Hoppa till huvudinnehåll

Full fart från första stund

Publicerad 20 januari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhussäng i Jemen.

"Jag krängde snabbt på mig en vit rock och hastade iväg, så att katterna på gången utanför skrämt for åt alla håll."

Första kvällen när jag anlänt till Khamir, i norra Jemen, blev jag runtvisad på sjukhuset. Lite förvirrande först, svårt att hitta och alla människor tycktes bara vimla omkring. 

De kvinnliga sköterskorna var omöjliga att skilja från varandra, eftersom de var helt täckta i svart, endast ögonen var synliga. Vi skulle göra en blindtarmsoperation på en flicka, och min jemenitiske kollega tyckte inte att jag behövde delta eftersom jag kanske var trött efter resan. Så jag stod med i operationssalen och tittade på, när det plötsligt ringde i båda våra telefoner. Jag svarade och en stressad stämma bad mig genast komma till akuten.

Hjälp, hur hittar jag dit, var min första tanke, medan jag snabbt krängde på mig en vit rock och hastade iväg, så att katterna på gången utanför skrämt for åt alla håll. Emergency? frågade jag städaren utanför som hjälpsamt pekade åt rätt håll.

När jag kom in i akutrummet var det fullt med folk, både patienter och anhöriga, och flera patienter rullades in från ambulansintaget.

Operation i Jemen. Hella och teamet opererar. Foto: Hella Hultin

Jag fick besked om att det varit ett flyganfall några timmar bort och att fler skadade skulle anlända. De var alla täckta av damm och smuts och nästan  alla hade sårskador av splitter. Flera hade frakturer på armar eller ben och några hade brännskador i ansikte och på händer.

En förtvivlad man sprang runt i rummet och skrek, och när jag till slut fick tolken att översätta vad han sade visade det sig att han saknade två av sina två barn som varit med när det hände. Det är inte svårt att föreställa sig hans ångest.

Vi arbetade hela kvällen och alla patienterna blev inlagda på sjukhuset. Två av de svårast skadade remitterade vi vidare till ett större sjukhus, då de behövde hjälp som vi inte kunde ge. När jag sent omsider lade mig i min säng kändes det som om jag varit här i flera veckor.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.

Flera år av krig, fattigdom och matbrist satt enorm press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem
Jemen

Stängning av gränserna stoppar humanitär hjälp

Den saudiledda koalitionen har under de senaste tre dagarna stoppat våra plan från att flyga till Jemen, vilket direkt hindrar vår möjlighet att bistå med livräddande medicinsk och humanitär hjälp. Vi måste genast få tillträde så att humanitär hjälp kan nå den nödställda befolkningen.