Hoppa till huvudinnehåll

Många drunknade under dramatisk räddning

Publicerad 29 januari 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
99 människor undsattes på Medelhavet av räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée.

99 människor undsattes på Medelhavet av räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée.

Ett okänt antal män, kvinnor och barn dog i lördags när en gummibåt sjönk på Medelhavet. Räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée, kom till olycksplatsen och kunde undsätta 99 människor. 

- Scenen var förkrossande. Vi vårdade akutfall efter akutfall, patienter kom en efter en, medvetslösa och andades inte, säger sjuksköterskan Aoife Ni Mhurchu.

Det medicinska teamet ombord på Aquarius försökte att återuppliva sex små barn och fyra kvinnor, men för två av kvinnorna kom hjälpen för sent.

Dussintals människor låg redan i vattnet när Aquarius anlände till olycksplatsen rund niotiden på lördag morgon. Gummibåten hade redan börjat tappa luft. Räddningsteamet började genast att kasta ut flytdon i vattnet, sjösatte räddningsflottar och drog upp människor ur vattnet.

Sammanlagt 16 medicinska akutfall evakuerades med en italiensk militärhelikopter till staden Sfax i Tunisien, däribland barnen som hade återupplivats samt flera kvinnor med vatten i lungorna. Det medicinska teamet behandlade också allvarliga brännskador. Många överlevande var förvirrade och desorienterade eftersom de hade inhalerat ångor av bränsle. 

Läs mer om vårt arbete på Medelhavet.

Relaterade nyheter

Medelhavet

​141 räddade på Medelhavet behöver komma i land

Räddningsfartyget Aquarius räddade 141 människor på Medelhavet i fredags. Fartyget färdas nu norrut och måste så fort som möjligt få tillträde till närmaste säkra hamn.

Människor som räddades på Medelhavet från en sjunkande gummibåt tidigare i sommar.
Medelhavet

Desperat behov av hjälp på Medelhavet

Räddningsfartyget Aquarius sätter i dag kurs mot centrala Medelhavet efter att ha legat i hamn i Marseille i en dryg månad. Behovet av livräddande insatser på Medelhavet är stort – men räddningsfartygen lyser med sin frånvaro.

Medelhavet

Podd: Kulturtolken Luwam om att trösta den som förlorat allt

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar kulturtolken Luwam Bede om jobbet på räddningsfartygen på Medelhavet och om humorn som räddare i nöden.

Människor undsätts av personal från sök- och räddningsfartyget Aquarius på Medelhavet.
Medelhavet

Befängt att lägga skuld på hjälporganisationer

DEBATT | Statsminister Stefan Löfven och många andra politiker har hittat en syndabock för att människor drunknar på Medelhavet: hjälporganisationer som bedriver sök- och räddningsinsatser.