Hoppa till huvudinnehåll

Full fart från första stund

Publicerad 20 januari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhussäng i Jemen.

"Jag krängde snabbt på mig en vit rock och hastade iväg, så att katterna på gången utanför skrämt for åt alla håll."

Första kvällen när jag anlänt till Khameer, i norra Jemen, blev jag runtvisad på sjukhuset. Lite förvirrande först, svårt att hitta och alla människor tycktes bara vimla omkring. 

De kvinnliga sköterskorna var omöjliga att skilja från varandra, eftersom de var helt täckta i svart, endast ögonen var synliga. Vi skulle göra en blindtarmsoperation på en flicka, och min jemenitiske kollega tyckte inte att jag behövde delta eftersom jag kanske var trött efter resan. Så jag stod med i operationssalen och tittade på, när det plötsligt ringde i båda våra telefoner. Jag svarade och en stressad stämma bad mig genast komma till akuten.

Hjälp, hur hittar jag dit, var min första tanke, medan jag snabbt krängde på mig en vit rock och hastade iväg, så att katterna på gången utanför skrämt for åt alla håll. Emergency? frågade jag städaren utanför som hjälpsamt pekade åt rätt håll.

När jag kom in i akutrummet var det fullt med folk, både patienter och anhöriga, och flera patienter rullades in från ambulansintaget.

Operation i Jemen. Hella och teamet opererar. Foto: Hella Hultin

Jag fick besked om att det varit ett flyganfall några timmar bort och att fler skadade skulle anlända. De var alla täckta av damm och smuts och nästan  alla hade sårskador av splitter. Flera hade frakturer på armar eller ben och några hade brännskador i ansikte och på händer.

En förtvivlad man sprang runt i rummet och skrek, och när jag till slut fick tolken att översätta vad han sade visade det sig att han saknade två av sina två barn som varit med när det hände. Det är inte svårt att föreställa sig hans ångest.

Vi arbetade hela kvällen och alla patienterna blev inlagda på sjukhuset. Två av de svårast skadade remitterade vi vidare till ett större sjukhus, då de behövde hjälp som vi inte kunde ge. När jag sent omsider lade mig i min säng kändes det som om jag varit här i flera veckor.

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.