Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnorna som flyr över Medelhavet

Publicerad 11 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Människor räddas från en gummibåt utanför Libyens kust.

Människor räddas från en gummibåt utanför Libyens kust. 

När Jewel klev ombord på Aquarius såg hon ut som en skrämd fågel som äntligen funnit skydd i stormen. Hon skakade av rädsla och kyla. Hon hade precis överlevt nio timmar på Medelhavet i en liten gummibåt, tillsammans med över 100 andra människor. 

Jewels kläder var blöta, och när en barnmorska tog emot henne med en kram brast hon ut i gråt.

Jewel är 20 år gammal och kommer från Gambia. Hon och hennes syster var två av 46 gravida kvinnor som räddades under ett par dagar av fartyget Aquarius. Många av de kvinnor som kommer till Libyen har utsatts för våld under sin resa dit. Och i Libyen fortsätter våldet, våldtäkterna och kidnappningarna.

– De är desperata och har inget val. Det är därför de fortsätter att försöka ta sig över havet, berättar Elizabeth Ramlow, barnmorska ombord på Aquarius.

Efter att Jewel fått på sig torra kläder såg hon lättad ut men erkände att hon varit rädd under hela resan. Sakta började hon berätta om timmarna på havet och tiden i Libyen. De var där i ett år och kidnappades och fängslades flera gånger.

Jewels berättelse

”Sista gången fick vi stanna sex dagar i fängelset. Vi hade fyra vänner med oss. Men de dog eftersom vi varken fick mat eller vatten. Deras ruttnande lik var kvar i vår cell i fyra dagar. Vi kunde inte sova på natten med våra döda vänner bredvid oss. Vi grät.  

Jewel ombord på fartyget Aquarius. Jewel. Foto: Tiziana Cauli.

Kvinnorna behandlades illa. Vakterna brukade säga åt oss att ta av oss kläderna och letade efter pengar. Både på utsidan och insidan av kroppen. De kunde göra som de ville eftersom de var beväpnade. De brydde sig inte om de gjorde kvinnor gravida.

Barnet fick svåra brännskador

I fängelset mötte jag en kvinna som hade fött ett barn i fångenskap. Hon hade också ett äldre barn med sig som vakterna kastade kokande vatten på utan någon särskild anledning. Barnet fick svåra brännskador. De är fortfarande kvar i fängelset.

När jag och min syster såg sådana saker försökte vi att hålla tillbaka tårarna. Om vakterna hade hört oss gråta hade de slagit oss med sina vapen.

När vi var ute på havet kändes det bättre på natten. I mörkret visste jag inte var vi var någonstans. När solen gick upp såg jag bara vatten runtomkring oss där vi flöt omkring på vågorna. Det var väldigt läskigt.”

När Jewel klev av Aquarius i hamnen på Sicilien tillsammans med sin syster grät de. Men de var redo för nästa resa.

– Berättat för Tiziana Cauli, som arbetar med kommunikation ombord på Aquarius.  

Fartyget Aquarius, som vi driver tillsammans med SOS MEDITERRANEE, är en del av vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet

Läs mer: "Människor fängslas många under omänskliga förhållanden i Lybien"

Relaterade nyheter

Många människor hamnade i vattnet under räddningsinsatsen på Medelhavet.
Medelhavet

Många saknas efter räddning på Medelhavet

588 människor befinner sig i säkerhet ombord på sök- och räddningsfartyget Aquarius som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée. Men ett okänt antal människor saknas fortfarande efter svåra räddningsinsatser på Medelhavet den 1 november.

Människor hålls inlåsta i mörka, dåligt ventilerade lokaler i Libyen där de inte kan ligga utsträckta på natten.
Libyen

Sluta blunda för mardrömmen i Libyen

DEBATT | Våra kollegor i Libyens läger vårdar fler än tusen patienter varje månad. De vittnar om vidriga förhållanden. Hur många fler berättelser behöver Sveriges regering höra för att sluta blunda för helvetet i Libyen?

Joy och Fortune möttes på gummibåten som nådde Zarzis, Tunisien, i maj.
Medelhavet

De bortglömda i Tunisien

En gummibåt driver planlöst omkring på Medelhavet. Resan slutar inte som planerat. Det här är berättelser från fem av dem som befann sig ombord på gummibåten – 127 personer som sedermera blev 128. 

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.
Medelhavet

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

"Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld."