Hoppa till huvudinnehåll

När mammor dör

Publicerad 24 september 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti. 

För ett tag sedan var huvudrubriken i svenska tidningar att en kvinna och hennes barn avlidit i samband med förlossningen. Det är fruktansvärt och borde inte behöva hända. Men det borde inte behöva hända här heller. 

Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten.

Varje månad är det 2-4 kvinnor som dör hos oss. Oftast beror det på att de helt enkelt kommer till oss försent, då har vi inte har en chans att rädda dem. Dessa kvinnor är skolboksexempel på varför kvinnor i länder som Haiti dör i förtid; de är ofta unga, har inte haft tillgång till utbildning om riskfaktorer, har inte haft möjlighet att gå på hälsokontroller, de bor långt bort från ett riktigt sjukhus och de hälsocentraler de kunnat ta sig till har kanske inte haft möjlighet att ge dem adekvat vård eller inte ens kunnat ta emot dem.

När en mamma dör är det inte bara en familjemedlem och förälder som dör. Det är också förutsättningarna för en framtid för barnen i familjen, som i många fall dör. 

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

Många av husen på sydvästra Haiti förstördes under orkanen Matthew.
Nyheter från fältet

Hjälpen kom med helikopter

"Min mammas hade mycket ont. Hon kunde inte gå och ville knappt äta. När jag hörde talas om kliniken tog jag direkt med henne hit." 

- Liselle Beloni, boende i Lopineau, Haiti. 

Nyheter från fältet

Behovet på Haiti fortsatt stort

Många byar har isolerats efter orkanen Matthew och våra team kämpar för att nå ut till de nödställda. Läkaren Ruben Haesendonck vittnar om skador och infektioner som förvärras ju längre tiden går. 

Orkanen Matthew drabbade Haiti hårt.
Nyheter från fältet

Så kom Matthew

"Vi hade förberett oss utan att riktigt veta vad vi skulle förbereda oss på. Hemma i huset var vi beredda på att fönstren kunde blåsa sönder och att vi inte skulle kunna ta oss ut på några dagar."

Många hem förstördes i Roche-en-Bateau, sydvästra Haiti, av orkanen Matthew den 4 oktober.
Nyheter från fältet

Vi ser över behoven efter orkanen på Haiti

Det är fortfarande svårt att nå de drabbade områdena och än så länge är det för tidigt att avgöra vilka behov som finns. Risken för kolerautbrott i drabbade områden är mycket hög.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.