnen. Det kändes bättre när jag såg att kön rörde sig snabbt framåt.

Jag är glad att Aisha kunde få den här medicinen. Hon kommer att vara skyddad mot malaria. Vi fick också ett myggnät som vi kan sätta upp i vårt tält eftersom de gamla är utslitna.”

- Maryam Sherif, Nigeria.

Fler än 1,7 miljoner människor har tvingats fly på grund av konflikten mellan den nigerianska militären och väpnade grupper i nordöstra Nigeria. Av dessa bor 78 procent i delstaten Borno. Läkare Utan Gränser tillhandahåller kostnadsfri vård till utsatta grupper, inklusive kvinnor och barn. I början av regnperioden började Läkare Utan Gränser med förebyggande malariabehandling till 6 886 barn under fem år i flyktinglägren Muna, Faria och Custom House och till 5 151 barn i Gajiganna, en bosättning norr om Maiduguri.

Läs mer om vårt arbete i Nigeria.