Hoppa till huvudinnehåll

Jemen: Sjukhus hotas av strider i Hodeidah

Publicerad 21 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Abet, som träffats av en kula i magen , får hjälp av fysioterapeuten Khadija på ett sjukhus i Jemen.

Abet, som träffats av en kula i magen , får hjälp av fysioterapeuten Khadija på ett sjukhus i Jemen.

De senaste tre veckorna har vi vårdat fler än 500 krigsskadade patienter i Jemen. I staden Hodeidah närmar sig striderna nu våra sjukvårdsinrättningar. Sedan kriget inleddes 2015 har våra inrättningar attackerats sex gånger och vi är nu extremt oroade över säkerheten för våra patienter och vår personal.

– Varje dag hör vår personal explosioner och skottlossning alldeles intill Al-Salakhana-sjukhuset där vi jobbar. Markstrider mellan militära styrkor kommer allt närmare vilket är väldigt oroväckande med tanke på patienternas och personalens säkerhet, säger Caroline Seguin, operativt ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Jemen.

– Våra sjukhus och vårdcentraler i Jemen har träffats sex gånger sedan 2015 då kriget inleddes, 27 personer har dödats och 40 skadats. Alla inblandade i striderna måste garantera att civilbefolkningen och sjukvårdsinrättningar är skyddade.

Allt fler akuta fall

Al-Salakhana-sjukhuset är ett av endast tre offentliga sjukhus som fortfarande är i bruk i området. Verksamheten på stadens största sjukhus, Al-Thawra, är visserligen igång men hotas av strider och de snabbt förändrade frontlinjerna.

– Civilbefolkningen har allt färre alternativ när det gäller att få tillgång till sjukvård i Hodeidah och att ta sig till ett sjukhus utanför staden tar flera timmar. Till exempel får våra team på sjukhusen i Mocha och Aden ofta ta emot barn med skottskador och gravida kvinnor med komplikationer, i akut behov av livräddande sjukvård, som kommer mycket sent, säger Caroline Seguin.

Under perioden 1–15 november vårdade vi 510 patienter med krigsskador på våra vårdinrättningar i Hodeidah, Abs, Aden, Hajjah och Mocha, varav åtminstone 31 kvinnor och 33 barn. Bland dessa patienter hade 241 personer skottskador, 227 hade skadats i explosioner och 30 hade splitterskador.

Under den första halvan av november ökade intagningarna till våra akutavdelningar: i Aden med 56 procent och i Mocha med 50 procent jämfört med samma period i oktober. På våra sjukhus i Aden, Hodeidah och Mocha har vi utökat antalet bäddplatser från 133 till 172.

Belägring av staden förödande

De pågående striderna i Hodeidah gör att en potentiell belägring av staden kan leda till att civila blir beskjutna och instängda utan tillräcklig tillgång till sjukhus.

– Om befolkningen blir instängd mellan de stridande parterna i Hodeidah vet vi nuläget inte hur de skulle kunna fly. Vi vet inte heller hur de skulle få tillgång till grundläggande service ifall situationen förvärras, säger Caroline Seguin.

USA har uppmanat till ett eldupphör inom 30 trettio dagar – mot slutet av november – och fredssamtal har senarelagts till slutet av året. Vi varnar för offensivens många civila dödsoffer. Den officiella statistiken har sedan augusti 2016 legat på 10 000 dödsoffer, medan den oberoende organisationen ”Armed Conflict Location & Event Data Project” uppger att fler än 57 000 personer dödats.

Relaterade nyheter

Breda söker vård för sin sjuka son Muhatasein på vårt koleracenter i provinsen Ibb 2017, nu har antalet kolerafall i Ibb ökat igen.
Jemen

Jemen: Ny våg av kolera

I Jemen har en våg av kolerafall uppdagats. Vi trappar upp våra insatser i de drabbade områdena, speciellt genom att fokusera på vatten och sanitet för att stoppa sjukdomen från att spridas.

En skadad man får vård på ett sjukhus i Aden, Jemen. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Jemen

Döda och många skadade efter strider i Taiz

Efter fyra dagars intensiva strider i staden Taiz har tillgången till sjukvård kraftigt begränsats. Strider i tättbefolkade områden får förödande konsekvenser för civilbefolkningen och förhindrar skadade att söka vård.

Läkare Utan Gränsers team i Jemen behandlar en flicka med brännskador på sjukhuset i Khamir.
Jemen

Jemen: Givarländer måste ta ansvar

Idag möts FN:s givarländeri Genève för att öka det finansiella stödet till krisen i Jemen. Men flera av givarländerna är själva inblandade i kriget och dessutom hindrar de humanitär hjälp från att nå fram till människor i behov.

Koleracentret i Abs, Jemen, som förstördes i attacken den 11 juni, 2018.
Jemen

Jemen: Koalitionen tar inte ansvar för bombattack

Vi är bestörta över de resultat som presenterats efter en utredning av bombattacken mot vårt koleracenter den 11 juni 2018. Vi tillbakavisar också alla anklagelser i rapporten.