Hoppa till huvudinnehåll

"Uppenbart att vi behövs"

Publicerad 28 mars 2019
Utsikt över Martissant, en av de största slumområderna i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
Foto: Lauranne Grégoire/Läkare Utan Gränser
Utsikt över Martissant, en av de största slumområderna i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Vi sitter på uteplatsen till vårt boende - en läkare från Kongo-Kinshasa, en sjuksköterska från Rwanda, en belgisk kirurg och så jag, en sjuksköterska från Sverige på sitt första uppdrag med Läkare Utan Gränser. 

När jag fick höra att det var Haiti jag skulle åka till så visste jag inte riktigt vad jag skulle tänka. Det enda jag visste om Haiti var att landet hade drabbats av en kraftig jordbävning ett antal år tidigare. Jag har varit här i en vecka nu och börjar få, om än ett litet, grepp om den komplexa humanitära situationen i landet, och det extrema behovet av sjukvård. 

Haiti är ett väldigt fattigt land som drabbats av naturkatastrof efter naturkatastrof. Efter varje katastrof kommer en period för befolkningen att försöka bygga upp sina hem innan nästa katastrof kommer. Många av människorna här bor och lever under väldigt enkla förhållanden, utan tillgång till rent vatten och eller basala hygienbehov.

Detta leder till att smittsamma sjukdomar lätt sprids. Små sår som man fått i en olycka eller bara när man skurit sig på kökskniven av misstag blir lätt infekterade och då är det inte alltid lätt att ta sig till eller att ha råd med sjukvård. Det är just i ett av de fattigaste områdena som Läkare Utan Gränser har öppnat sjukhuset som jag jobbar på. Det är väldigt tydligt för mig varför vi är här. Uppenbart att vi behövs. Det ska framförallt bli väldigt spännande att se hur jag kan bidra till arbetet här.