Hoppa till huvudinnehåll

"Min mamma trodde inte på mig"

Foto: Jean-Christophe Nougaret
Läkare Utan Gränsers uppsökande team besöker skolor i Mathareslummen i Nairobi för att prata om sexuellt våld.

Sjuttonåriga Wangai utsattes för ett utdraget sexuellt övergrepp av en person i sin närhet. Hon togs omhand på Läkare Utan Gränsers klinik i Mathare, Nairobi.

"Jag var på väg till skolan när jag träffade några pojkar. De är mina grannar men inga jag känner. När de bad mig att stanna så gjorde jag det. Jag hade inte en tanke på att de skulle skada mig eftersom de är mina grannar. De bad mig att följa med dem men jag sa nej. Då drog de med mig och låste in mig i deras hus i två dagar. Jag lämnades ensam med en av pojkarna som försökte tvinga mig att ha samlag med honom, men jag vägrade. Då våldtog han mig.

Innan händelsen hade jag berättat för min mamma att det var några pojkar som följde efter mig men min mamma trodde inte på mig då. Men när jag försvann letade min mamma efter mig vid en av de pojkarnas hus. Hans mamma visste inte var han befann sig men sa åt min mamma att gå in i huset. Det var där min mamma hittade mig.

Det var mycket smärtsamt eftersom jag fortfarande var oskuld. Jag mådde dåligt och det var mycket svårt att prata med min mamma och förklara för henne vad pojken hade gjort med mig. Hon fick reda på allt först när vi besökte kliniken. Efter händelsen ringde vi Läkare Utan Gränser som kom och hämtade mig.

Vi gick till polisen för att anmäla händelsen och jag har fortsatt att komma till Läkare Utan Gränser för behandling och uppföljning. De konstaterade att jag inte smittats med några sjukdomar men blivit gravid. När polisen till slut hittade pojken greps han men släpptes senare.

När jag fick reda på att jag var gravid tänkte jag aldrig på att genomföra en abort eller lämna barnet för adoption. Jag beslutade mig för att behålla barnet eftersom jag kände att det var svårt att lämna bort det till en okänd människa. Och ibland mår jag dåligt eftersom jag undrar vad jag ska säga till barnet om han frågar mig om sin far.”

Läs fler berättelser om sexuellt våld.