Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnorna som flyr över Medelhavet

Publicerad 11 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Människor räddas från en gummibåt utanför Libyens kust.

Människor räddas från en gummibåt utanför Libyens kust. 

När Jewel klev ombord på Aquarius såg hon ut som en skrämd fågel som äntligen funnit skydd i stormen. Hon skakade av rädsla och kyla. Hon hade precis överlevt nio timmar på Medelhavet i en liten gummibåt, tillsammans med över 100 andra människor. 

Jewels kläder var blöta, och när en barnmorska tog emot henne med en kram brast hon ut i gråt.

Jewel är 20 år gammal och kommer från Gambia. Hon och hennes syster var två av 46 gravida kvinnor som räddades under ett par dagar av fartyget Aquarius. Många av de kvinnor som kommer till Libyen har utsatts för våld under sin resa dit. Och i Libyen fortsätter våldet, våldtäkterna och kidnappningarna.

– De är desperata och har inget val. Det är därför de fortsätter att försöka ta sig över havet, berättar Elizabeth Ramlow, barnmorska ombord på Aquarius.

Efter att Jewel fått på sig torra kläder såg hon lättad ut men erkände att hon varit rädd under hela resan. Sakta började hon berätta om timmarna på havet och tiden i Libyen. De var där i ett år och kidnappades och fängslades flera gånger.

Jewels berättelse

”Sista gången fick vi stanna sex dagar i fängelset. Vi hade fyra vänner med oss. Men de dog eftersom vi varken fick mat eller vatten. Deras ruttnande lik var kvar i vår cell i fyra dagar. Vi kunde inte sova på natten med våra döda vänner bredvid oss. Vi grät.  

Jewel ombord på fartyget Aquarius. Jewel. Foto: Tiziana Cauli.

Kvinnorna behandlades illa. Vakterna brukade säga åt oss att ta av oss kläderna och letade efter pengar. Både på utsidan och insidan av kroppen. De kunde göra som de ville eftersom de var beväpnade. De brydde sig inte om de gjorde kvinnor gravida.

Barnet fick svåra brännskador

I fängelset mötte jag en kvinna som hade fött ett barn i fångenskap. Hon hade också ett äldre barn med sig som vakterna kastade kokande vatten på utan någon särskild anledning. Barnet fick svåra brännskador. De är fortfarande kvar i fängelset.

När jag och min syster såg sådana saker försökte vi att hålla tillbaka tårarna. Om vakterna hade hört oss gråta hade de slagit oss med sina vapen.

När vi var ute på havet kändes det bättre på natten. I mörkret visste jag inte var vi var någonstans. När solen gick upp såg jag bara vatten runtomkring oss där vi flöt omkring på vågorna. Det var väldigt läskigt.”

När Jewel klev av Aquarius i hamnen på Sicilien tillsammans med sin syster grät de. Men de var redo för nästa resa.

– Berättat för Tiziana Cauli, som arbetar med kommunikation ombord på Aquarius.  

Fartyget Aquarius, som vi driver tillsammans med SOS MEDITERRANEE, är en del av vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet

Läs mer: "Människor fängslas många under omänskliga förhållanden i Lybien"

Aktuellt om Medelhavet

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.
Nyheter från fältet

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

"Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld."

Räddning på Medelhavet
Nyheter från fältet

Nya regler sätter liv i fara på Medelhavet

Vi har meddelat Italiens inrikesministerium att vi inte kommer att underteckna uppförandekoden för frivilligorganisationer som har räddningsfartyg på Medelhavet. Reglerna skulle begränsa räddningsinsatsen och ha allvarliga humanitära konsekvenser.

Läkare Utan Gränser gör en räddningsinsats på Aquarius
Nyheter från fältet

Libyska kustbevakningen utsatte människor för fara

Under en räddningsaktion på Medelhavet den 23 maj utsatte den libyska kustbevakningen människor för fara. Våra och SOS Méditerranées medarbetare blev vittne till den våldsamma händelsen.             

Från fartyget Dignity I skickades mindre gummibåtar ut för att undsätta människorna i nöd.
Nyheter från fältet

"Jag brinner. Min hud brinner "

"Hon skrek ut ’Mina två barn är döda. Vart tog de vägen, de är inte här.' När Iris kom ombord på Dignity I hade hon, liksom alla andra, panik. Men hennes oro gällde inte henne själv - hon kunde inte hitta sina barn."
– Courtney Bercan, sjuksköterska.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.