Hoppa till huvudinnehåll

Stor flyktingvåg i norra Syrien

Publicerad 10 februari 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tiotusentals i Syrien flyr mot den turkiska gränsen.

Tiotusentals människor i Syrien saknar tillgång till vård och rent vatten under flykten mot den turkiska gränsen. 

Ahmed, föreståndare för vårt apotek i Turkiet, arbetar med vårt donationsprogram i Syrien.

Ahmed är föreståndare för vårt apotek i Kilis i Turkiet och arbetar med vårt donationsprogram i Syrien.

Ahmed är föreståndare för vårt apotek i Kilis, Turkiet. Just nu arbetar han med vårt donationsprogram som förser över 15 sjukhus och vårdcentraler i Syrien med läkemedel och annan medicinsk utrustning. De tillhandahåller även andra livsnödvändiga förnödenheter till människor som tvingats på flykt inom landet. 

”Tiotusentals människor är på väg från sina byar mot gränsen, och några av dem befinner sig i närheten av vårt sjukhus i Al Salamah. De här människorna har ingenstans att sova: den första natten sov många på gatan. De har inte tillgång till toaletter eller rent vatten. De får ingen hjälp alls.

Personalen har tvingats fly

Våra egna medarbetare var tvungna att samla sina familjer för att tillsammans med tusentals andra bege sig mot den turkiska gränsen. Omkring femtio av våra kollegor och deras familjer har varit tvungna att fly och tillfälligt slå sig ned i Al Salamah eller i tältläger längs gränsen. Den första dagen var vi tvungna att minska sjukhusets aktiviteter på grund av det stora antalet människor som kom hit för att få hjälp.

Svårt att uppskatta antalet flyktingar

Jag kan inte uppskatta hur många människor som är på flykt. Det var minst 800 familjer som väntade vid gränsövergången den där första dagen – men det var bara de människor jag såg. Jag har hört att det är många, många fler vid andra, inofficiella gränsövergångar.

Olämpliga förhållanden

Igår pratade jag med några av människorna på flykt om vad de behöver för slags hjälp. ”Vi kom inte hit för att bo i tält, vi vill bara komma in i Turkiet”, berättade de för mig. De har ingen tillgång till vård, de tvingas övernatta i tält som inte räcker till alla, och de tält som finns kunde inte sättas upp tillräckligt fort för att klara av antalet nyanlända.

Logistik livsviktig i krissituationer

På Läkare Utan Gränsers sjukhus i Al Salamah arbetar hälften av medarbetarna i vanliga fall i apoteket. Nu arbetar de med logistik – att få läkemedel och medicinsk utrustning från en punkt till en annan – eftersom det är vad som behövs. För en vecka sedan avslutade vi en donationsrunda till staden Aleppo, vi skänkte förnödenheter för tre månader till fem vårdcentraler, fem förstahjälpen-stationer, tio sjukhus i Aleppo och fem på landsbygden. Tack och lov hann vi göra det här innan vägen blockerades.

Endast syrisk sjukvårdspersonal får korsa gränsen

Den turkiska regeringen har stängt gränsen för alla förutom medicinsk personal. Vakterna vid gränsen har en lista över medicinsk personal, och de låter dem passera, vilket är positivt. Vi har möjlighet till att ge medicinsk hjälp till dem som behöver det på den syriska sidan.”

Läs vårt pressmeddelande från 10 februari om situationen i Azaz.

Mer om vårt arbete i Syrien

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.