Hoppa till huvudinnehåll

Många civila skadade trots vapenvila i Jemen

Publicerad 15 juni 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skadade patienter vid Al-Thawra sjukhuset i Taiz.

Skadade patienter vid Al-Thawra sjukhuset i Taiz.

Två månader in i vapenvilan fortsätter civila i Jemen att drabbas hårt av våldet. Sedan vapenvilan inleddes i april har vi och de sjukhus vi stödjer behandlat 1 624 personer med skador orsakade av de intensiva striderna i Taiz. Nästan hälften av dem är civila.

Taiz har drabbats hård av stridigheterna. Sedan konflikten trappades upp för 15 månader sedan har beskjutning, flygbombningar, landminor och krypskyttar blivit vardag. Striderna äger rum i de tätbefolkade delarna av staden och ingen av de stridande parterna tycks göra något för att förhindra att civila drabbas.

– Den 3 juni fick vi in 122 skadade. De flesta skadades när en missil träffade en välbesökt marknad i Taiz. Ytterligare tolv personer var döda vid ankomsten eller så allvarligt sårade att de dog strax efter. De allra flesta var civila. Nästa dag kom ytterligare 135 krigsskadade personer in. Våldet tar aldrig slut, säger Salah Dongu'du, projektkoordinator i Taiz.

Oavsett var i staden man bor så är invånarna påverkade av det som sker. Människor förlorar familjemedlemmar, hem och försörjningsmöjligheter och lever i ständig skräck med inget annat val än att gå vidare med sina liv. Samtidigt fortsätter den humanitära situationen att försämras. Människors tillgång till hälso- och sjukvård är starkt begränsad, det finns ingen elektricitet, gatorna är överfulla med skräp, och mat och andra råvaror är endast tillgängliga till höga priser.

Ett skadat barn på sjukhuset i Taiz, Jemen.En treårig pojke, och hans två syskon, skadades av splitter när två raketer träffade deras hus i Taiz. Deras mamma dog och pappa saknas. 
Foto: Crystal vanLeeuwen and Salah Dongu’du/Läkare Utan Gränser.

– Nyligen jag gick in på en av de akutmottagningar där våra team arbetar. Framför mig låg två små barn i sängarna bredvid varandra. Pojken hade träffats av en kula i nacken när han lämnade moskén och flickan bredvid honom hade träffats i magen när hon väntade på att hämta vatten. Sådana tragiska historier inträffar varje dag i Taiz. Detta är helt oacceptabelt, säger Will Turner, landansvarig för Jemen.

Vi uppmanar alla stridande parter i Jemen att göra mer för att skydda civilbefolkningen och kräver att alla aktörer, vare sig de deltar i fredssamtalen i Kuwait eller inte, att minska den intensiva konfliktnivån och underlätta för humanitära insatser i Taiz.

Vi stödjer eller driver totalt 30 sjukhus i åtta provinser i Jemen där vi behandlar människor oavsett deras religiösa, politiska eller militära anknytningar. Fler än fyrtio tusen krigsskadade patienter har behandlats på de sjukhus som vi stödjer i Jemen sedan mars 2015.

Relaterade nyheter

Kawkab Al Sarafi i Jemen har arbetat som sjuksköterska utan lön i ett år.
Jemen

Ett år utan lön i Jemen

Två och ett halvt år av krig, bombningar och kolera har satt stor press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem. Situationen blir allt värre eftersom tiotusentals människor som arbetar inom det allmänna sjukvårdssystemet inte har fått lön sedan ett år tillbaka.

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khamir, Jemen.
Jemen

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamir som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Jemen

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Jemen

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.