Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Krigets trauma drabbar de nyfödda

Publicerad 16 juni 2017

I början av mars började vi ta emot allvarligt undernärda barn från västra Mosul. Flera människor som flytt från området berättade för oss att det inte fanns någon bröstmjölksersättning kvar och det var brist på mat och rent vatten. 

I Qayarrah, en stad cirka 60 kilometer söder om Mosul, öppnade vi därför en undernäringsklinik på sjukhuset. Majoriteten av patienterna på avdelningen är yngre än sex månader och har nyligen flytt tillsammans med sina familjer från områden som kontrolleras av Islamiska staten (IS).

I en krissituation kan kvinnor ha svårt att amma sina barn. De har många gånger upplevt traumatiska händelser och levt under fruktansvärda förhållanden. Det händer att desperata mödrar fyller nappflaskorna med te eller sockervatten i ett försök att hålla sina barn vid liv.

– Vi har frågat oss varför många kvinnor slutat amma sina barn, säger Megan Hock, ansvarig för undernäringskliniken i Qayarrah. Det finns många olika faktorer som spelar in, men vi vet också att ett av de största problemen är psykisk stress. Och de mammor som vi pratar med är under en stor psykisk stress.

Vissa mödrar lider själva av undernäring

På undernäringskliniken matas barnen med en speciell mjölk som ska få dem att öka i vikt. Samtidigt behandlas de för infektioner som diarré och luftvägsinfektioner, orsakade av dåliga levnadsförhållanden både i IS-kontrollerade områden och i flyktinglägren. Sedan i mars har vi behandlat 300 barn för undernäring på kliniken i Qayarrah.

– Situationen här blir bättre och bättre, trots det stora antalet intagna barn och mammor. Men vissa mödrar lider själva av undernäring, vilket gör situationen ännu svårare för deras barn, säger Mohammad, läkare som arbetar på sjukhuset i Qayyara.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat kontinuerligt i Irak sedan 2006. För att garantera vårt oberoende, accepterar vi inte finansiering från någon regering, religiös kommitté eller internationellt organ för våra projekt i Irak utan förlitar oss enbart på privata donationer från allmänheten runt om i världen för att utföra vårt arbete. I Irak sysselsätter vi för närvarande över 1 600 människor.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva