Hoppa till huvudinnehåll

Fistel: ett medicinskt och socialt problem

En kvinna med fistel bär sitt urin i en hink på en av våra mottagningar i Centralafrikanska republiken 2010.
Foto: Sarah Elliott
En kvinna med fistel bär sitt urin i en hink på en av våra mottagningar i Centralafrikanska republiken 2010.

Fistel drabbar kvinnor i samband med komplicerade och långvariga förlossningar eller grova våldtäkter. En förbindelse uppstår mellan slidan och urinblåsan, eller mellan slidan och ändtarmen, vilket ger inflammationer och inkontinens.

Fistel är något som främst drabbat kvinnor i fattiga länder i samband med svåra förlossningar. Kvinnor med fistel drabbas både fysiskt och psykiskt och blir ofta stigmatiserade. 

Vad är fistel?

Fistel är en onormal förbindelse mellan slidan och urinblåsan, eller mellan slidan och ändtarmen, som orsakats av komplicerade eller långdragna förlossningar, eller av grova våldtäkter. Förbindelsen orsakar urin- och avföringsinkontinens.

Vilka är symptomen på fistel?

Kvinnor med fistel kan inte kontrollera sin urin eller avföring. Ett konstant läckage via slidan skapar inflammationer och sår i slidan och på benen. I extrema fall av fistel kan urinröret, urinblåsan och slidväggen förstöras helt.

Utöver fysiska symptom kan fistel även ge allvarliga psykiska och sociala problem. På grund av den okontrollerade urinen, avföringen och lukten blir kvinnorna ofta utstötta av sina män och av samhället.

Kvinnorna väljer ibland att minska vattenintaget för att minska urinmängden. Detta leder till njurproblem. På grund av isoleringen kan de ha svårt att få i sig tillräckligt med mat och bli undernärda. 

Vilken behandling finns mot fistel?

Fistel går att förhindra om kvinnan har tillgång till utbildad vårdpersonal före, under och efter förlossningen. För kvinnor som drabbats av fistel kan en eller flera operationer oftast avhjälpa skadorna. Upp till 90 procent av kvinnor som inte skadats allvarligt blir helt återställda.

De senaste åren har problem på grund av fistel fått ökat fokus och flera kliniker som specialiserat sig på fistelbehandling har etablerats. Till exempel finns ett särskilt fistelsjukhus i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och ett annat i Katsina i Nigeria.

Utöver sjukvård och medicinsk behandling är det viktigt med psykologiskt och psykosocialt stöd till kvinnor som drabbats av fistel för att de åter ska kunna bli en del av familjen och samhället. 

Utbredning av fistel i världen

Varje år drabbas 50 000 - 100 000 kvinnor av fistel. Världshälsoorganisationen WHO räknar med att två miljoner unga kvinnor i världen lever med obehandlad fistel. Framförallt drabbas kvinnor i länder i Afrika och Asien. Sedan 2003 har cirka 12 000 kvinnor behandlats för fistel, en siffra som borde vara högre, enligt WHO.
 
Risken att skadas är störst bland unga kvinnor som föder barn och som saknar hjälp vid förlossningen. Om förlossningen drar ut på tiden eller om det uppstår andra komplikationer kan det i värsta fall innebära att mor och barn dör eller att mamman får svåra skador i underlivet. Många kvinnor i fattiga länder saknar dessutom möjlighet till operationer som kejsarsnitt eftersom de inte har råd att betala.

Så arbetar vi med fistelpatienter

Våra första behandlingar av fistel skedde 2003 i Elfenbenskusten och Tchad. Året därpå gjorde vi insatser i Sierra Leone, Somalia, Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken och Mali.

I dag utför vi fisteloperationer i Kongo-Kinshasa, Burundi och Centralafrikanska republiken. Vi erbjuder också psykosocialt stöd för kvinnor med fistel i dessa länder. Dessutom bedriver vi arbete för kvinnors hälsa med bland annat mödravård och förlossningshjälp i en stor del av våra projekt världen över.