Hoppa till huvudinnehåll

Mårten Larsson

Läkare,
Guinea-Bissau

Mårten Larsson arbetar som barnläkare på ett sjukhus​ med pediatrisk inriktning i Bafata, Guinea-Bissau. Det här är hans första uppdrag med Läkare Utan Gränser. 

Blogginlägg skrivna av Mårten Larsson

Jose Carlos, personal på sjukhuset i Bafatá, Guinea-Bissau undersöker en patient.
Guinea-Bissau

Det man lämnar efter sig…

Diset ligger tungt och grått över Göteborg. Min tid i Bafatá har tagit slut och jag har lämnat en bubbla och gått in i en annan. Men vad är det då jag har lämnat och vad är det jag saknar?

Akutmottagningen på sjukhuset i Bafata, Guinea-Bissau.
Guinea-Bissau

Att acceptera det man inte kan förstå

Ungefär en timme senare är jag i akutrummet, där vi nyligen avslutat en lyckad återupplivning av en nyfödd som skriker och sprattlar. Då hör jag en kvinna gråta och skrika hysteriskt inne från avdelningen. 

Barnavdelningen på sjukhuset i Bafatá, Guinea- Bissau, där Mårten Larsson arbetar.
Guinea-Bissau

Malariasäsongen är här

Som väntat föder vattensamlingarna myggor som för med sig malaria. Från och med nu kommer patientflödet öka fram till november när regnet slutar, myggen minskar i antal och med det malarian. 

Neonantalavdelningen på sjukhuset i Bafata, Guinea-Bissau.
Guinea-Bissau

Den magiska gränsen

Den lilla flickan föddes för tidigt. Exakt hur tidigt vet vi inte för mamman hade inte gått på några mödravårdskontroller under graviditeten och inga ultraljud var gjorda, vilket är mer regel än undantag för de nyfödda barnen vi har på vår avdelning.

Ett barn får hjälp på vårt sjukhus i Bafata, Guinea-Bissau.
Guinea-Bissau

"Jag tänkte berätta lite om Fatumata"

Jag tänkte berätta lite om Fatumata, en treårig flicka som var inlagd på sjukhuset. Hon kom in svårt undernärd och var mest skinn och ben. Det var däremot inte därför mor och mormor kom med henne till sjukhuset.

Ett mangoträd i Bafatá, Guinea-Bissau.
Guinea-Bissau

Farlig frukt

När Mamadu kom in på akuten var han djupt medvetslös, med kraftig svullnad och blåslagen över pannan och ögonen med tecken till skallfraktur. 

Sjukhuset i Bafatá, Guinea-Bissau.
Guinea-Bissau

"Det hela känns smått överväldigande"

Upprymdhet och ovisshet är nog de känslor som snurrar runt när jag kommit igenom visumkontroll och tull och möts av en chaufför med MSF-väst och mitt namn på en skylt.