Hoppa till huvudinnehåll

Stor flyktingvåg i norra Syrien

Publicerad 10 februari 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tiotusentals i Syrien flyr mot den turkiska gränsen.

Tiotusentals människor i Syrien saknar tillgång till vård och rent vatten under flykten mot den turkiska gränsen. 

Ahmed, föreståndare för vårt apotek i Turkiet, arbetar med vårt donationsprogram i Syrien.

Ahmed är föreståndare för vårt apotek i Kilis i Turkiet och arbetar med vårt donationsprogram i Syrien.

Ahmed är föreståndare för vårt apotek i Kilis, Turkiet. Just nu arbetar han med vårt donationsprogram som förser över 15 sjukhus och vårdcentraler i Syrien med läkemedel och annan medicinsk utrustning. De tillhandahåller även andra livsnödvändiga förnödenheter till människor som tvingats på flykt inom landet. 

”Tiotusentals människor är på väg från sina byar mot gränsen, och några av dem befinner sig i närheten av vårt sjukhus i Al Salamah. De här människorna har ingenstans att sova: den första natten sov många på gatan. De har inte tillgång till toaletter eller rent vatten. De får ingen hjälp alls.

Personalen har tvingats fly

Våra egna medarbetare var tvungna att samla sina familjer för att tillsammans med tusentals andra bege sig mot den turkiska gränsen. Omkring femtio av våra kollegor och deras familjer har varit tvungna att fly och tillfälligt slå sig ned i Al Salamah eller i tältläger längs gränsen. Den första dagen var vi tvungna att minska sjukhusets aktiviteter på grund av det stora antalet människor som kom hit för att få hjälp.

Svårt att uppskatta antalet flyktingar

Jag kan inte uppskatta hur många människor som är på flykt. Det var minst 800 familjer som väntade vid gränsövergången den där första dagen – men det var bara de människor jag såg. Jag har hört att det är många, många fler vid andra, inofficiella gränsövergångar.

Olämpliga förhållanden

Igår pratade jag med några av människorna på flykt om vad de behöver för slags hjälp. ”Vi kom inte hit för att bo i tält, vi vill bara komma in i Turkiet”, berättade de för mig. De har ingen tillgång till vård, de tvingas övernatta i tält som inte räcker till alla, och de tält som finns kunde inte sättas upp tillräckligt fort för att klara av antalet nyanlända.

Logistik livsviktig i krissituationer

På Läkare Utan Gränsers sjukhus i Al Salamah arbetar hälften av medarbetarna i vanliga fall i apoteket. Nu arbetar de med logistik – att få läkemedel och medicinsk utrustning från en punkt till en annan – eftersom det är vad som behövs. För en vecka sedan avslutade vi en donationsrunda till staden Aleppo, vi skänkte förnödenheter för tre månader till fem vårdcentraler, fem förstahjälpen-stationer, tio sjukhus i Aleppo och fem på landsbygden. Tack och lov hann vi göra det här innan vägen blockerades.

Endast syrisk sjukvårdspersonal får korsa gränsen

Den turkiska regeringen har stängt gränsen för alla förutom medicinsk personal. Vakterna vid gränsen har en lista över medicinsk personal, och de låter dem passera, vilket är positivt. Vi har möjlighet till att ge medicinsk hjälp till dem som behöver det på den syriska sidan.”

Läs vårt pressmeddelande från 10 februari om situationen i Azaz.

Mer om vårt arbete i Syrien

Relaterade nyheter

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna.