Hoppa till huvudinnehåll

Flickan vi inte kunde rädda

Publicerad 3 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
"Sådana här händelser kan bara kunskap och utbildning förhindra."

"Sådana här händelser kan bara kunskap och utbildning förhindra." 

Idag har jag sett något jag helst vill glömma. Ett litet barn dog på grund av föräldrarnas okunskap.

Det var på morgonen som nattjouren berättade om den två dagar gamla flickan som kommit in till akuten med hög feber och infekterad navelstump. På ronden såg jag henne och den bilden kommer aldrig att suddas ut från mitt minne. 

Liten, brännhet av feber och med kippande andetag låg hon utsträckt på rygg, med slutna ögon. Hela bukhuden var mörkröd och hård, från bröstkorgen och ned på låren. Navelstumpen avskuren tätt intill huden, svullen och grönaktig, stor som en femkrona. Hade vi befunnit oss någon annanstans med mer resurser hade vi möjligen haft en chans att rädda henne, men det är inte alls säkert. Hon behövde avancerad intensivvård, med respirator och högteknologisk övervakning av vitala funktioner. Och viktigast av allt, en snar operation där man avlägsnar all infekterad vävnad. Detta kunde vi inte erbjuda.

Bara att bli nedsövd skulle döda henne, och utan operation skulle hon likaväl dö. Ett omöjligt val. Med tunga hjärtan enades min narkoskollega och jag om att ge henne den bästa smärtlindring och omvårdnad vi kunde, medan vi väntade. Vi informerade pappan som berättade att förlossningen ägt rum hemma, och att man skurit av navelsträngen med den traditionella dolken som alla män bär i norra Jemen, den så kallade jambian, som används till allt möjligt. Så hade man gjort även med deras två äldre barn, och då hade det gått bra. Den här gången fick det nyfödda barnet en allvarlig infektion, som snabbt ledde till blodförgiftning och ett förtvivlat läge.

Sådana här händelser kan bara kunskap och utbildning förhindra. Här finns ett sjukhus som drivs av Läkare Utan Gränser och erbjuder kostnadsfri vård. Det är enkelt men rent och det föds hundratals barn här varje år. Blir förlossningen komplicerad på något sätt finns det en läkare, till exempel jag, som kan göra kejsarsnitt. Men om man inte ens kommer dit för att man inte förstår bättre, spelar det ingen roll hur fina resurser vi har.

Hon dog klockan två. 

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.