Hoppa till huvudinnehåll

Jobba utomlands som pediatriker

Utanför vårt sjukhus i Paoua, Centralafrikanska Republiken. Barnläkare behövs i de flesta av våra projekt.
Foto: Corentin Fohlen

Speciliaster inom pediatrik behövs i många av våra projekt. Barn drabbas ofta hårdast av krissituationer som matbrist, epidemier och väpnade konflikter. En stor del av våra patientgrupper utgörs därför av barn.

Barnläkare, eller pediatriker, behövs i många av våra projekt. Större delen av läkararbetet som pediatriker i fält består av handledning och utbildning av lokal medicinsk personal, planering och genomförande av medicinska program, beställning av läkemedel och medicinskt materiel, genomförande av epidemiologiska undersökningar samt utvärdering och redovisning av medicinska aktiviteter.

I projekt där Läkare Utan Gränser är ansvariga för befolkningens hälsovård, till exempel i flyktingläger, kan en stor del av arbetet vara kliniskt kurativt. I projekt där vi stödjer existerande nationella hälsostrukturer, är arbetet ibland kliniskt.

KRAV för att arbeta som pediatriker i fält

  • Läkarexamen
  • Läkarlegitimation
  • Utbildning i Health Assistance in Humanitarian Crisis (ombesörjs av Läkare Utan Gränser efter antagning)
  • Engelska

Läs våra allmänna krav för att arbeta utomlands här. 

Då vi har många projekt i fransktalande länder är goda kunskaper i franska en stor tillgång och gör det lättare för oss att hitta ett uppdrag till dig. Språkkunskaper i arabiska och farsi är också eftertraktade.

Vi söker alltid efter läkare som vill åka ut på längre och kortare uppdrag. Är du nyfiken på att veta mer om vad en barnläkare som arbetar för oss utomlands gör är du välkommen till någon av våra informationskvällar. 

Livet som barnläkare utomlands

Läs pediatrikern Aisling Semples berättelse om sitt arbete som barnläkare i Pakistan.  

På vår bloggsida finns alla svenska fältarbetares bloggar. 

Se film om för tidigt födda barn i Jordanien: 

SÄKERHET OCH TRYGGHET

Vi tar säkerhet och trygghet på största allvar. Denna video förklarar olika risker vår personal utsätts för och hur vi arbetar för att göra arbetet så säkert som möjligt. Titta på videon innan du bestämmer dig för att ansöka! 

REDO ATT ANSÖKA?

När du har läst och tagit ställning till informationen här om att arbeta i fält är du redo att ansöka.