Hoppa till huvudinnehåll

En resa genom döden

Publicerad 8 februari 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien. 

Tiotusentals familjer som tvingats på flykt i nordvästra Syrien måste nu söka skydd i tillfälliga läger. Där råder brist på vatten, sanitet, och sjukvård. 60-åriga Um Sultan är en av dem.

”Vi flydde från Ras El Ein på grund av bomberna och all död. Vi är en stor familj med åtta söner, tre döttrar och runt 20 barnbarn. Vi reste norrut, till Hazano, som ligger på landsbygden i Idlib-provinsen.

Resan hit var som att resa genom döden. Det var fullt av bilar på vägarna och i luften ovanför cirkulerade stridsplan. Min son krockade med sin bil. Han var så rädd att han körde alldeles för fort.

Vi stannade här eftersom vi inte hade någon annanstans att ta vägen. Men det är inte alls som vi förväntade oss, vi är chockade. Vi har hyrt en bit mark för 165 dollar i månaden, där vi har rest ett tält som rymmer de få ägodelar vi har.

Vi befinner oss i en fruktansvärd situation.

Vi har inte fått någon hjälp. Vi bor på ett lerigt fält utan tillgång till hygienprodukter, toaletter eller ordentliga tält. Tidigare fick vi dricksvatten från våra grannars vattentank. Men det är slut, så nu har vi inget vatten heller.

Vi tog med våra möbler hit som min son säljer så vi kan köpa verktyg och material för att bygga någonstans att bo. Vi befinner oss i en fruktansvärd situation. Vi har ingen toalett så vi måste uträtta våra behov bakom ett träd. Vi har inte badat sedan vi kom hit.

Det vi behöver mest är ett badrum, rent dricksvatten och kläder. Framförallt för barnens skull. Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan, tills deras kläder torkat och de kan sätta på dem igen. 

Jag hoppas vi kan åka hem snart. Det finns inget bättre än att få återvända hem.”

- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Läs mer om vårt arbete i Syrien.

Relaterade nyheter

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn.