Hoppa till huvudinnehåll

"Jag vill inte förlora ett till barn i malaria"

Publicerad 15 augusti 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Maryam Sherif tillsammans med sin dotter Aisha i Muna-lägret i delstaten Borno, nordöstra Nigeria.

Maryam Sherif tillsammans med sin dotter Aisha i Muna-lägret i delstaten Borno, nordöstra Nigeria.

Maryam Sherif är 35 år gammal och bor i Muna-lägret i Maiduguri, huvudstaden i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. I lägret bor fler än 40 000 människor som flytt undan konflikten mellan den nigerianska militären och väpnade grupper.

”Tidigare bodde jag i byn Dagumba i Borno. Men nu bor jag här, i Muna-lägret, med mina sju barn och andra som flytt våldet.

Under regnperioden förra året dog min tvåårige son Ibrahim i malaria. Han blev plötsligt sjuk och jag kunde inte rädda honom. Jag hade inte råd att ta honom till sjukhuset och jag visste ingen som kunde hjälpa mig. Jag har inte träffat min man på två år. Boko Haram attackerade min by och jag har ingen aning om han är död eller lever.

Jag vill inte förlora ett till barn i malaria. Det är det enda jag kan tänka på sedan regnet började. Jag hörde talas om Läkare Utan Gränsers projekt med förebyggande malariabehandling, så jag bestämde mig för att komma hit. I natt kunde jag inte sova så bra eftersom jag var så angelägen att min tvååriga dotter, Aisha, skulle få medicinen.

Jag kom hit tidigt på morgonen  och det var redan en stor folkmassa på plats. Det kändes som att en del behövde medicinen mer än jag, de verkade mer desperata. Jag blev också lite frustrerad och orolig att jag inte skulle få medicinen. Jag tänkte, "vad händer om jag förlorar ett till barn?"

Sedan såg jag hur ett team från Läkare Utan Gränser organiserade köerna, satte upp tält och gav medicin till barnen. Det kändes bättre när jag såg att kön rörde sig snabbt framåt.

Jag är glad att Aisha kunde få den här medicinen. Hon kommer att vara skyddad mot malaria. Vi fick också ett myggnät som vi kan sätta upp i vårt tält eftersom de gamla är utslitna.”

- Maryam Sherif, Nigeria.

Fler än 1,7 miljoner människor har tvingats fly på grund av konflikten mellan den nigerianska militären och väpnade grupper i nordöstra Nigeria. Av dessa bor 78 procent i delstaten Borno. Läkare Utan Gränser tillhandahåller kostnadsfri vård till utsatta grupper, inklusive kvinnor och barn. I början av regnperioden började Läkare Utan Gränser med förebyggande malariabehandling till 6 886 barn under fem år i flyktinglägren Muna, Faria och Custom House och till 5 151 barn i Gajiganna, en bosättning norr om Maiduguri.

Läs mer om vårt arbete i Nigeria.

Relaterade nyheter

Nigeria - våldsam attack i Rann tvingar tusentals på flykt
Nigeria

Nigeria: attack i Rann tvingar tusentals på flykt

Flera tusen människor har flytt Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari. Igår började de anlända till fots till staden Bodo i Kamerun, ungefär 7 kilometer från Rann.

Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari.
Nigeria

”Rann var som en kyrkogård”

Den 14 januari utsattes staden Rann i nordöstra Nigeria för en våldsam attack och de flesta invånarna flydde till Bodo i Kamerun för att söka skydd. Sjuksköterskan Isa Sadiq Bwala har besökt staden. Hans berättelse vittnar om förödelse och död.

Akut humanitär kris i norra Nigeria. Läkare Utan Gränser behandlar undernäring och kolera.
Nigeria

Krisen långt ifrån över i norra Nigeria

Nästan två miljoner människor har tvingats på flykt i nordöstra Nigeria på grund av en våldsam konflikt de senaste nio åren. Fler flyr varje dag och den humanitära situationen i flyktinglägren är akut dålig.

En pojke med mässling får lindring i form av en klådstillande lotion.
Nigeria

Prickar att ha respekt för

En morgon blir jag kallad till vårt isoleringstält för att bedöma en patient. Där har vi våra barn med mässling, en sjukdom som vi börjat se mer av under slutet av månaden.