Fler människor än någonsin tidigare har tvingats lämna sina hem på grund av konflikter, kränkningar av mänskliga rättigheter, klimatförändringar och de ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemin. Vi finns på plats i flera europeiska länder samt till havs och ger sjukvård, psykologiskt stöd och humanitär hjälp.
Flera år efter den så kallade flyktingkrisen 2015 ser vi fortfarande hur människor som flyr drunknar till havs, stoppas och tvingas tillbaka vid gränserna, nekas humanitärt stöd och kriminaliseras för att de söker skydd. Nya lagar och politiska förslag på EU- nivå och i medlemsländer påverkar människors liv och välbefinnande. De försvårar också för personer och organisationer som arbetar för att stötta dem som söker skydd och trygghet i Europa.
Migration i Europa – Läkare Utan Gränsers arbete
Vi driver flera migrationsprojekt i europeiska länder, däribland en sök- och räddningsinsats på Medelhavet.
Norra Balkan
Sedan 2014 har Läkare Utan Gränser arbetat längs migrationsvägarna på Balkan för att ge vård och stöd till människor som lever i stor utsatthet. Genom åren har vi anpassat våra insatser till förändringar i människors rörelser och deras främsta behov.
I Serbien har vi inrättat mobila kliniker, dels vid gränsen mellan Serbien och Ungern och sedan 2023 även vid den södra gränsen mellan Serbien och Bulgarien.
Läkare Utan Gränser har dokumenterat och regelbundet fördömt våldsamma metoder som förekommer vid gränserna. Genom vårt arbete ser vi patienter som utsatts för våld och våra team har dokumenterat många vittnesmål om hur vakter tryckt tillbaka människor som försöker ta sig över gränsen.
Grekland
Läkare Utan Gränser har gett sjukvård och humanitärt stöd till asylsökande, flyktingar och migranter i Grekland sedan 1996. Under 2015 utökade vi vår verksamhet i landet för att tillgodose de humanitära behoven som uppstod då antalet människor på flykt som anlände till Grekland ökade markant. Vi startade akutinsatser på Lesbos, Samos och Chios samt på Tolvöarna, i Aten och Idomeni. Projekten tillhandahöll medicinsk- och psykisk sjukvård, tak över huvudet, vatten- och sanitetstjänster samt annan nödhjälp till flyktingar och migranter.
Vi har stannat kvar på de grekiska öarna för att ge sjukvård, socialt stöd och vård för psykisk ohälsa till människor på Lesbos och Samos. Våra team erbjuder också akut sjukvård till dem som nyss anlänt med båt.
Läs mer om vårt arbete i Grekland.
Italien
Nästan 160 000 människor anlände till Italien 2023 efter att ha korsat Medelhavet med båt, enligt det italienska inrikesministeriet. Det är betydligt fler jämfört med tidigare år, vilket även gäller för antalet dödsfall. 2023 var ett av de dödligaste åren någonsin, då uppskattningsvis 2 526 personer miste livet i sina försök att nå Europas kuster.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Italien sedan 1998 för att stötta migranter, flyktingar och de mest sårbara och marginaliserade människorna. Vi har bland annat ett mobilt team som bistår med sjukvård och psykologiskt stöd där båtar kommer i land, eller när det har skett ett skeppsbrott utanför kusten. Vid behov stöttar vi även på lokala mottagningscenter.
I Palermo fortsätter vi stötta universitetssjukhuset, som ger vård till migranter som utsatts för tortyr och avsiktligt våld i Libyen och under resan mot Europa.
Läs mer om vårt arbete i Italien.
Frankrike
Läkare Utan Gränser började arbeta i Frankrike 1987 för att ge marginaliserade befolkningsgrupper, inklusive migranter, tillgång till vård. Sedan 2015 har vår verksamhet främst vänt sig till migranter, asylsökande och flyktingar. Bland dem är ensamkommande barn den mest sårbara gruppen. Många av dem har utsatts för våld under resan och i Frankrike saknar de information om sina lagliga rättigheter att söka skydd.
Läs om vårt arbete i Frankrike.
Belgien
Den belgiska regeringens misslyckande med att ge skyddssökande människor tak över huvudet och övrigt stöd leder till fattigdom och ökad sårbarhet för sjukdomar som kan förebyggas.
Våra uppsökande team i Bryssel och Vallonien hjälper hemlösa och migranter som bor i övergivna hus och på härbärgen genom att erbjuda sjukvård och psykologiskt stöd, hälsofrämjande insatser och insatser för att förebygga och kontrollera infektioner.
Läs mer om vårt arbete i Belgien.
Polen
Läkare Utan Gränser återupptog verksamheten i Polen i mars 2022 för att stödja vår insats i Ukraina. I juli 2022 började vi även ge sjukvård till flyktingar från Ukraina genom ett samarbete med det polska hälsoministeriet. Genom detta projekt har våra team erbjudit kontinuitet i vården för ukrainska flyktingar med tuberkulos genom att hänvisa dem till sjukvårdsinrättningar samt erbjuda psykologiskt och socialt stöd.
På grund av de fortsatta svårigheterna för personer som korsar gränsen mellan Belarus och Polen arbetar vi även i Podlasie-regionen nära gränsen till Belarus. Personer i behov av skydd och säkerhet tar sig över gränsen och av rädsla för att tvingas tillbaka måste de ofta gömma sig i skogen i dagar - vissa i veckor - innan de kan få humanitär och medicinsk hjälp. Vi arbetar i nära samarbete med andra organisationer och grupper inom civilsamhället för att tillgodose flyktingars och migranters mest akuta medicinska behov.
Läs om vårt arbete i Polen.
Europas ansvar
De berättelser som vi får höra från våra patienter belyser EU:s åsidosättande av internationell rätt, inklusive rätten att söka asyl, skyldigheten att bistå människor i fara till sjöss och förbudet mot omänsklig, grym och förnedrande behandling och tortyr.
Läkare Utan Gränser kräver att EU erbjuder säkra och lagliga sätt att ta sig till Europa för dem som flyr från sina hemländer. EU:s flyktingpolitik tvingar annars människor på flykt att fortsätta lägga sina liv i händerna på människosmugglare och ta livsfarliga vägar över Medelhavet i läckande och överfulla båtar.
Vi kräver också bättre mottagningsvillkor i de europeiska länder dit flest flyktingar anländer. Italien och Grekland måste genast organisera sitt flyktingmottagande på ett bra och humant sätt: detta inkluderar tillgång till skydd, mat, vatten, sanitet, medicinsk och psykisk vård, samt tillgång till en fungerande asylprocess.
Den 17 juni 2016 fattade vi beslutet att sluta att ansöka om pengar från EU:s institutioner och medlemsländer. Det var en reaktion på EU:s omänskliga flyktingpolitik och användandet av humanitärt bistånd för att hålla migranter och asylsökande borta. Denna politik har utvidgats till fler länder sedan dess.
Internationall rätt för flyktingar
Flyktingar är skyddade av internationell rätt. FN:s flyktingorgan (UNHCR) ansvarar för att flyktingar ska ha rätt att söka asyl, få stöd i form av mat, tak över huvudet och vård, samt för att skydda dem från våld och ta fram en permanent lösning på deras problem.
Läs mer om vårt arbete för att hjälpa flyktingar runt om i världen.
Uppdaterad januari 2023.