Hoppa till huvudinnehåll

Studentgrupper

Friends of MSF Sverige är ett nationellt nätverk av studentföreningar runt om i Sverige som genomför informations- och insamlingskampanjer för att stötta Läkare Utan Gränsers arbete. Om du är student på en högskola eller universitet kan du engagera dig!

Friends of MSF Sverige finns för att:

  • Öka medvetenheten och skapa opinion om medicinska och humanitära frågor. 
  • Uppmuntra studenter i Sverige att överväga humanitärt arbete, genom till exempel Läkare Utan Gränser, som en möjlig karriär efter examen. 
  • Stödja Läkare Utan Gränsers politiska påverkansarbete vid specifika kampanjer.  
  • Samla in medel till Läkare Utan Gränser och våra projekt.
     

Föreningarna skriver på samförståndsavtal med Läkare Utan Gränser, men är självständiga föreningar med stor frihet att lyfta ämnen och planera aktiviteter som just era medlemmar vill.

Vad innebär det att engagera sig i Friends of MSF?

Både svenska och utländska studenter vid svenska högskolor eller universitet kan engagera sig i en Friends of MSF-förening. Det spelar till exempel ingen roll om du är läkarstudent, pluggar journalistik, ska bli ingenjör, eller ortoped: alla är välkomna. 

Genom olika typer av event och engagemang så sprider ni kunskap om till exempel bortglömda kriser, humanitära katastrofer, och medicinska framsteg. Genom att engagera dig i FoMSF kommer du träffa träffa andra studenter som också bryr sig om att globala frågor, om att minska lidande och att göra sin röst. Visst låter det intressant? 

Hitta din studentförening

Idag har finns det tre studentföreningar på universitet runtom i Sverige. Kontakta din lokala studentförening nedan för se hur du kan engagera dig. 

Linköping: E-post | Facebook | Instagram
Stockholm: E-post | Facebook
Göteborg: E-post

Starta en ny studentförening

Om det inte redan finns en studentförening i din stad så kan du starta en själv. Vi hjälper dig självklart på vägen! 

Vi älskar engagerade studenter som vill sprida Läkare Utan Gränsers budskap och vara med oss i kampen om att rädda liv och lindra nöd. Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig.

Kille i tjugo årsåldern står rakt mot kameran med en Läkare Utan Gränser flagga bakom sig.

Inspiration från Linköping

Jag heter August och studerar läkarprogrammet vid Linköpings Universitet. Redan när jag bestämde mig för att studera så var mitt mål att en dag få jobba för Läkare Utan Gränser. Men eftersom det är många år kvar på utbildningen så vill jag engagera mig i Friends of MSF för att redan nu kunna vara med och hjälpa till att främja Läkare Utan Gränsers arbete.

Vilka typer av aktiviteter arrangerar ni?

Vi arrangerar ett flertal olika aktiviteter under året vars syfte är att väcka nyfikenhet och sprida kunskap om Läkare Utan Gränser. Varje termin är vårt mål att hålla i 3-4 event, ett av dem återkommande eventen är Mapathon. Aktiviteten går ut på att man hjälper till att skapa kartor utifrån satellitbilder på katastrofdrabbade områden, vilka sedan används av olika humanitära organisationer. 

Ett annat uppskattat event är våra lunchföreläsningar där vi bjuder in föreläsare som jobbat för Läkare Utan Gränser och som får berätta om sina upplevelser och erfarenheter. Vi håller även i filmkvällar och samlar in pengar vid alla våra event till Läkare Utan Gränser.

Vad är det bästa med Friends of MSF?

Det bästa är att få lära sig om Läkare Utan Gränsers arbete och att få hjälpa till att sprida information om deras viktiga arbete. Sedan är även gemenskapen inom föreningen och mellan de olika Friends of MSF föreningarna som finns väldigt bra.