Hoppa till huvudinnehåll

Många civila skadade trots vapenvila i Jemen

Publicerad 15 juni 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skadade patienter vid Al-Thawra sjukhuset i Taiz.

Skadade patienter vid Al-Thawra sjukhuset i Taiz.

Två månader in i vapenvilan fortsätter civila i Jemen att drabbas hårt av våldet. Sedan vapenvilan inleddes i april har vi och de sjukhus vi stödjer behandlat 1 624 personer med skador orsakade av de intensiva striderna i Taiz. Nästan hälften av dem är civila.

Taiz har drabbats hård av stridigheterna. Sedan konflikten trappades upp för 15 månader sedan har beskjutning, flygbombningar, landminor och krypskyttar blivit vardag. Striderna äger rum i de tätbefolkade delarna av staden och ingen av de stridande parterna tycks göra något för att förhindra att civila drabbas.

– Den 3 juni fick vi in 122 skadade. De flesta skadades när en missil träffade en välbesökt marknad i Taiz. Ytterligare tolv personer var döda vid ankomsten eller så allvarligt sårade att de dog strax efter. De allra flesta var civila. Nästa dag kom ytterligare 135 krigsskadade personer in. Våldet tar aldrig slut, säger Salah Dongu'du, projektkoordinator i Taiz.

Oavsett var i staden man bor så är invånarna påverkade av det som sker. Människor förlorar familjemedlemmar, hem och försörjningsmöjligheter och lever i ständig skräck med inget annat val än att gå vidare med sina liv. Samtidigt fortsätter den humanitära situationen att försämras. Människors tillgång till hälso- och sjukvård är starkt begränsad, det finns ingen elektricitet, gatorna är överfulla med skräp, och mat och andra råvaror är endast tillgängliga till höga priser.

Ett skadat barn på sjukhuset i Taiz, Jemen.En treårig pojke, och hans två syskon, skadades av splitter när två raketer träffade deras hus i Taiz. Deras mamma dog och pappa saknas. 
Foto: Crystal vanLeeuwen and Salah Dongu’du/Läkare Utan Gränser.

– Nyligen jag gick in på en av de akutmottagningar där våra team arbetar. Framför mig låg två små barn i sängarna bredvid varandra. Pojken hade träffats av en kula i nacken när han lämnade moskén och flickan bredvid honom hade träffats i magen när hon väntade på att hämta vatten. Sådana tragiska historier inträffar varje dag i Taiz. Detta är helt oacceptabelt, säger Will Turner, landansvarig för Jemen.

Vi uppmanar alla stridande parter i Jemen att göra mer för att skydda civilbefolkningen och kräver att alla aktörer, vare sig de deltar i fredssamtalen i Kuwait eller inte, att minska den intensiva konfliktnivån och underlätta för humanitära insatser i Taiz.

Vi stödjer eller driver totalt 30 sjukhus i åtta provinser i Jemen där vi behandlar människor oavsett deras religiösa, politiska eller militära anknytningar. Fler än fyrtio tusen krigsskadade patienter har behandlats på de sjukhus som vi stödjer i Jemen sedan mars 2015.

Relaterade nyheter

Bilden vid entrén till Haydan-sjukhuset i Jemen talar tydligt om att alla vapen måste lämnas utanför.
Jemen

”Jag hör ständigt ljuden av skottlossning”

"Samma dag som jag kom hit eskalerade våldet längs alla frontlinjer runt Taiz och de senaste dagarna har varit extremt tunga. Tyvärr är detta vardag för folket här."
- Arunn Jegan, projektkoordinator i Taiz, Jemen.  

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.