Hoppa till huvudinnehåll

Mötet med lilla Beatrice

Publicerad 15 september 2017
I Kenya arbetar vi bland annat med patienter som har hiv/aids och personer som utsatts för sexuellt våld.
Foto: Fredrik Lerneryd
I Kenya arbetar vi bland annat med patienter som har hiv/aids och personer som utsatts för sexuellt våld. Barnet på bilden är inte flickan i texten.

Att ta hand om ett kroniskt sjukt barn är en utmaning var i världen man än bor. Det blev läkaren Eamonn Faller  påmind om när han mötte lilla Beatrice. Ett möte som fick dramatiska konsekvenser.

”En tvåårig flicka som hette Beatrice övergavs på vår avdelning i fredags ​​eftermiddag. Eftersom vi i det läget inte hade några andra alternativ, skrev vi in henne på avdelningen. Hon verkade må bra, lite undernärd, men glad och lekfull. En volontär som var på avdelningen den eftermiddagen tog sin an flickan, och eftersom vår vårdpersonal hade så mycket att göra var vi tacksamma för hennes hjälp.

Jag träffade Beatrice igen på lördagen och hon mådde bra. Kvinnan som tagit hand om henne dagen innan hade med glädje fortsatt.  

Dagen efter började Beatrice må allt sämre, men vi förstod inte varför. Hon hade ingen feber men hon var mer irriterad och sov större delen av tiden. På måndagsmorgonen nämnde kvinnan som hade hand om henne att hon var törstig hela tiden. Vi bestämde oss för att kontrollera hennes blodsocker. Hennes höga nivåer var tillräckligt för att bekräfta att hon hade typ 1-diabetes. Mystiken kring denna övergivna flicka skingrades något. Diagnosen innebar troligen att hennes föräldrar kände att de inte kunde ta hand om Beatrice.

Jag satt orörlig i flera minuter.

Det kan verka extremt att överge ett barn på grund av detta. Men kom då ihåg att diabetes är oerhört svårt att hantera hos ett barn oavsett var du bor i världen.

Om du dessutom är en fattig person i ett land med begränsade resurser gällande sjukvård står du inför ännu fler problem; utrustning för att hålla koll på blodsockret är för dyrt att köpa, du har inget kylskåp att förvara insulin i, malaria kan innebära att blocksockret snabbt sjunker till katastrofalt låga nivåer utan varning, det kan vara svårt att få medicinsk hjälp och troligtvis finns ingen som kan utbilda dig i sjukdomen och vad som krävs för att sköta om den på rätt sätt.

I ett försök att hjälpa Beatrice satte vi genast in lämplig behandling för att först sänka blodsockernivån och så småningom påbörja en mer långsiktig behandling.

Senare den kvällen fick jag ett telefonsamtal från avdelningen. Beatrice hade plötsligt blivit sämre och dött. Sannolikt hade hon drabbats av en komplikation till följd av sjukdomen. Att hon var undernärd och hade så pass höga blodsockervärden gjorde att utgångsläget var dåligt från början.

Det var faktiskt första gången jag som läkare är med om att ett barn dör, och det gjorde mig helt förkrossad. Jag satt orörlig i flera minuter.

Berättelser som Beatrices är tyvärr alltför vanliga här.

Lågt uppskattat dör 52 av 1 000 kenyanska barn innan de hinner fylla fem år. Detta kan jämföras med höginkomstländer där i genomsnitt 3 av 1 000 barn dör innan femårsdagen.”

– Eamonn Faller, läkare som arbetar i Kenya.