Hoppa till huvudinnehåll

Många skadade efter luftangrepp i Sanaa

Publicerad 8 maj 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många civila har skadats efter en rad luftangrepp i Jemen.

Många civila har skadats efter en rad luftangrepp i Jemen. 

Efter en rad luftangrepp mitt i stadskärnan av Sanaa på måndagsmorgonen den 7 maj anlände 72 skadade och sex döda till två sjukhus som vi stöttar. Angreppen utfördes av koalitionen som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten och målet var det jemenitiska presidentpalatset som ligger i närheten av hotell, apotek och affärer.

– Civila, däribland barn, dödades och lemlästades för att de var på fel plats vid fel tillfälle. Ingen ska behöva vara rädd för att träffas av en bomb i sin vardag. Ändå ser vi återigen hur civila kämpar för sina liv på sjukhus efter att ha fallit offer för luftangrepp, säger João Martins, ansvarig för vår insats i Jemen.

Vårt medicinska team, som befann sig på ett av sjukhusen när attackerna inträffade, berättar att angreppen kom i snabb följd. De skadade transporterades omedelbart till närliggande sjukhus, bland annat till Al-Gomhoury och Al-Thawra som vi stöttar. De medicinska rapporterna visar på måttliga till livshotande splitterskador. Bland de döda fanns ett barn och bland de skadade fanns tre barn.

– Några skadade anlände i ambulans och andra på motorcykel, säger läkaren Abdulfatah Al-Alimi, medicinskt ansvarig för vår insats i Sanaa, som kom till sjukhuset Al-Gomhoury strax efter det första angreppet.

– En del patienter hade skallskador, andra splitterskador i benen. Jag såg en flicka som försökte ta sig in på akutmottagningen, hon visste inte om hon skulle hitta sin pappa död eller levande.

Personal på sjukhusen arbetar intensivt

Människor som utförde sina vardagliga sysslor i Sanaa föll offer för attackerna. En av dem är Hussein, en 30-årig man som arbetar i en kafeteria, som fick splitterskador i huvudet, handen och ryggen.

– Jag åkte till jobbet för att hämta mitt transportbidrag. På vägen dit inträffade attacken och jag skadades. Jag vet inte vad som hände med resten av mina kollegor, berättar Hussein.

Personal på båda sjukhusen arbetar nu intensivt för att ta hand om de skadade. Läkare Utan Gränser har försett båda sjukhusen med medicinskt material men i takt med att personalen tagit hand om skadade har materialet tagit slut. Vi skickar nu mer material och har även sänt en psykolog till Al-Gomhourysjukhuset för att ge stöd till patienterna och deras anhöriga.

– Det är tydligt hur skör sjukvården i Jemen är när så här många människor skadas samtidigt, och hur livsviktig den är för den civila befolkningen som drabbas av konflikten, säger Abdulfatah Al-Alimi.

Läkare Utan Gränser arbetar på 13 sjukhus och vårdcentraler i Jemen. Vi stöttar även över 20 sjukhus eller vårdcentraler i 11 distrikt: Taiz, Aden, Ad Dhale, Saada, Amran, Hajja, Ibb, Sanaa, Abyan och Lahj. 

Relaterade nyheter

Koleracentret i Abs, Jemen, som förstördes i attacken den 11 juni, 2018.
Jemen

Jemen: Koalitionen tar inte ansvar för bombattack

Vi är bestörta över de resultat som presenterats efter en utredning av bombattacken mot vårt koleracenter den 11 juni 2018. Vi tillbakavisar också alla anklagelser i rapporten.

Vår insats i Jemen en av våra största pågående insatser just nu. Bilden är från ett sjukhus i Khamer.
Jemen

"Vi gör allt vi kan"

"Det finns en patient jag kommer att minnas alldeles särskilt. En 15-årig pojke som hade varit med om en motorcykelolycka."
- Chris Hook, läkare i Jemen.

Sjuåriga Tamer som skadades av granatsplitter i Taiz, Jemen, tidigare i år.
Jemen

Jemensamtalen: Den humanitära krisen måste få ett slut

Civila, sjukvårdspersonal och sjukhus – det är de som drabbas värst av striderna i Jemen. Vi uppmanar alla stridande parter att göra allt de kan för att minska mänskligt lidande och för att garantera säkerheten för såväl civilbefolkningen som för medicinsk personal.

Abet, som träffats av en kula i magen , får hjälp av fysioterapeuten Khadija på ett sjukhus i Jemen.
Jemen

Jemen: Sjukhus hotas av strider i Hodeidah

De senaste tre veckorna har vi vårdat fler än 500 krigsskadade patienter i Jemen. I staden Hodeidah närmar sig striderna nu våra sjukvårdsinrättningar.