Hoppa till huvudinnehåll

”Plötsligt fick jag behandla mina egna barn”

Publicerad 8 augusti 2017
Foto: Sara Farid
En sjuksköterska tar hand om Lal Bibi, 40 dagar gammal, på sjukhuset i Dera Murad Jamali, Pakistan.

Trots att det inte råder brist på mat i Pakistan visar cirka 45 procent av barnen under fem år tecken på kronisk undernäring. Det beror på en kombination av socioekonomiska och kulturella skäl, där amning spelar en viktig roll.

– Jag kommer fortfarande ihåg när mina första barn föddes. Min fru var gravid med trillingar men medicinska komplikationer gjorde att min fru tvingades föda nio veckor för tidigt. Vi fick en flicka och två pojkar som bara vägde mellan 1,4 och 1,1 kilo. Jag som är läkare vet att det är svårt för barn med så låg födelsevikt att överleva. Jag var rädd att de skulle dö, berättar läkaren Tufail Ahmad.

Han är en pakistansk läkare som arbetar i vårt undernäringsprojekt på distriktssjukhuset i Dera Murad Jamali, östra Baluchistan i Pakistan.

Sjukhuset där hans fru födde trillingarna hänvisade dem vidare till ett av våra projekt i Baluchistan – den enda medicinska inrättningen i området som kan ta hand om för tidigt födda barn.

– Plötsligt fick jag behandla mina egna barn. Jag vårdade dem i 26 dagar. Det gick upp och ner men jag såg att de blev bättre dag för dag. Bröstmjölk är alltid förstahandsvalet och amning hjälper verkligen barn att gå upp i vikt. De överlevde och är nu 16 månader gamla och ammar fortfarande. De är lika friska som andra barn, säger han.

Få ammar sina barn

På vår klinik i Dera Murad Jamali möter Tufail Ahmad undernärda, för tidiga och sjuka barn varje dag.

Undernäring i Pakistan är ett oroande problem särskilt bland barn under fem år. Enligt Pakistan Demographic and Health Survey 2012–13 visar cirka 45 procent av barnen under fem år tecken på kronisk undernäring, 11 procent är akut undernärda och 30 procent är underviktiga. Denna situation bidrar till hög dödlighet och sjuklighet hos barn under fem år.

Många ger istället te, örter och mjölk till nyfödda barn.

Det är viktigt att notera att det inte är brist på livsmedel i detta område. Det finns mat även om priserna ofta är höga. Det handlar om en kombination av socioekonomiska och kulturella skäl: låg inkomst, brist på tillgång till vårdinrättningar och smutsigt dricksvatten är några av huvudorsakerna till undernäringen i området.

Detta förvärras av att få ammar sina barn eftersom många i Pakistan helt inte vet hur viktigt det är med bröstmjölk för små barn. Vi ser också att det finns en utbredd missuppfattning att den första råmjölken som kommer från mamman inte är bra för barnet. Många ger istället te, örter och mjölk till nyfödda barn.

”Jag vill rädda dem alla”

Tufail Ahmad säger att hans barn är ett exempel på att även allvarligt undernärda kan räddas, även om de föds för tidigt och väger mycket lite. Men föräldrarna måste se till att ta sina barn till sjukhus i tid och ge dem bröstmjölk.

– När jag ser ett nyfött barn som kämpar för sitt liv påminner det mig om mina tre barn. Det känns som att jag behandlar mina egna barn varje dag. Jag vill rädda alla dessa barn, säger Tufail Ahmad.

Läkare Utan Gränser arbetar sedan 2008 i de östra delarna av Jaffarabad och Naseerabad, främst genom att stödja undernäringsprogram för barn under fem år på distriktssjukhuset i Dera Murad Jamali där vi ger stöd till allvarligt undernärda barn och ammande mödrar.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare