Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria: “Vi måste hjälpa barnen”

Publicerad 28 maj 2019
Doktor Muhammad Abdullahi undersöker Mustapha Osman i Borno, Nigeria
Foto: Wairimu Gitau/Läkare Utan Gränser
Doktor Muhammad Abdullahi undersöker Mustapha Osman i Borno, Nigeria

Sedan i höstas pågår ett stort mässlingsutbrott i Maiduguri i Nigeria. Hittills har vi vårdat närmare 3 000 barn för den potentiellt livshotande sjukdomen. 

Femåriga Mustapha Osman får dropp på Läkare Utan Gränsers mässlingsavdelning på det statligasjukhuset i Maiduguri, Borno, Nigeria. Han kom in till sjukhuset för tre dagar sedan och kommer att skrivas ut om några dagar.

–Han har haft tur, säger Muhammad Abdullahi medan han klottrar ned nästa steg i behandlingen för sin lilla patient. De flesta barn måste stanna på sjukhuset i många dagar, eller till och med veckor. Vissa har komplikationer som allvarlig undernäring, malaria och lunginflammation, och en del överlever inte.

Sedan i november 2018 har vi behandlat 2 922 barn i Maiduguri för den livshotande sjukdomen. Många av barnen kommer från Maiduguri, andra är internflyktingar.

–Jag har aldrig sedan jag började jobba som läkare 2016 sett så höga tal av mässling i Maiduguri, säger Muhammad. Jag hoppas att vi hittar sätt för att stoppa framtida utbrott i tid.

Konflikten i nordöstra Nigeria har snart pågått i tio år och tusentals människor har drivits på flykt. Nästan två miljoner människor är beroende av humanitär hjälp för att överleva.

Det pågående mässlingsutbrottet beror delvis på att rutinvaccinationer inte genomförts i tillräckligt stor utsträckning vilket lett till att tusentals barn riskerar att bli smittade.

Fem månader gamla Abubakar Abdullahi och hans mamma i Nigeria
Foto: Wairimu Gitau/Läkare Utan Gränser
Fem månader gamla Abubakar Abdullahi och hans mamma i Nigeria

Överfulla avdelningar

Vi jobbar även med mässling på Gwangesjukhuset i västra Maiduguri. Avdelningen med 73 bäddar är fullbelagd. På fyra månader, från januari till april, behandlade vi 2 343 barn med mässling. Siffran i april var fyra gånger högre än den i januari.

–Vi jobbar alla på överfulla avdelningar, säger Theresa Chan, medicinsk teamledare på Gwangesjukhuset. Enda anledningen till att vi klarat av att möta behoven såhär pass länge är personalens stora engagemang.

En treårig flicka har kommit in till Gwange med sin mamma.

–Hon hade hög feber och var förkyld, förklarar mamman. Sedan blev insidan av hennes läppar röda och hon började kräkas. Jag var jätteorolig och trodde att hon skulle dö.

Efter att flickan fått behandling i nästan en månad mådde hon bättre och kunde återvända hem med sin mamma. Men alla har inte lika mycket tur. Sedan i januari har 58 barn dött på de båda sjukhusen. Och det är bara en liten del av den totala dödssiffran.

–Det är oacceptabelt att så många barn fortfarande dör av en behandlingsbar sjukdom. Vi måste ta emot barnen, trots de begränsade resurserna, säger Caroline Masunda, medicinsk teamledare i Maiduguri.

För att uppmuntra fler att söka vård i tid, och för att minska antalet komplicerade fall, behöver befolkningen i Maiduguri ha tillgång till kostnadsfri sjukvård. Dessutom måste det till bättre och snabbare koordinering mellan nigerianska hälso- och sjukvårdsmyndigheter, FN-organ och hjälporganisationer för att tillgängliggöra rutinvaccinationer till barn i nordöstra Nigeria. På så sätt kan de skyddas mot mässling och framtida utbrott kan förebyggas.

Läkare Utan Gränser har jobbat i Nigeria sedan 1996 och i Borno sedan 2014. Vi bistår med livsavgörande medicinsk hjälp i nordöstra Nigeria och har projekt i Gwoza, Maiduguri, Monguno, Ngala och Pulka. Dessutom har vi akutteam som rycker ut vid sjukdomsutbrott och andra akuta humanitära behov.