Hoppa till huvudinnehåll

Ett förstört sjukvårdssystem

Publicerad 12 april 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient får hjälp på en av våra kliniker i Irak.

En patient får hjälp på en av våra kliniker i Irak. 

Efter åratal med konflikter och instabilitet har sjukvårdssystemet i vissa områden i Irak nära nog störtat samman. Många vårdcentraler och sjukhus har raserats och det är ofta stora brister i vad den sjukvården som finns kvar kan erbjuda.

Idag hade vi en patient på vår klinik för kroniska sjukdomar, som behövde mer vård än vad vi kunde erbjuda. Så jag ringde ambulansen, de svarade inte. Jag ringde igen och blev lovad att den skulle komma direkt, den kom inte. Efter en halvtimme ringe jag igen. Tydligen var ambulansen och föraren redo men de hade ingen bensin. Jag lovade att vi skulle betala bensinen.

När ambulansen väl kom sa de att de inte kunde ta patienten utan en stämpel på remissen som vi skickade med. Den närmsta vårdcentralen som har en stämpel var stängd så vi ringde chefen för en annan vårdcentral i en närliggande by som lyckligtvis kunde komma och stämpla remissen.

När vi äntligen trodde att vi var redo insåg vi att båren i ambulansen var trasig så vi fick lägga patienten på marken och knöka in honom i ambulansen efter bästa förmåga. Varje dag har sin utmaning…

Läs hela Anna Blidemans blogg från Irak.

Anna Blideman sjuksköterska bloggar från Haiti

Anna Blideman

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Rehabilitering för krigsskadade i Irak
Irak

Irak: att hjälpa krigsoffer på fötter

För ett år sedan öppnade vi ett nytt rehabiliteringscenter i Bagdad, Irak. På centret får krigsskadade sjukgymnastik och psykologiskt stöd. Så att människor kan få möjlighet att läka – både fysiskt och psykiskt.

Mosul: sjukvården är i ruiner ett år efter stridernas slut
Irak

Sjukvården i ruiner ett år efter slaget om Mosul

Ett år efter att striderna upphört mellan den väpnade gruppen Islamiska staten (IS) och irakiska styrkor ligger Mosuls sjukvård i ruiner och har svårt att möta behoven hos de tusentals människor som återvänder hem.