Hoppa till huvudinnehåll

Många civila skadade trots vapenvila i Jemen

Publicerad 15 juni 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skadade patienter vid Al-Thawra sjukhuset i Taiz.

Skadade patienter vid Al-Thawra sjukhuset i Taiz.

Två månader in i vapenvilan fortsätter civila i Jemen att drabbas hårt av våldet. Sedan vapenvilan inleddes i april har vi och de sjukhus vi stödjer behandlat 1 624 personer med skador orsakade av de intensiva striderna i Taiz. Nästan hälften av dem är civila.

Taiz har drabbats hård av stridigheterna. Sedan konflikten trappades upp för 15 månader sedan har beskjutning, flygbombningar, landminor och krypskyttar blivit vardag. Striderna äger rum i de tätbefolkade delarna av staden och ingen av de stridande parterna tycks göra något för att förhindra att civila drabbas.

– Den 3 juni fick vi in 122 skadade. De flesta skadades när en missil träffade en välbesökt marknad i Taiz. Ytterligare tolv personer var döda vid ankomsten eller så allvarligt sårade att de dog strax efter. De allra flesta var civila. Nästa dag kom ytterligare 135 krigsskadade personer in. Våldet tar aldrig slut, säger Salah Dongu'du, projektkoordinator i Taiz.

Oavsett var i staden man bor så är invånarna påverkade av det som sker. Människor förlorar familjemedlemmar, hem och försörjningsmöjligheter och lever i ständig skräck med inget annat val än att gå vidare med sina liv. Samtidigt fortsätter den humanitära situationen att försämras. Människors tillgång till hälso- och sjukvård är starkt begränsad, det finns ingen elektricitet, gatorna är överfulla med skräp, och mat och andra råvaror är endast tillgängliga till höga priser.

Ett skadat barn på sjukhuset i Taiz, Jemen.En treårig pojke, och hans två syskon, skadades av splitter när två raketer träffade deras hus i Taiz. Deras mamma dog och pappa saknas. 
Foto: Crystal vanLeeuwen and Salah Dongu’du/Läkare Utan Gränser.

– Nyligen jag gick in på en av de akutmottagningar där våra team arbetar. Framför mig låg två små barn i sängarna bredvid varandra. Pojken hade träffats av en kula i nacken när han lämnade moskén och flickan bredvid honom hade träffats i magen när hon väntade på att hämta vatten. Sådana tragiska historier inträffar varje dag i Taiz. Detta är helt oacceptabelt, säger Will Turner, landansvarig för Jemen.

Vi uppmanar alla stridande parter i Jemen att göra mer för att skydda civilbefolkningen och kräver att alla aktörer, vare sig de deltar i fredssamtalen i Kuwait eller inte, att minska den intensiva konfliktnivån och underlätta för humanitära insatser i Taiz.

Vi stödjer eller driver totalt 30 sjukhus i åtta provinser i Jemen där vi behandlar människor oavsett deras religiösa, politiska eller militära anknytningar. Fler än fyrtio tusen krigsskadade patienter har behandlats på de sjukhus som vi stödjer i Jemen sedan mars 2015.

Aktuellt om Jemen

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Nyheter från fältet

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under morgondagens möte för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.
Nyheter från fältet

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

"Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden."
- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.

En flicka med allvarlig vätskebrist undersöks på sjukhuset i Abs.
Nyheter från fältet

Vi lämnar sex sjukhus i Jemen

Urskillningslösa bombningar och opålitliga försäkringar från den saudiledda koalitionen tvingar oss att evakuera personal från sex sjukhus i norra Jemen.

Abs-sjukhuset i Jemen, som Läkare Utan Gränser stöttar, efter att det bombats.
Nyheter från fältet

Nitton döda i sjukhusbombning i Jemen

19 människor dödades och 24 skadades när ett sjukhus som vi stöttar under måndagseftermiddagen attackerades i ett luftangrepp i Jemen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.