Hoppa till huvudinnehåll

Ultraljud - en liten, bärbar apparat som räddar liv

Publicerad 22 januari 2019
På sjukhuset i Agok i Sydsudan tar personalen hand om svåra sjukdomsfall
Foto: Peter Bauza / Läkare Utan Gränser
På sjukhuset i Agok tar personalen hand om svåra sjukdomsfall.

Ultraljud förknippas ofta med graviditet, men visste du att det finns många fler livsavgörande användningsområden? Här berättar läkaren Achai Bulabek hur de nya bärbara ultraljudsapparaterna räddar liv, också i våra projekt.

”För två år sedan hade vi bara en ultraljudsapparat på sjukhuset här i Agok, Sydsudan. Den fanns på förlossningsavdelningen. Men den fick bara användas när en läkare som fått ultraljudsutbildning var närvarande. Annars stod den oanvänd på sjukhuset.

På den tiden hade vi stora utmaningar. Många av patienterna som kom in var i dåligt skick och i behov av en snabb undersökning för att få rätt diagnos och vård. Tidigare bedömde vi sådana fall utgående från deras sjukdomshistoria och vår expertis, för att besluta om vilken vård patienten skulle få.

Ibland var vi tvungna att ta risker. Till exempel kunde vi göra en laparotomi, ett kirurgiskt ingrepp där man öppnar bukväggen, på patienter med plötsliga buksmärtor utan att vara säkra på om det är rätt beslut. I andra fall var vi tvungna att avvisa patienter, eftersom vi helt enkelt inte visste vilken vård de behövde.

De nya ultraljudsapparaterna ger oss möjlighet att genomföra undersökningar på patienter med sådana här åkommor. Apparaterna är dessutom tillräckligt lätta att flytta på så att vi kan undersöka patienten där personen är, och så pass enkla att flera i vår personal kan använda den.

Det har drastiskt förbättrat vården vi erbjuder.

Tidigare i år gjorde jag en ultraljudsundersökning på en tio år gammal pojke med buksmärtor. Jag undersökte honom på under sju minuter. Analysen visade att han hade vätska i buken och en sprucken mjälte. Totalt tog det oss 15 minuter att fatta beslut om att genomföra en laparotomi och ta bort mjälten.

Samma månad kallades jag till tuberkulosavdelningen för att undersöka en ung man, ungefär 30–35 år gammal. Vi visste att han var sjuk och att han hade tagit sin medicin i flera veckor utan att bli frisk. Han hade svårt att andas och låg syrehalt i blodet. När min kollega undersökte honom visade det sig att, förutom att hans lungor var fyllda med vätska, också hade samlats vätska runt hans hjärta. Vi genomförde ett brådskande ingrepp för att tömma hjärtsäcken och lungorna på vätska. Efter mindre än två timmar var patienten stabil.

Nya ultraljudsapparater förenklar medicinska undersökningar

Nya ultraljudsapparater förenklar medicinska undersökningar. Bild: Peter Bauza

Nu i januari undersökte jag en pojke på sju år. Vi misstänkte att han hade lunginflammation. Han hostade och hade feber. Dessutom hade han ont på höger sida efter att han ramlat veckan innan. Han hade svårt att andas, så jag bestämde mig för att göra en ultraljudsundersökning. Den visade att vätska samlats i lungsäcken. Med ultraljudsapparaten som guide tömde vi ut vätskan genom att sticka in en liten nål genom bröstkorgen. Vi fick ut allt på under tio minuter.

De här exemplen visar hur användbar och effektiv ultraljudsundersökningarna är på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Agok, både för medarbetarna och för patienterna.

Tekniken räddar människors liv, sparar tid och gör det enklare att fatta beslut. Den är också billigare för sjukhuset jämfört med de undersökningar den ersätter, till exempel röntgen. Så jag och mina kolleger kan rädda många liv tack vare en liten bärbar maskin.

Och sist men inte minst har apparaten gjort att jag ändrat mina framtidsplaner. Jag vill utbilda mig vidare inom ultraljud för att bygga på min yrkeskunskap. Jag hoppas att jag blir en duktig sonograf någon dag.”

- Achai Bulabek, läkare i Agok, ett område mellan Sudan och Sydsudan.