Hoppa till huvudinnehåll

Ett förstört sjukvårdssystem

Publicerad 12 april 2018
En patient får hjälp på en av våra kliniker i Irak.
Foto: Anna Blideman
En patient får hjälp på en av våra kliniker i Irak.

Efter åratal med konflikter och instabilitet har sjukvårdssystemet i vissa områden i Irak nära nog störtat samman. Många vårdcentraler och sjukhus har raserats och det är ofta stora brister i vad den sjukvården som finns kvar kan erbjuda.

Idag hade vi en patient på vår klinik för kroniska sjukdomar, som behövde mer vård än vad vi kunde erbjuda. Så jag ringde ambulansen, de svarade inte. Jag ringde igen och blev lovad att den skulle komma direkt, den kom inte. Efter en halvtimme ringe jag igen. Tydligen var ambulansen och föraren redo men de hade ingen bensin. Jag lovade att vi skulle betala bensinen.

När ambulansen väl kom sa de att de inte kunde ta patienten utan en stämpel på remissen som vi skickade med. Den närmsta vårdcentralen som har en stämpel var stängd så vi ringde chefen för en annan vårdcentral i en närliggande by som lyckligtvis kunde komma och stämpla remissen.

När vi äntligen trodde att vi var redo insåg vi att båren i ambulansen var trasig så vi fick lägga patienten på marken och knöka in honom i ambulansen efter bästa förmåga. Varje dag har sin utmaning…

Läs hela Anna Blidemans blogg från Irak.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare