Hoppa till huvudinnehåll

Rapport ansvarsfullt beteende 2023

Som ett led i vår strävan att vara en arbetsplats fri från trakasserier och övergrepp publicerar vi varje år statistik över antal anmälningar om olämpligt beteende.

Under 2023 hade vi över 69 000 medarbetare i hela Läkare Utan Gränser. Totalt tog vi emot 823 klagomål om övergrepp och olämpligt beteende under året, varav 714 klagomål rörde våra medicinska humanitära projekt och 109 klagomål rörde något av våra internationella huvudkontor. Efter utredning bekräftades 300 av dessa klagomål som fall av övergrepp eller olämpligt beteende, vissa anmälningar har ännu inte avslutats. I den detaljerade redogörelsen nedan delas projekt och huvudkontor upp separat, eftersom de inte nödvändigtvis är jämförbara när det gäller rättsliga processer och rapporteringsprocesser.

Under året ökade antalet anmälningar som rör våra projekt med 18 procent i jämförelse med året innan. Anmälningarna som rör våra internationella huvudkontor ökade med 22 procent. Läkare Utan Gränser som organisation har fortfarande utmaningar med att säkerställa att övergrepp och olämpligt beteende rapporteras in, särskilt av patienter, deras anhöriga och samhällsmedborgare.

Klagomål rörande vår projektverksamhet

  • 89 procent av Läkare Utan Gränsers anställda arbetar i våra medicinska humanitära projekt runt om i världen. Under 2023 kom sammanlagt 714 klagomål in rörande denna personalgrupp, vilket är en ökning jämfört med året innan då 606 anmälningar gjordes.
  • Efter genomförd utredning av dessa anmälningar var det 264 fall som bekräftades som olämpligt beteende eller övergrepp, jämfört med 204 fall föregående år. Några fall är fortfarande under utredning och ingår därför in i jämförelsen.  
  • Av anmälningarna klassades 187 som fall av övergrepp, jämfört med 121 bekräftade fall av övergrepp under 2022 (i begreppet ”övergrepp” ingår sexuella övergrepp, mobbning, trakasserier, maktmissbruk, exploatering, diskriminering, fysiskt våld och olämplig ärendehantering).
  • Totalt avskedades 85 anställda för olika former av övergrepp under året, jämfört med 52 under 2022. Andra åtgärder som togs, beroende på allvarlighetsgraden, var exempelvis avstängning, degradering, skriftliga varningar och obligatorisk utbildning.  
  • Av de 187 bekräftade fallen var 85 sexuella trakasserier, övergrepp eller exploatering, jämfört med 67 fall 2022. 45 anställda avskedades till följd av detta under 2023, jämfört med 35 under 2022.
  • Övriga bekräftade fall bestod av: 31 fall av psykologisk mobbning, 30 fall av maktmissbruk, 23 fall av fysiskt våld, 13 fall av utnyttjande, nio fall av diskriminering och fyra fall av missbruk av ärendehantering.
  • Även 77 fall av olämpligt beteende bekräftades, en minskning från 83 fall under 2022. Olämpligt beteende innebär bland annat oacceptabelt ledarskap, olämpliga relationer, uppförande som strider mot normer i den miljö där medarbetaren verkar eller som påverkar teamet negativt. Det omfattar även bruk av illegala substanser som alkohol och droger.

Underrepresenterade grupper

Vi har fortsatt sett en ökning i antalet anmälningar som skickats in av tidigare underrepresenterade grupper, såsom lokalt anställd personal. Det finns fortfarande ett stort förbättringsarbete som behöver ske här, särskilt när det gäller patienter och samhällsmedborgare.  

Det totala antalet anmälningar som skickats in av patienter och deras anhöriga var 33 stycken under 2023, och 36 från samhällsmedlemmar (vilket även kan inkludera patienter och andra i samhället som Läkare Utan Gränsers personal träffar. Totalt rör det sig om 69 fall, 2022 låg siffran på 67 fall. Det fanns också 24 anmälningar som skickats in av "andra" externa parter – en kategori som inkluderar leverantörer, media, andra organisationer, partners, före detta personal och personal som inte är anställda av Läkare Utan Gränser.

Det är oroande att antalet klagomål från patienter, anhöriga och samhällsmedlemmar har förblivit så lågt. Ökade ansträngningar behövs för att nå ut och medvetandegöra dessa grupper om deras rättigheter och de beteendenormer som Läkare Utan Gränser ska följa, samt att säkerställa att det finns tillgängliga och lämpliga klagomålsmekanismer tillgängliga för dem för att kunna hålla Läkare Utan Gränser ansvariga för eventuella övergrepp eller olämpligt beteende.

Det totala antalet anmälningar som inkommit från lokalt anställd personal ökade från 232 år 2022 till 328 år 2023. Insatser för att uppmuntra och stödja medarbetare att rapportera behöver fortsätta, eftersom lokalt anställd personal utgör ungefär 78 procent av den globala arbetsstyrkan, men endast står för 58 procent av anmälningarna som görs av personalstyrkan.

Vid granskning av alla anmälningar från både Läkare Utan Gränsers personal och personer utanför organisationen har det kommit in relativt få anmälningar om diskriminering – trots pågående insatser över hela organisationen för att ta itu med detta. Totalt mottogs 45 anmälningar som rör diskriminering under 2023, en liten ökning från totalt 40 föregående år. Detta tyder på att fortsatta och långsiktiga insatser behövs inom mångfald och inkludering, för att säkerställa att personer som påverkas av diskriminerande handlingar rapporterar det.

Anmälda fall från internationella kontor

Elva procent av Läkare Utan Gränsers totala personalstyrka är baserade på kontor runtom i världen. Försök att standardisera rapporteringen har gjorts, men det är värt att notera att dessa uppgifter är baserade på ett stort antal olika nationella juridiska och personalrelaterade processer, vilket gör det svårt att harmonisera dem.

Från de internationella huvudkontoren rapporterades 109 anmälningar under 2023, jämfört med 89 anmälningar året innan.

Av dessa bekräftades 36 fall vara övergrepp eller olämpligt beteende (11 anmälningar är fortfarande under utredning och vissa anmälningar gällde inte övergrepp). Av dessa var 34 fall relaterade till övergrepp och 21 till olämpligt beteende. Då vissa fall inkluderar både övergrepp och olämpligt beteende matchar inte siffrorna med totalen. Detta kan jämföras med 38 bekräftade fall av övergrepp och 30 fall av olämpligt beteende under 2022. Sammanlagt blev 13 anställda sanktionerade genom obligatorisk utbildning eller i form av muntliga eller skriftliga varningar och 15 anställda avskedades för övergrepp under 2023.

Allas ansvar

Att uppnå och upprätthålla en arbetsmiljö fri från övergrepp och trakasserier är en ständig strävan som vi alla är ansvariga för. Vi förbinder oss även att inte orsaka ytterligare skada mot de människor som vi arbetar för att stödja när de befinner sig i en kris.  

Som arbetsgivare fortsätter vi att satsa på utbildning inom området och framför allt att uppmana vår personal, våra patienter eller andra som kommer i kontakt med Läkare Utan Gränser att rapportera eventuellt olämpligt beteende.