Hoppa till huvudinnehåll

"Uppenbart att vi behövs"

Publicerad 28 mars 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Utsikt över Martissant, en av de största slumområderna i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Utsikt över Martissant, en av de största slumområderna i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Vi sitter på uteplatsen till vårt boende - en läkare från Kongo-Kinshasa, en sjuksköterska från Rwanda, en belgisk kirurg och så jag, en sjuksköterska från Sverige på sitt första uppdrag med Läkare Utan Gränser. 

När jag fick höra att det var Haiti jag skulle åka till så visste jag inte riktigt vad jag skulle tänka. Det enda jag visste om Haiti var att landet hade drabbats av en kraftig jordbävning ett antal år tidigare. Jag har varit här i en vecka nu och börjar få, om än ett litet, grepp om den komplexa humanitära situationen i landet, och det extrema behovet av sjukvård. 

Haiti är ett väldigt fattigt land som drabbats av naturkatastrof efter naturkatastrof. Efter varje katastrof kommer en period för befolkningen att försöka bygga upp sina hem innan nästa katastrof kommer. Många av människorna här bor och lever under väldigt enkla förhållanden, utan tillgång till rent vatten och eller basala hygienbehov.

Detta leder till att smittsamma sjukdomar lätt sprids. Små sår som man fått i en olycka eller bara när man skurit sig på kökskniven av misstag blir lätt infekterade och då är det inte alltid lätt att ta sig till eller att ha råd med sjukvård. Det är just i ett av de fattigaste områdena som Läkare Utan Gränser har öppnat sjukhuset som jag jobbar på. Det är väldigt tydligt för mig varför vi är här. Uppenbart att vi behövs. Det ska framförallt bli väldigt spännande att se hur jag kan bidra till arbetet här.

Ilsa Karlsson, Haiti

Ilsa Karlsson

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

När orkanen Matthew träffade Haiti 2016 isolerades många byar och våra team jobbade hårt med att nå människor på landsbygden.
Haiti

Att arbeta på landsbygden

"En kollega som arbetar på vårt sjukhus ute på landsbygden hade blivit sjuk. Nu undrade de om jag kunde tänka mig att åka dit ett par dagar och täcka upp. Självklart sa jag ja."
- Ilsa Karlsson, Haiti.

Becya Adelines son Jason föddes på vårt sjukhus i Port-au-Prince, Haiti. Hon förlorade sitt första barn på grund av eklampsi.
Haiti

Livsfarliga kramper

Idag har jag för första gången i mitt liv träffat på en patient som led av eklampsi. Eklampsi kan undvikas om man upptäcker och behandlar det i tid - vilket i ett land som Sverige nästan alltid är fallet.

Cheldine Jean Pierre, i Haiti, som skottskadades i benet.
Haiti

En spännande utmaning

"Eftersom jag är van vid att arbeta inom akutsjukvården känner jag att jag är på bekant mark, även om det finns många skillnader."
- Sjuksköterskan Ilsa Karlsson.

Naturkatastrofer

Podd: Kirurgen Johan om sheriffer, skalv och svek

Kirurgen Johan von Schreeb berättar i vår podd om sitt jobb i naturkatastrofer. Varför gjorde den svårt skadade killen på Haiti ett så djupt intryck?