Hoppa till huvudinnehåll

När mammor dör

Publicerad 24 september 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti. 

För ett tag sedan var huvudrubriken i svenska tidningar att en kvinna och hennes barn avlidit i samband med förlossningen. Det är fruktansvärt och borde inte behöva hända. Men det borde inte behöva hända här heller. 

Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten.

Varje månad är det 2-4 kvinnor som dör hos oss. Oftast beror det på att de helt enkelt kommer till oss försent, då har vi inte har en chans att rädda dem. Dessa kvinnor är skolboksexempel på varför kvinnor i länder som Haiti dör i förtid; de är ofta unga, har inte haft tillgång till utbildning om riskfaktorer, har inte haft möjlighet att gå på hälsokontroller, de bor långt bort från ett riktigt sjukhus och de hälsocentraler de kunnat ta sig till har kanske inte haft möjlighet att ge dem adekvat vård eller inte ens kunnat ta emot dem.

När en mamma dör är det inte bara en familjemedlem och förälder som dör. Det är också förutsättningarna för en framtid för barnen i familjen, som i många fall dör. 

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Aktuellt om Haiti

För att hjälpa människor som drabbades av orkanen Matthew i Haiti delar vi nu ut byggmaterial, hygienartiklar, vattenförvaring och vattenreningstabletter, filtar och energikex.
Nyheter från fältet

Fortsatt stöd åt de drabbade i Haiti

Tre månader har gått sedan orkanen Matthew träffade Haiti. Efter att ha bistått med akut medicinsk vård ser vi nu till att 10 000 familjer i sydöstra Haiti, som drabbades hårdast av orkanen, får möjlighet att återuppbygga sina hem. 

Min sista dag på sjukhuset hade mina kollegor ordnat överraskningsfika.
Nyheter från fältet

Tack och hej!

"Mitt uppdrag är slut. Aldrig trodde jag att nio månader kunde gå så fort. Men nu är det dags att lämna och lämna över. Jag har lärt mig mer än vad jag hade kunnat drömma om. À là prochaine!"

Träning för personalen på intensivvårdsavdelningen. Läkaren Maitre visar Orgella och Bazelais tekniken för återupplivning.
Nyheter från fältet

Vad vi gör på jobbet

Jag har själv alltid undrat vad människor som jobbar “organisatoriskt” egentligen gör och nu är jag där själv och kan knappt förklara vad det innebär. 

Nyheter från fältet

Svårt att nå de drabbade byarna i Haiti

Orkanen Matthew drabbade stora delar av Haiti mycket svårt. Hundratusentals människor har fått sina hus förstörda och är i behov av rent vatten och sjukvård. På plats finns Ida Torstensson som jobbar som vatten- och sanitetsexpert.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.