Hoppa till huvudinnehåll

"Det hela känns smått överväldigande"

Publicerad 1 september 2017
Sjukhuset i Bafatá, Guinea-Bissau.
Foto: Ramón Pereiro/Läkare Utan Gränser
Sjukhuset i Bafatá, Guinea-Bissau.

Flygplansdörren öppnas, jag tar steget ut på trappan och möts av den tropiska nattens fuktiga värme som slår emot mig som en vägg, inte olikt att gå in i ångbastun på badhuset hemma i Göteborg. Vad gör jag här egentligen? 

Driven av en kombination av humanistisk välgärning, äventyr och professionell utmaning, står jag nu här på väg mot mitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser i Guinea Bissau. Upprymdhet och ovisshet är nog de känslor som snurrar runt när jag kommit igenom visumkontroll och tull och möts av en chaufför med MSF-väst och mitt namn på en skylt.

Guinea-Bissau är inte direkt något typiskt land för Läkare Utan Gränser att engagera sig i. Organisationen är främst inriktad på att göra akuta insatser vid katastrofer, naturliga eller mänskligt orsakade (konflikter). I Guinea-Bissau som är ett litet land i Västafrika med ca 1,8 miljoner invånare har det inte varit väpnad konflikt sedan 1998, då det var ett års inbördeskrig. Läkare Utan Gränser har varit här i perioder vid kolerautbrott som då och då inträffar. Landet är en demokrati men politiskt instabilt och har haft fem statskupper sedan självständigheten från Portugal 1974 och inte en enda president har fullföljt sin mandatperiod sedan 1994. Detta har lett till att landets utveckling gått mycket långsamt framåt och i princip saknar fungerande både offentlig och privat sektor, där varken skola, sjukvård eller rättssystem fungerar.

Landet är platt, torrt och savannlikt

I FN:s utvecklingsindex (HDI) hamnar landet bland de tio minst utvecklade länderna i världen. De som drabbas hårdast av bristen på tillgång till rent vatten, bra mat, utbildning och sjukvård, i ett land som består till 40 procent av barn under 15 år, är så klart barnen. Av 1000 barn som föds i Guinea-Bissau så dör cirka 90 innan de fyller fem år. I Bafatá, en region som ligger runt 130 kilometer öster om huvudstaden, är siffrorna ännu högre. Dessa siffror är bland de sämsta i världen och det i ett land som inte haft krig på 20 år. Mot denna bakgrund bestämde sig Läkare Utan Gränser därför 2014 för att starta ett projekt i Guinea-Bissau inriktat på barnmedicin, där man började i den lilla staden Bafatá men nu också arbetar i huvudstaden Bissau.

Projektet i Bafatá går ut på stötta sjukhuset i staden samt ett antal vårdcentraler runt om i regionen, där det totalt bor cirka 100 000 människor. Man arbetar också runt om i byar med hälsofrämjande information, rådgivning samt lättare diagnostik och behandling av exempelvis malaria. Man bedriver även en del forskning på alternativa diagnoser till malaria vid feber här.

Efter en dags uppehåll i huvudstaden Bissau rullar jag vidare mot Bafatá på förvånansvärt bra, till och med asfalterad, landsväg. Landet är platt, torrt och savannlikt, men överraskande grönt för att vara mitt i den torra årstiden.

Jag är anställd som barnläkare på sjukhuset med främsta uppgift att handleda och utbilda de fyra lokala läkarna som är anställda av Läkare Utan Gränser.  De har naturligtvis mycket mer erfarenhet än jag av de sjukdomar man träffar på här och av arbete med organisationen, vilket innebär att det till en början kommer vara omvända roller och jag som lär mig av dem. Det hela känns smått överväldigande, men jag tar en dag i taget och hoppas komma in i det hela….

Läs hela Mårten Larssons blogg från Guinea-Bissau.