Hoppa till huvudinnehåll

Sjukdomen barnet får när den nya bebisen anländer

Kwashiorkor är en form av undernäring som uppstår när kroppen saknar protein, och orsakar bland annat svullnad.
Foto: Francois Comte
Kwashiorkor är en form av undernäring som uppstår när kroppen saknar protein, och orsakar bland annat svullnad.

Sjuksköterskan Chris Sweeney blir abrupt väckt av ett akut samtal från kliniken han arbetar på i Sierra Leone. Ett barn behöver hjälp att snabbt komma till sjukhuset. 

”Min telefon blinkar i takt med ringsignalen och lyser upp mitt rum. Jag gick och lade mig klockan 21:00. Telefon visar tiden 21:30.

– Hallå?

Eldon, vår nattsjuksköterska, berättar att ett sjukt barn kommit till kliniken och genast behöver remitteras till sjukhuset. Han frågar om jag kan ta en titt på barnet och hjälpa till att få fram en ambulans.

Det tar mindre än fem minuter att köra från vårt hem till kliniken. När jag kommer dit är det mörkt i huset. Det betyder att de soldrivna batterierna är slut. Med en ficklampa i handen går jag in.

Hon håller ett sovande barn i sina armar

På bänken vid ingången sitter en tonårsflicka. Vid hennes fötter står en stor träskål som innehåller hennes tillhörigheter; en plasttallrik, en kopp och lite kläder.

Hon håller ett sovande barn i sina armar, invirad i en filt som täcker hela kroppen, inklusive ansiktet och huvudet. Jag vänder mig från mamman och mot personalen.

– Är detta barnet?

En av sjuksköterskorna lyfter på tyget.

Min första tanke är att barnet har svåra brännskador runt låren eftersom det övre hudlagret saknas. Jag flyttar ficklampans ljusstråle från kroppen mot de skalliga fläckarna på huvudet. Jag tittar på hans ansikte och ser en pojke med stängda svullna ögon. Hans händer och fötter är så svullna att det knappt går att skilja fingrar från tår. Han är tre år gammal.

Barnet lider av en form av undernäring som uppstår när kroppen saknar protein, också kallat "kwashiorkor". Namnet kommer från ett språk i Ghana och kan översättas till "den sjukdom som barnet får när det nya barnet kommer", alltså när modern inte längre kan amma det första barnet.

Men detta är hennes enda barn. Personalen har förklarat för mamman att barnet måste åka till sjukhuset för att få mediciner och mat för att göra honom stark och frisk igen. Först ville inte mamman åka, eftersom hon inte har några pengar. 

Mamman stannar till när vi öppnar bakdörrarna på ambulansen

Hon ändrade sig när vi berättade att vården är kostnadsfri och att det kommer att finnas andra mödrar att umgås med på sjukhuset.

Vi ger antibiotika och sockervatten innan barnet gör sig klart för resan.  

Jag följer familjen och sjuksköterskan till ambulansen och jag gör en mental notering om att besöka pojken i helgen. Mamman stannar till när vi öppnar bakdörrarna på ambulansen. Jag känner igen situationen och ber föraren att sätta på lamporna i bilen. Vissa människor här har liten erfarenhet av bilar och att klättra in i den mörka bilen är skrämmande. Hon ger sin son till mig och jag håller honom medan hon klättrar in. Jag tar en sista titt på hans svullna ansikte innan jag ger tillbaka honom till hans mamma.

När motorn startar ropar sjuksköterskan till mig från passagerarsidan.

– Chris!

– Ja, Eldon?

– Sov gott!”

– Chris Sweeney, sjuksköterska i Sierra Leone.