Hoppa till huvudinnehåll

Berättelser från ett flyktingläger

Publicerad 27 februari 2017
Foto: Eleanor Weber Ballard/Läkare Utan Gränser
Nästan 300 000 människor lever i flyktingläger i nordvästra Tanzania.

Nästan 300 000 människor lever i flyktingläger i nordvästra Tanzania. Aisha, Ramadhani och Theresea är några av alla de flyktingar som har lägren som hem. Men livet i flyktinglägren är svårt och varje dag präglas av oro för hälsan och för framtiden. 

Varje dag passerar fler och fler människor gränsen in till Tanzania. De allra flesta kommer från grannlandet Burundi. Bara i januari anlände nästan 19 000 burundier, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är trångt i tälten som huserar dem vilket orsakar en mängd hälsoproblem som diarré, luftvägsinfektioner och hudåkommor. Barn och nyblivna eller blivande mammor är ofta de mest utsatta. Men en av de största riskerna i lägren är malaria, särskilt under regnperioden då stillastående vattenkällor blir en grogrund för myggorna som sprider sjukdomen.

Här berättar tre av våra patienter i flyktinglägren Nduta och Nyarugusu om de svårigheter de står inför.

Aisha

Aisha har varit i Nduta i tio månader. Hon har nyligen fött sitt tredje barn på vårt BB i lägret, en av 3 005 kvinnor som födde barn där under förra året. 

"Jag är så glad för min son, men jag är också bekymrad över hans framtid. Han kan inte andas ordentligt, och skriker eller rör sig inte. Han är bara fem dagar gammal, men han har redan gått igenom så mycket lidande. Jag vet att han har ett liv fyllt av svårigheter framför sig - vad finns det för hopp för ett barn som fötts i ett flyktingläger?

Jag brukade ha så många drömmar, men nu försöker jag att inte tänka på dem. Men jag vill inte åka tillbaka hem, jag vet det är bättre att bo här. Jag kommer aldrig att återvända."

Ramadhani

Ramadhani har just diagnostiserats med malaria på en av våra tre hälsokliniker i Nyarugusus flyktingläger.

"Jag har varit sjuk sedan i går kväll. Jag har huvudvärk, mår illa och fryser. Och jag kan inte sluta skaka. Jag har varit här i sex månader med min fru och två små barn. Min fru är gravid i fjärde månaden. Men hon har haft magsmärtor så hon är på sjukhuset nu. Jag är verkligen orolig för henne och våra barn.

Jag har tillbringat större delen av mitt liv som flykting. Jag växte upp i ett annat läger i Tanzania. Flyktingar har aldrig ett bra liv - det är en kamp för att få tillräckligt med mat och vatten. Men det är bättre än att leva i skräck hemma. Jag kommer att stanna i det här lägret tills jag dör.”

Theresa

Theresa är 60 år gammal och bor i Nyarugusu flyktingläger tillsammans med sin son, hans fru och deras son.

"Livet här är mycket hårt. Jag är ofta sjuk, och en gång var jag särskilt dålig. Jag minns att jag var svag och mina ben skakade så mycket att jag knappt kunde stödja mig. Min son hjälpte mig till lägrets sjukhus och läkaren diagnostiserade mig med malaria.

Att vara sjuk fick mig att inse hur farligt det är med malaria. Nu är jag rädd att min familj ska bli sjuk, särskilt mitt barnbarn. Jag vet att sjukdomen sprids av myggor och jag försöker att skydda honom. För ungefär en månad sedan gav Läkare Utan Gränser oss ett nytt myggnät och nu sover jag i det varje kväll med mitt barnbarn. Jag är så glad över att ha det och jag hoppas att alla andra i lägret också får ett, så att de inte blir sjuka."

Läkare Utan Gränser har arbetat i Tanzania sedan maj 2015. För närvarande arbetar vi i Nyarugusu och Nduta flyktingläger. I Nyarugusu driver vi ett sjukhus med 40 bäddar, tre malariakliniker och ger psykologiskt stöd. I Nduta är vi den organisation som bistår med mest sjukvård och driver ett sjukhus med 120 bäddar samt fem vårdcentraler och ger psykologiskt stöd.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare