Hoppa till huvudinnehåll

Pediatriker

Sjuksköterska undersöker barn som sitter i mammans knä.
Foto: Michel Lunanga/Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränsers sjuksköterska François Idembe ger behandling till Ruthas son, Bariki, i syfte att minska hans infektion.

Barn drabbas ofta hårdast av krissituationer som matbrist, epidemier och väpnade konflikter. Därför är en stor del av våra patienter barn och specialister inom pediatrik behövs i många av våra projekt. Vi behöver också specialister inom neonatologi. 

Som barnläkare bör du vara förberedd på en vardag med stora utmaningar och mycket ansvar. Vi arbetar med att ge sjukvård till barn i många länder och arbetet varierar utifrån kontexten. 

Vad gör pediatriker inom Läkare Utan Gränser?

Större delen av arbetet som pediatriker består av handledning och utbildning av lokal medicinsk personal, planering och genomförande av medicinska program, beställning av läkemedel och medicinskt materiel, genomförande av epidemiologiska undersökningar samt utvärdering och redovisning av medicinska aktiviteter. 

I projekt där Läkare Utan Gränser är ansvariga för befolkningens hälsovård, till exempel i flyktingläger, kan en stor del av arbetet vara kliniskt kurativt. I projekt där vi stödjer existerande nationella hälsostrukturer, är arbetet som pediatriker ibland kliniskt men innebär främst handledning av lokalt anställda kollegor.

Krav för pediatriker

Utöver de generella kraven för att arbeta med oss  krävs:

  • Läkarlegitimation utfärdad i Sverige eller Finland
  • Specialistlegitimation alternativt påbörjad specialisering i pediatrik, med minst två års erfarenhet av arbete inom området
  • Förberedande utbildning i humanitära hälsoinsatser.

Meriterande

  • Kunskaper i franska
  • Kunskaper i andra språk såsom spanska, portugisiska eller arabiska
  • Erfarenhet av arbetsledning och/eller personalansvar
  • Erfarenhet av att utbilda och coacha andra
  • Tidigare humanitär arbetslivserfarenhet

Säkerhet och trygghet

Vi tar säkerhet och trygghet på största allvar. Denna video förklarar olika risker vår personal utsätts för och hur vi arbetar för att göra arbetet så säkert som möjligt. Titta på videon innan du bestämmer dig för att ansöka.

Redo att ansöka?

När du har läst och tagit ställning till informationen här om att arbeta för Läkare Utan Gränser är du redo att ansöka.