Hoppa till huvudinnehåll

”Nästa generation kan vara hivfri”

Publicerad 27 december 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En sjuksköterska genomför ett hivtest.

En sjuksköterska genomför ett hivtest. 

Var fjärde person i åldern 15-59 år är hivpositiv i staden Eshowe, Sydafrika. Sjuksköterskan Slindil Nkambulus arbetar på en klinik på Eshowe College, där studenter kan hivtesta sig, få rådgivning och påbörja behandling.

Hiv är ett stort problem här. Faktum är att alla berörs på något sätt av sjukdomen, så det är viktigt att erbjuda en plats för test och behandling.

Jag älskar att arbeta med ungdomar. Jag har jobbat specifikt med unga i drygt sex år så jag vet mycket om hur de tänker, om deras attityd och att de alltid vet bäst. Inget förvånar mig längre.

Människor som kommer till vår klinik har olika typer av sjukdomar eller frågor om hälsa. Inför varje besök börjar vi med att ge dem information och föreslå ett hivtest. Jag tar hand om dem som testats positivt för hiv och ser till så de får antiretroviral behandling (ARV). Den behandlingen är mycket effektiv och gör att människor kan leva sitt liv som vanligt.

Slindil Nkambulus, sjuksköterska I Sydafrika

Slindil Nkambulus, sjuksköterska. Foto: Hannah Whitcombe/Läkare Utan Gränser.

Men det är inte så många som kommer till oss bara för att testa sig, trots att det är viktigt. Det finns fortfarande stigmatisering och missuppfattningar kring hiv, så det är viktigt att vi gör det enkelt för ungdomarna att få tillgång till vård.

Det kommer ungefär 20 patienter om dagen, främst för screening av sexuellt överförbara sjukdomar, familjeplanering och hivbehandling. Om vi enbart erbjöd hivtest skulle patienterna antagligen inte komma, så det här fungerar verkligen för oss. Vi tvingar ingen att testa sig utan ger information till alla, och sedan får de fatta ett beslut själva om huruvida de vill bli testade eller inte.

Jag är hoppfull om framtiden

Patienterna vi träffar är ju barn, de är rädda och behöver motivation och uppmuntran för att testa sig och lära sig mer om hiv. Vi har också personal på skolan. De uppmuntrar eleverna att bli testade, berättar hur man kan förhindra att smittas och delar ut gratis kondomer.

Att arbeta på en skola är en utmaning i sig. Vi når studenter här, men efter sex månader kan de avsluta sina studier. Så om någon slutar skriver vi ett överföringsbrev så att de kan fortsätta behandlingen och hämta ut medicinen nära sina hem.

Unga människors inställning till behandling är generellt mycket bra. Nästan alla elever som är smittade  här har låga virusnivåer, vilket innebär att medicinerna fungerar. De flesta vet vad hiv är, men ibland måste vi korrigera missuppfattningar. De finns de som säger att de litar på sin partner eftersom de har varit tillsammans länge och därför har de oskyddat sex. Men de vet också om att deras partner inte har testats, så det är ett falskt förtroende. Vi måste fortsätta att säga till dem att ett förtroende inte räcker – ’du måste föreställa dig att alla är positiva tills de testas negativt, annars är du i fara’.

Jag är hoppfull om framtiden, jag tror att saker blir bättre. Nu finns det barn som föds hivnegativa, även om de har hivpositiva föräldrar. Det ger hopp!

Med den behandling vi ger, så länge vi kan hålla virusnivåerna nere, kan nästa generation vara fri från hiv.”

- Slindil Nkambulus, sjuksköterska i Sydafrika

Relaterade nyheter

Nelson Mandela, tidigare president i Sydafrika, besökte vår hivklinik i Khayelitsha.
Hiv/Aids

Kampen för hivmedicin

På 25 år har hiv gått från dödsdom till en kronisk sjukdom som det går att leva ett fullgott liv med. Bakom utvecklingen står aktivisters outtröttliga kamp för allas rätt till livräddande behandling.

Lena Granqvist arbetar som barnmorska i Beira, Moçambique.
Moçambique

Barnmorskan i Beira

"Jag cyklar, som enda cyklist i stan med hjälm, längs den indiska oceanen min halvmil till jobbet. Jag arbetar som barnmorska i Beira, Moçambique."
- Lena Granqvist.

Hiv/Aids

Striden mot hiv är inte över

DEBATT | De senaste decennierna har hiv gått från dödsdom till kronisk sjukdom. Men vi får inte blunda för nuvarande orosmoln, skriver vår generalsekreterare Oliver Schulz på den internationella aidsdagen.

Marie är medlem i RNOAC, en patientgrupp bestående av människor som lever med hiv.
Hiv/Aids

”Jag har tagit upp kampen mot hiv”

Fembarnsmamman Marie lever med hiv. Hon vet hur viktigt det är att ta sina mediciner. Nu arbetar hon med att utbilda andra om sjukdomen och att få fler att testa sig.