Hoppa till huvudinnehåll

Många civila skadade trots vapenvila i Jemen

Publicerad 15 juni 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skadade patienter vid Al-Thawra sjukhuset i Taiz.

Skadade patienter vid Al-Thawra sjukhuset i Taiz.

Två månader in i vapenvilan fortsätter civila i Jemen att drabbas hårt av våldet. Sedan vapenvilan inleddes i april har vi och de sjukhus vi stödjer behandlat 1 624 personer med skador orsakade av de intensiva striderna i Taiz. Nästan hälften av dem är civila.

Taiz har drabbats hård av stridigheterna. Sedan konflikten trappades upp för 15 månader sedan har beskjutning, flygbombningar, landminor och krypskyttar blivit vardag. Striderna äger rum i de tätbefolkade delarna av staden och ingen av de stridande parterna tycks göra något för att förhindra att civila drabbas.

– Den 3 juni fick vi in 122 skadade. De flesta skadades när en missil träffade en välbesökt marknad i Taiz. Ytterligare tolv personer var döda vid ankomsten eller så allvarligt sårade att de dog strax efter. De allra flesta var civila. Nästa dag kom ytterligare 135 krigsskadade personer in. Våldet tar aldrig slut, säger Salah Dongu'du, projektkoordinator i Taiz.

Oavsett var i staden man bor så är invånarna påverkade av det som sker. Människor förlorar familjemedlemmar, hem och försörjningsmöjligheter och lever i ständig skräck med inget annat val än att gå vidare med sina liv. Samtidigt fortsätter den humanitära situationen att försämras. Människors tillgång till hälso- och sjukvård är starkt begränsad, det finns ingen elektricitet, gatorna är överfulla med skräp, och mat och andra råvaror är endast tillgängliga till höga priser.

Ett skadat barn på sjukhuset i Taiz, Jemen.En treårig pojke, och hans två syskon, skadades av splitter när två raketer träffade deras hus i Taiz. Deras mamma dog och pappa saknas. 
Foto: Crystal vanLeeuwen and Salah Dongu’du/Läkare Utan Gränser.

– Nyligen jag gick in på en av de akutmottagningar där våra team arbetar. Framför mig låg två små barn i sängarna bredvid varandra. Pojken hade träffats av en kula i nacken när han lämnade moskén och flickan bredvid honom hade träffats i magen när hon väntade på att hämta vatten. Sådana tragiska historier inträffar varje dag i Taiz. Detta är helt oacceptabelt, säger Will Turner, landansvarig för Jemen.

Vi uppmanar alla stridande parter i Jemen att göra mer för att skydda civilbefolkningen och kräver att alla aktörer, vare sig de deltar i fredssamtalen i Kuwait eller inte, att minska den intensiva konfliktnivån och underlätta för humanitära insatser i Taiz.

Vi stödjer eller driver totalt 30 sjukhus i åtta provinser i Jemen där vi behandlar människor oavsett deras religiösa, politiska eller militära anknytningar. Fler än fyrtio tusen krigsskadade patienter har behandlats på de sjukhus som vi stödjer i Jemen sedan mars 2015.

Relaterade nyheter

Sjukhuset i Haydan i provinsen Sa’ada, Jemen.
Jemen

Invånarna i norra Jemen mer utsatta än någonsin

Sedan december förra året har den internationella koalitionen intensifierat sina bombattacker i nordvästra Jemen. Attackerna träffar marknader, hus och civila fordon och invånarna får betala ett högt pris.  

Många civila har skadats efter en rad luftangrepp i Jemen.
Jemen

Många skadade efter luftangrepp i Sanaa

Efter en rad luftangrepp mitt i stadskärnan av Sanaa, Jemen, på måndagsmorgonen den 7 maj anlände 72 skadade och sex döda till två sjukhus som vi stöttar. Bland de döda fanns ett barn och bland de skadade fanns tre barn.

I Jemen driver vi 13 sjukhus och vårdinrättningar, och stödjer dessutom ytterligare över 20 sjukhus och vårdinrättningar.
Jemen

Förödande flygattack mot bröllop i Jemen

Vi har tagit emot 63 patienter som skadades när en bröllopsfest attackerades i en flygräd i söndags. Attacker mot civila är ett brott mot internationell humanitär rätt. 

Den humanitära krisen i Jemen är akut efter två års konflikt
Jemen

Tre frågor om Jemen

Efter de senaste tre årens intensiva krig befinner sig Jemen i djup kris och en stor del av befolkningen är beroende av humanitär hjälp. Men att nå ut med hjälpen är minst sagt en utmaning.