Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient på Läkare Utan Gränsers traumaklinik i Bujumbura, Burundi.

En patient på Läkare Utan Gränsers traumaklinik i Bujumbura, Burundi. 

Traumavård i Burundi

Under 2016 har Läkare Utan Gränser fortsatt att erbjuda kirurgisk vård i Burundis huvudstad Bujumbura. 

Sedan Burundis självständighet från Belgien 1962 har landet plågats av inbördeskrig och det finns fortfarande spänningar mellan folkgrupperna tutsi och hutu. 

Vårt arbete i Burundi 2016

Kirurgi i Bujumbura

I Bujumbura finns två sjukhus som ger vård till patienter med akuta skador orsakade av våld. Under senare år har det rått politiska spänningar och ekonomiska svårigheter i landet som drabbat många i befolkningen. På ett av sjukhusen, en privatklinik kallad L’Arche Kigobe, driver vi sedan 2015 ett traumacenter sedan våldsamma upplopp brutit ut i samband med presidentvalet. 2016 utökade vi antalet sängplatser från 43 till 75 och förstärkte våra vårdinsatser för att kunna behandla alla typer av våldsamt trauma. 

Under 2016 behandlade våra team drygt 4 800 patienter på akutavdelningen, remitterade 1 800 till sjukhus och genomförde närmare 3 200 operationer. De som opererats fick hjälp med omfattande sjukgymnastik. 1 160 fick psykologstöd.

Kolerautbrott

Mellan augusti och november skedde två koleratutbrott och vi våra team i Bujumbura satte upp ett särskilt koleracenter där 57 patienter fick hjälp. Vi satte också upp två center i Kabezi och Ruziba där vi behandlade närmare 300 patienter. För att förhindra spridning av sjukdomen desinficerade våra team närmare 3 000 hushåll och vi försåg familjer med utrustning för att rena dricksvatten.

2016 i siffror:

  • 15 800 patientbesök inom öppenvård
  • 3 200 kirurgiska ingrepp
  • 350 patienter som behandlades mot kolera

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 28 september 2017.

Det här arbetar vi med i Burundi

Flicka vid floden Ruki i Mbandaka, Kongo-Kinshasa, en plats där många insjuknar i kolera.

Kolera

Kolera medför kraftiga diarréer och uppkastningar vilka orsakar vätskebrist. Sjukdomen kan vara livshotande om den smittade inte blir behandlad. 

Aktuellt om Burundi

En flicka opereras på traumacentret i Bujumbura.
Nyheter från fältet

Många skadade i granatexplosioner i Burundi

Läkare Utan Gränser har vårdat 61 skadade efter en rad granatexplosioner i Burundis huvudstad Bujumbura under måndagsmorgonen. Granaterna exploderade i olika delar av staden, främst på marknader. 

På grund oroligheterna i Burundi har över 100 000 människor flytt till Tanzania.
Nyheter från fältet

Burundi: 60 skadade i granatexplosioner

Läkare Utan Gränser har vårdat 60 personer som skadades i samband med granatexplosioner i olika kvarter i huvudstaden Bujumbura.

Kolera är en smittsam magtarmssjukdom som kan vara livshotande om den inte behandlas. Behandlingen består primärt av vätsketillförsel bestående av en blandning av rent vatten, socker och salt. FOTO: Luca Sola
Nyheter från fältet

Kolerautbrott bland flyktingar från Burundi

Ett kolerautbrott har drabbat överbefolkade läger i Tanzania där tusentals flyktingar från Burundi samlats för att söka skydd. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har 31 människor dött av sjukdomen och fler än 3000 har drabbats av akut diarré. I samarbete med lokala myndigheter öppnar vi center för behandling av kolera och vätskeersättningsstationer i lägren Kagunga och Kigoma.