Hoppa till huvudinnehåll

22 döda i gummibåt på Medelhavet

Publicerad 26 juli 2016
Foto: Anna Psaroudakis
Väl ombord på räddningsfartyget är människor i chock.

Efter ett nödanrop den 20 juli satte vårt sök- och räddningsteam på fartyget MS Aquarius kurs österut. Två överfulla gummibåtar befann sig tre timmar bort och var i akut behov av hjälp. Först fick vi veta att 15 döda fanns ombord en av gummibåtarna. Senare visade det sig att 22 människor hade mist livet under ohyggliga omständigheter.

– Jag tänkte direkt på människorna som fortfarande befann sig i gummibåten och väntade på att bli räddade. Hur de hade sett sina käraste, eller personer de lärt känna ombord, dö framför sina fötter. Jag tvingade bort den tanken och skakade om mig själv, för att kunna göra mitt jobb, berättar Ferry Schippers, vår projektkoordinator på MS Aquarius.

Jag var tvungen att bita tag i en kvinna som stod upp för att kunna andas och inte dras ner under ytan. Mary, överlevare från Nigeria

Golvet på en av båtarna hade gått sönder och börjat ta in vatten. En av överlevarna, 30-åriga David från Nigeria, berättar att båten började sjunka och att människor drogs ner i vattnet. Värst drabbade var en grupp kvinnor som satt på golvet i mitten av båten.

– När vattnet nådde upp till knäna fick de panik, de skrek och försökte sätta sig i säkerhet. Några kunde inte ta sig upp utan gled tillbaka ner i mitten av båten som höll på att fyllas av bränsle och vatten, berättar David.

Kämpade för sina liv

Situationen var panikartad och människorna ombord kämpade för sina liv. 24-åriga Mary från Nigeria var en av dem som var nära att drunkna på gummibåtens botten.

– Båten tog in vatten och jag fick i mig en massa vatten. Jag hade suttit ner och kunde inte resa mig när vattnet kom. Jag kände hur jag höll på att sjunka och kämpade för att överleva. Jag bad en man hjälpa mig eftersom jag kände mig yr och redan hade sett hur människor dog där i vattnet. Jag bad hela tiden om hjälp men ingen hjälpte mig. Alla kämpade för sitt eget liv. Jag var tvungen att bita tag i en kvinna som stod upp för att kunna andas och inte dras ner under ytan. Till slut ropade någon på min man och han lyckades dra upp mig och få ut vattnet ur mina lungor, berättar Mary.

209 personer räddade

Vårt sök- och räddningsteam gjorde sitt yttersta för att få upp de överlevande ur gummibåtarna så fort som möjligt, inte bara för att de var fyllda med vatten utan också på grund av den fruktansvärda situationen ombord. Totalt räddades 209 personer och fördes ombord på räddningsfartyget MS Aquarius. Väl ombord var människor i chock och många stirrade bara rakt ut i ingenting.

De hade inte begått något brott, det enda de gjorde var att söka ett bättre liv i Europa. Ferry Schippers, projektkoordinator på MS Aquarius

När alla som fortfarande var i livet satts i säkerhet återvände vårt team till gummibåtarna, som nu drogs efter räddningsfartyget. Båtarna var fulla av döda kroppar som flöt runt i vatten och bränsle. Med hjälp av en kran och en bår togs kropparna ombord en efter en. Det viktigaste i den stunden var att förflytta de döda kropparna med så stor respekt som möjligt.

– Det var en hemsk syn, och det kändes som om båten aldrig skulle tömmas, oavsett hur många kroppar vi lyfte ur den, berättar Ferry.

– Jag kände en sådan ilska över situationen och en sådan sorg över vad de här människorna, och framför allt kvinnorna, tvingats utstå, fortsätter han. De hade inte begått något brott, det enda de gjorde var att söka ett bättre liv i Europa. Men det ledde till deras död, i en oduglig gummibåt full av bränsle och vatten på Medelhavet.

Otillräcklig global respons på flyktingkrisen

Människor försätts i den här fruktansvärda situationen på grund av en otillräcklig och felaktig global respons på flyktingkrisen, menar Jens Pagotto, landansvarig för vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet.

– Det fungerar inte att försöka hålla folk borta. Hur många fler liv måste gå förlorade på havet innan människor i behov av hjälp och skydd får tillgång till ett säkrare alternativ?

Läkare Utan Gränser arbetar tillsammans med sjöräddningen ombord på fartyget MS Aquarius som har varit på plats sedan i februari 2016. I maj anslöt åtta av våra medarbetare till den övriga personalen på fartyget för att bistå med humanitär och medicinsk hjälp. Fartyget rymmer 500 personer. I Italien bistår vi med psykosocialt stöd till människor som räddas på Medelhavet. Läs mer om vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare