Hoppa till huvudinnehåll

Vi vårdar drabbade av massvåldtäkt

Publicerad 9 mars 2018
Staden Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Foto: Ton Koene

Vi har vårdat tio kvinnor efter en massvåldtäkt i Centralafrikanska republiken. Kvinnorna behandlades på sjukhuset i staden Bossangoa i förra veckan. Patienterna rapporterade att beväpnade män hade våldtagit dem upprepade gånger.

Våldtäkterna inträffade den 17 februari nära Kiriwiri, en by runt sex mil från Bossangoa. Men kvinnorna lämnade sin by först i förra veckan för att söka vård. Säkerhetssituationen i området är väldigt problematisk och kvinnorna var rädda för att utsättas för fler övergrepp.

När patienterna kom till sjukhuset berättade de om våldtäkten. De hade varit en bit utanför byn tillsammans med flera andra kvinnor för att hämta vatten, tvätta och arbeta på åkrarna. Då kom en grupp beväpnade män och tog dem som gisslan. Några kvinnor lyckades fly, de övriga fördes till männens läger. Där våldtogs kvinnorna flera gånger under dagen för att senare släppas fria igen.

När kvinnorna kom till sjukhuset i Bossangoa fick de gynekologisk vård, vaccin mot stelkramp och hepatit samt psykologiskt stöd. Det var dock för sent för att ge läkemedel som förebygger en hiv-infektion efter en våldtäkt, eftersom mer än 72 timmar hade gått sedan övergreppen. Patienterna berättade att flera andra utsatta kvinnor inte vågade följa med till sjukhuset eftersom de var rädda för det stigma som det innebär att bli våldtagen.

"Risken är att många lider i tysthet"

Massvåldtäkten är ett exempel på det extrema våld som civilbefolkningen i landet har utsatts för under den pågående konflikten. Kvinnorna är särskilt utsatta för sexuellt våld. I Bossangoa har vi sett en stor ökning av patienter som söker vård efter våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Mellan januari och augusti 2017 vårdades 13 patienter som hade utsatts för sexuella övergrepp, mellan september 2017 och mars 2018 steg siffran till 56 patienter.

Även i huvudstaden Bangui tar vi emot fler patienter som söker vård efter sexuella övergrepp. På de tre sjukhus där vi arbetar har teamen i år tagit emot cirka 330 patienter i månaden.

- Det som är mest skrämmande är att det sker många fler övergrepp än våra siffror visar. Våra team behandlar ibland kvinnor som har utsatts för övergrepp för flera år sedan, men de har aldrig vågat söka vård, säger Paul Brockmann, landansvarig i Centralfrikanska republiken.

- Risken är att många lider i tysthet nu när konflikten eskalerar samtidigt som tillgången till sjukvård blir allt sämre.

Lär dig mer om konflikten i Centralafrikanska republiken >

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva