Hoppa till huvudinnehåll

Behovet på Haiti fortsatt stort

Publicerad 20 oktober 2016

Antalet döda på Haiti fortsätter att öka efter orkanen Matthew. Många byar har isolerats och våra team kämpar nu för att nå ut till de nödställda. Vår läkare Ruben Haesendonck vittnar om skador och infektioner som förvärras ju längre tiden går. 

Nu har det gått över två veckor sedan orkanen Matthew drabbade Haiti. Eftersom infrastrukturen på många håll förstörts är det fortfarande svårt för hjälpinsatserna att nå fram till många drabbade. För att nå de nödställda har våra team ibland fått gå till fots i flera timmar. Med hjälp av helikopter har ett team lyckats nå drabbade haitier som isolerats i byar uppe i bergen.

– Vi möttes av 300 personer och fick snabbt försöka skilja ut de skadade. Med helikopter måste du jobba väldigt snabbt eftersom vädret förändras hela tiden. Vi fick springa ut ur helikoptern, ta vår utrustning och direkt börja behandla människor, berättar läkaren Ruben Haesendonck.

Allvarliga infektioner

Många av skadorna som Ruben och hans kollegor möttes av var nu flera dagar gamla. Många sår var djupa och hade hunnit bli infekterade. 

– Ett av de svåraste fallen vi möttes av var en man som skadat sin nacke när taket på hans hus kollapsat över honom. Han hade ett väldigt djupt sår som var infekterat och fullt av var. En annan man hade skadat sin fot. Foten var infekterad och hade det gått några dagar till hade han riskerat att förlora foten. 

Det råder också brist på mat, vilket gör människorna på Haiti ännu mer utsatta. 

– För några dagar sedan behandlade jag en äldre kvinna med svåra brännskador på handen. När hon inte ville ta en spruta mot smärtan försökte jag distrahera henne genom att prata om hennes familj. Hon hade förlorat sina två barn och tog nu hand om sina två barnbarn. Det enda hon oroade sig för under hela behandlingen var det faktum att när hon lämnade kliniken, skulle hon komma hem utan mat åt sina barnbarn, berättar Danielle Perriault, läkare på plats.

Spridning av kolera

I många drabbade områden på Haiti sprids nu även kolera. Denna smittsamma mag- och tarmsjukdom orsakas ofta av förorenat dricksvatten. Om den drabbade inte får hjälp kan sjukdomen vara livshotande. Efter jordbävningen som drabbade Haiti i januari 2010 smittades många av kolera. I oktober samma år hade 500 000 fall av kolera registrerats.   

Fyra team from Läkare Utan Gränser jobbar just nu med att kartlägga behoven efter orkanen och bistå drabbade med sjukvård. Vårt fokus är på de fem områdena Grande Anse, Sud, Nippes, Artibonite och Nord-Ouest. Vi bedriver verksamhet på Haiti sedan 1991, bland annat via sjukhus i och i närheten av huvudstaden Port-au-Prince. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare