Hoppa till huvudinnehåll

Stora barn, små barn, så många barn!

Publicerad 26 januari 2018
De tre pojkarna som föddes på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Foto: Heather Gottlieb
De tre pojkarna som föddes på sjukhuset i Khost, Afghanistan. Den fjärde pojken var dödfödd.

Föreställ dig 70 förlossningar på en dag. Eller en fyrlingsförlossning, följt av en trillingförlossning. Det är bara en vanlig arbetsdag för gynekologen Heather Gottlieb på sjukhuset i Khost, Afghanistan.

”Idag började precis som alla andra dagar - jag vaknade, klädde på mig, tog en kopp kaffe och gick över till sjukhuset.

Förlossningsavdelningen var full av patienter och i korridoren utanför trängdes anhöriga. Stämningen på avdelningen var livlig, men inget utöver det normala, som dagen innan. Då födde häpnadsväckande 99 kvinnor barn under en 24-timmarsperiod på sjukhuset. Idag verkade det bli en mer genomsnittlig dag, med bara 60 - 70 förlossningar.

 

Ett barn som föddes på sjukhuset i Khost, Afghanistan.

Det föds stora barn på sjukhuset också. Det här barnet vägde 5,8 kilo. Foto: Heather Gottlieb.

Under ronden bad en barnmorska mig titta till en gravid kvinna som hade blödningar. Det här var hennes femte graviditet, men hennes mage verkade misstänkt stor för att bara rymma ett barn. Vi gjorde ett ultraljud på magen och mycket riktigt, det fanns mer än ett barn - det var tre! Men hon hade ännu inte gått hela graviditeten ut och vi var oroliga för att förlossningen skulle sätta igång för tidigt. Vi bestämde oss därför för att ge henne en dos steroider för att hjälpa barnens lungor att mogna, och lite medicin för att försöka stoppa sammandragningarna.

Vi var på väg att återuppta ronden när en annan barnmorska frågade om vi hade hört talas om patienten som just kommit in på förlossningen. Det hade vi inte.

’Du måste skynda dig!’ sa barnmorskan till mig. ’Patienten… hon har fyra barn!’

Vi gick i rask takt till förlossningen och kom fram precis när det första barnet föddes. En snabbsökning med ultraljud visade att kvinnan hade varit gravid med fyrlingar, så tre barn till måste ut. De andra barnen låg med fötterna först och behövde lite hjälp att komma ut. Min kollega och jag turades om att förlösa det andra och tredje barnet genom att ta tag i fötterna och sedan få igång andningen. Det var alla pojkar som vägde mellan 1,1 och 1,5 kilo. Tyvärr var den fjärde pojken lite mindre än de andra tre. Han var dödfödd.

 

Trillingar som föddes på sjukhuset i Khost, Afghanistan.

Trillingarna som föddes på sjukhuset i Khost, Afghanistan. Foto: Heather Gottlieb.

Vi tog de nyfödda bröderna till neonatalavdelningen och gick tillbaka för att se hur vår patient med trillingarna mådde. Hon var redo att föda. Vi förlöste alla barnen normalt - tre friska pojkar på 1,5 kilo vardera. Efter förlossningen tog den stolta mamman min hand och gav mig en stor kram. Jag var djupt rörd. Trots att vi inte talar samma språk är jag ständigt förvånad över hur vi ändå lyckas kommunicera med varandra.

På eftermiddagen var det lite lugnare på förlossningen och jag passade på att smita iväg och ta en titt på de nyfödda bröderna. Teamet på neonatalavdelningen kontrollerade noggrant barnens sockernivåer och hjälpte andningen med extra syre. Jag pratade kort med de lokalanställda barnläkarna som var fullt upptagna med att övervaka de sex nya tillskotten på avdelningen. Sammantaget var läkarna nöjda med tillståndet för dessa små, men starka, barn.

 

Det pediatriska teamet på sjukhuset i Khost, Afghanistan

Det pediatriska teamet på sjukhuset i Khost. Foto: Heather Gottlieb.

Där obstetrikerns arbete slutar, tar teamet på neonatalavdelningen vid. Vi har tur att ha ett sådant skickligt team på den avdelningen så att dessa för tidiga födda barn kan få en chans.

Solen hade gått ner när jag gjorde en sista rond hos patienterna och lämnade över till nattskiftet.

I Afghanistan har majoriteten av kvinnorna ingen tillgång till förlossningsvård. Två av tre förlossningar sker i hemmet, utan någon utbildad personal på plats som kan ta hand om potentiella komplikationer. Och när en akut situation uppstår kan kvinnorna behöva resa långt på farliga vägar för att få den vård de behöver. Det är således inte förvånande att Afghanistan är ett av de farligaste länderna i världen för att en kvinna att föda barn på.

 

Utsikt över Khost, Afghanistan.

Utsikt över Khost, Afghanistan. Foto: Heather Gottlieb.

Läkare Utan Gränser har arbetat för att förbättra mödravården i Khost och runtom i Afghanistan. 2016 hjälpte våra team till att förlösa fler än 6 600 barn i Afghanistan. Och förra året hade enbart kvinnosjukhuset i Khost 22 853 förlossningar. Och det blir bara fler…

Jag är tacksam för möjligheten att lära mig av lokala kollegor och att dela med mig av mina kunskaper. Även om min tid i Khost är begränsad känner jag mig hedrad över att få vara del av ett långvarigt projekt som är enormt viktigt för lokalsamhället. Genom att stödja landsbygdskliniker och utbilda lokala barnmorskor och läkare, hjälper Läkare Utan Gränser samhällena i Afghanistan att bygga upp sina egna medicinska vårdinrättningar.”

- Heather Gottlieb, gynekolog från Kanada som arbetar i Afghanistan.

Läs mer om vårt arbete i Afghanistan.