Hoppa till huvudinnehåll

Kariantti Kallio

Narkosläkare,
Centralafrikanska republiken

Kariantti Kallio är narkosläkare. Han arbetar på Castor sjukhus i Centralafrikanska republiken, där vi fokuserar på mödravård och vård av nyfödda. Tidigare arbetade han på ett sjukhus i Khamir, Jemen. Det här är hans andra uppdrag för Läkare Utan Gränser.

Blogginlägg skrivna av Kariantti Kallio

Neonantalavdelningen på sjukhuset Castor, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Var fanns världen jag drömde om?

"Den senaste tiden har varit relativt lugn. Men bara några dagar innan jag skulle åka hem bröt strider ut igen i Bangui."
- Kariantti Kallio, Centralafrikanska republiken.

En mamma och hennes barn vid ingången till Castor sjukhus, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

En första gång för allting

"Har du någonsin gjort en autotransfusion i fält? Inte jag heller. I teorin är det en lysande idé. En blodtransfusion fast med det egna blodet. Låter det enkelt? Det är det inte!" 
- Kariantti Kallio.

Den nyblivna mamman Clara tillsammans med sin nyfödda bebis, som förlöstes med kejsarsnitt på Castor sjukhus, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Tillbaka till rutinerna

"Efter att vi lämnat sjukhuset fortsatte striderna till sent på kvällen innan de slutligen upphörde. Till min stora lättnad var patienterna och personalen säkra."
- Narkosläkaren Kariantti Kallio.

Vår personal utför ett av många kejsarsnitt på sjukhuset Castor i Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Med skottlossning runt knuten

"De senaste dagarna här på Castor-sjukhuset i Bangui har vi varit upptagna med ett stabilt inflöde av patienter i behov av kejsarsnitt och andra obstetriska ingrepp."
- Narkosläkaren Kariantti Kallio.

En kvinna anländer till sjukhuset Castor i Centralafrikanska republiken, där narkosläkaren Kariantti Kallio arbetar.
Centralafrikanska republiken

Det sista hoppet för mammor och barn

"Jag har alltid drömt om att få arbeta i Centralafrikanska republiken. Så när möjligheten uppstod var jag mer än glad att frivilligt åka till ett land som lider av en brutal konflikt."
- Narkosläkaren Kariantti Kallio.

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khamir, Jemen.
Jemen

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamir som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Jemen

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

Fyraåriga Yehya Abdullah får vård i vårt kolerabehandlingscenter.
Jemen

Kolera och skottskador

De senaste dagarna har varit hektiska och patientflödet har ökat stadigt. I går, när vi höll på att förlösa en kvinna som hade svår eklampsi med kejsarsnitt, fick vi veta att en 40-årig kvinna kommit in med ett skotthål i magen, vilket krävde omedelbar operation. 

I operationssalen på sjukhuset i Khamir, Jemen.
Jemen

"Då hennes lilla kropp till slut gav upp"

De flesta patienterna på sjukhuset mådde bättre. Vi kunde flytta en nioårig pojke med skottsår i bröstet, som hade legat på intensivvårdsavdelningen ganska länge, till en vanlig avdelning efter att vi sytt igen såret under en operation. 

Utanför sjukhuset i Khamir, Jemen.
Jemen

Med kriget två timmar bort

Jag kom till Khamir för två dagar sedan och börjar långsamt känna mig hemma här. Jag har redan behandlat patienter både till vänster och höger. Det är så många saker i operationssalarna som fortfarande är nytt och annorlunda och inte som jag är van vid hemma.