Hoppa till huvudinnehåll

Full fart från första stund

Publicerad 20 januari 2017
Hella Hultin i Jemen
Hella Hultin
Kirurg
Sjukhussäng i Jemen.
Foto: Hella Hultin/MSF
"Jag krängde snabbt på mig en vit rock och hastade iväg, så att katterna på gången utanför skrämt for åt alla håll."

Första kvällen när jag anlänt till Khamir, i norra Jemen, blev jag runtvisad på sjukhuset. Lite förvirrande först, svårt att hitta och alla människor tycktes bara vimla omkring. 

De kvinnliga sköterskorna var omöjliga att skilja från varandra, eftersom de var helt täckta i svart, endast ögonen var synliga. Vi skulle göra en blindtarmsoperation på en flicka, och min jemenitiske kollega tyckte inte att jag behövde delta eftersom jag kanske var trött efter resan. Så jag stod med i operationssalen och tittade på, när det plötsligt ringde i båda våra telefoner. Jag svarade och en stressad stämma bad mig genast komma till akuten.

Hjälp, hur hittar jag dit, var min första tanke, medan jag snabbt krängde på mig en vit rock och hastade iväg, så att katterna på gången utanför skrämt for åt alla håll. Emergency? frågade jag städaren utanför som hjälpsamt pekade åt rätt håll.

När jag kom in i akutrummet var det fullt med folk, både patienter och anhöriga, och flera patienter rullades in från ambulansintaget.

Jag fick besked om att det varit ett flyganfall några timmar bort och att fler skadade skulle anlända. De var alla täckta av damm och smuts och nästan  alla hade sårskador av splitter. Flera hade frakturer på armar eller ben och några hade brännskador i ansikte och på händer.

En förtvivlad man sprang runt i rummet och skrek, och när jag till slut fick tolken att översätta vad han sade visade det sig att han saknade två av sina två barn som varit med när det hände. Det är inte svårt att föreställa sig hans ångest.

Vi arbetade hela kvällen och alla patienterna blev inlagda på sjukhuset. Två av de svårast skadade remitterade vi vidare till ett större sjukhus, då de behövde hjälp som vi inte kunde ge. När jag sent omsider lade mig i min säng kändes det som om jag varit här i flera veckor.