Hoppa till huvudinnehåll

Matbrist slår hårt mot flyktinglägrets barn

Publicerad 9 september 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Barn undersöks på flyktinglägret i Bama, Nigeria.

Ett barn undersöks på flyktinglägret i Bama, Nigeria. 

Ett team från Läkare Utan Gränser besökte nyligen staden Bama för att ge vård till tusentals flyktingar som drabbats av konflikten mellan regeringsstyrkorna och Boko Haram. Många av flyktinglägrets barn lider av sjukdomar och undernäring. 

Bama, i Nigeria, brukade vara en viktig handelsplats men idag har striderna i området förvandlat staden till en spökstad. De människor som är kvar i Bama, 75 kilometer från delstaten Bornos huvudstad Maiduguri, är flyktingar som tvingats bort från närliggande byar. Cirka 15 000 personer, de flesta kvinnor och barn under fem år, bedöms bo i det flyktingläger som kontrolleras av den nigerianska armén. Där lever de i provisoriskt byggda plåtskjul utan möjlighet att försörja sig eller skaffa mat.

– Vi kom till Bama den 17 augusti för en akutinsats. Målet var att minska dödligheten bland vuxna och barn genom att förse dem med sjukvård och mat för en månad. Vi hade med oss särskild terapeutisk kost för undernärda barn och matransoner bestående av bönor, olja och näringsberikade kex, berättar Hakim Khaldi, projektledare för Läkare Utan Gränser.

Tusentals barn undersöktes

Teamet stannade i Bama i fyra dygn. Det råder utegångsförbud i staden mellan kl 18 på kvällen och kl 7 på morgonen. När teamet började jobba klockan sju bildades snabbt en lång kö av kvinnor och barn i behov av hjälp. Barn som led av undernäring undersöktes och behandlades. Familjer med barn under fem år fick matpaket.

Flyktingläget i Bama, Nigeria.

Många i Bamas flyktingläger bor i provisoriska plåtskjul. Foto: Hakim Khaldi. 

Totalt undersöktes 3 293 barn och av dem var 15 procent undernärda. Fyra procent bedömdes vara akut undernärda. Det är en liten förbättring sedan vi senast besökte Bama och delade ut mat i juli. Då bedömdes 15 procent av barnen vara akut undernärda.

Malaria vanligt

Malaria, hudsjukdomar och diarréer var också vanligt förekommande bland flyktinglägrets innevånare. Antalet malariabärande myggor ökar när regnperioden nu har inletts. Myggnät delades därför ut, men den svåra livssituationen i provisoriska skjul och tält gör det svårt att skydda sig mot myggorna. Många av de kvinnor och barn som nu anländer till lägret tvingas dessutom att sova utomhus på marken eftersom det saknas sängplatser.

Läkare Utan Gränser har lämnat in en begäran till hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Borno om att vaccinera lägrets invånare mot mässling, lunginflammation och kolera. Konsekvenserna kan vara dödliga när någon av dessa sjukdomar drabbar människor som redan lider av undernäring.

Tillgång till rent vatten är också ett problem i lägret. Endast sju av de nio brunnarna fungerar vilket gör att det råder vattenbrist.

Två återbesök i Bama planeras

Idag finns flera hjälporganisationer på plats i Bama, men tillgången till hjälp är ojämn och täcker inte det stora behov som finns. Vårt medicinska team planerar att återvända till Bama två gånger till under de kommande månaderna för att hjälpa Bamas innevånare.

– Vi kommer att fortsätta vården och utdelningen av mat. Men den här typen av insats är inte lätt att genomföra. Den måste samordnas med nigerianska armén och vår rörelsefrihet är mycket begränsad av säkerhetsskäl, berättar Hakim Khaldi. 

Aktuellt om Nigeria

Amina, 15 år, har precis fött sitt första barn på vår klinik i Maimusari, Nigeria.
Nyheter från fältet

Amina – 15 år och mamma

På vår klinik i Maimusari i Nigeria hjälper vi kvinnor och barn som lever i skuggan av kriget mellan regeringens styrkor och Boko Haram. 

Många barn i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria, lider av akut undernäring.
Nyheter från fältet

500 000 människor i Nigeria behöver akut hjälp

Över en halv miljon människor lever under katastrofala förhållanden i nordöstra Nigeria och många saknar helt tillgång till humanitär hjälp.

Behovet av sjukvård är akut. Maiduguri är sjukhuset överfullt och man har tvingats avvisa patienter.
Nyheter från fältet

Katastrofläge i norra Nigeria

Läget är kritiskt i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Minst en halv miljon människor har tvingats fly. Behovet av mat, vård, vatten och skydd är akut.

Situationen i Bama, Nigeria, är akut.
Nyheter från fältet

Kritiskt för 24 000 flyktingar i Bama, Nigeria

Just nu råder en katastrofal humanitär situation i ett läger för internflyktingar i delstaten Borno i Nigeria. En snabb screening av fler än 800 barn visade att 19 procent led av den dödligaste formen av undernäring.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.